Tags: magazin second-hand, bunuri second-hand, platitor tva, second-hand
Veti regasi mai jos informatiile necesare privind regimul TVA in cazului unui magazin second-hand (o societate, neplatitoare de TVA si platitoare de impozit microintreprindere, vrea sa achizitioneze mobila second-hand si/sau produse electrocasnice din Austria si Germania, de la persoane fizice).
Iata ce veti afla:
De ce documente aveti nevoie de la persoanele fizice, pentru a le aduce in tara si pentru a va inregistra in contabilitate?
Este obligatoriu sa va inregistrati ca
platitor de TVA extern sau obligatia apare numai daca depasiti 10.000 euro/an?
In acest caz, daca sunteti platitori intracomunitari de TVA, veti plati TVA in tara si veti declara in D 301?
De asemenea, societatea va mai lua aceste produse cu titlu gratuit (sunt centre speciale unde se gasesc produsele gratuit). In acest caz cum procedati?
De ce documente aveti nevoie pentru a le introduce in tara si pentru a le inregistra in contabilitate? In acest caz, adaosul este 100%?
Iata raspunsul specialistului: In situatia prezentata, cumparatorul din Romania nu datoreaza TVA in Romania, motiv pentru care nu are obligatii fiscale de plata si de raportare a TVA in Romania, la autoritatea fiscala din Romania deoarece achizitia nu este impozabila in Romania, dar nici in statul membru din care se achizitioneaza/colecteaza bunurile respective.
In acest sens, am in vedere prevederile art. 268 “Operatiuni impozabile” alin. (3) din Codul fiscal conform carora sunt impozabile in Romania operatiunile efectuate, cu plata, de catre persoane impozabile:
"(3) Sunt, de asemenea, operatiuni impozabile si urmatoarele operatiuni efectuate cu plata, pentru care locul este considerat a fi in Romania, potrivit art. 276:
a) o achizitie intracomunitara de bunuri, altele decat mijloace de transport noi sau produse accizabile, efectuata de o persoana impozabila ce actioneaza ca atare sau de o persoana juridica neimpozabila, care nu beneficiaza de exceptia prevazuta la alin. (4), care urmeaza unei livrari intracomunitare efectuate in afara Romaniei de catre o persoana impozabila ce actioneaza ca atare si care nu este considerata intreprindere mica in statul sau membru, ……"
Pentru vanzarea bunurilor second-hand din patrimoniul personal, persoanele fizice nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in statul membru, pe teritoriul caruia sunt stabilite deoarece sunt tratate drept persoane neimpozabile d.p.d.v. al TVA.
De asemenea, nu sunt impozabile nici achizitiile de bunuri preluate de la centrele de colectare care le pun, cu titlu gratuit, la dispozitia persoanei impozabile din Romania. Asa cum am precizat anterior, sunt impozabile in Romania doar achizitiile intracomunitare de bunuri efectuate cu plata, de la persoane impozabile, din punctul de vedere al TVA.
Astfel, pentru aceste achizitii efectuate din diverse state membre, persoana impozabila din Romania nu trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, in regim special, conform prevederilor art. 317 " Inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza
achizitii intracomunitare sau pentru servicii", alin. (1) lit. a), indiferent de valoarea de receptie a bunurilor respective:
"Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:
a) persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b) - d) sau alin. (2), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara; "
Plafonul de 10.000 euro pentru achizitii intracomunitare de bunuri, impozabile in Romania, este format din valoarea totala, exclusiv taxa pe valoarea adaugata, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza ori se transporta bunurile.
Avand in vedere ca achizitiile respective nu sunt impozabile in Romania, bunurile cumparate de la persoane fizice nu intra in plafonul de 10.000 euro, exclusiv TVA. La achizitia acestora de la persoane fizice se recomanda incheierea de contracte din care sa rezulte datele de identificare ale persoanei fizice, natura bunului, valoarea acestora, modalitatea de plata si documentul de plata.
Pentru preluarea bunurilor cu titlu gratuit, de la centrele de colectare se recomanda intocmirea unui document de preluare, de exemplu, un proces-verbal din care sa rezulte denumirea bunurilor respective si acordul centrului respectiv de a le pune la dispozitia persoanei impozabile din Romania, cu titlu gratuit.
Documentele respective sunt necesare in vama pentru a face dovada sursei de provenienta a bunurilor. In acest context, inainte de efectuarea unui transport de bunuri, va recomand sa va adresati unui birou vamal pentru a stabili documentele necesare aducerii acestora in Romania.
Inregistrarea in evidenta contabila se efectueaza in baza valorii stabilite prin Nota de intrare-receptie a bunurilor. In cazul bunurilor preluate cu titlu gratuit, la receptie, trebuie efectuata evaluarea acestora la valoarea de piata. In acest caz, nu se poate considera ca un bun preluat cu titlu gratuit, dar evaluat, de exemplu, la 280 lei, are un adaos comercial 100%, daca acel bun se vinde de exemplu, cu 320 lei. In acest caz, adaosul comercial este de 14,28% (320 lei – 280 lei).
Pentru vanzarea bunurilor preluate cu titlu gratuit de la centrele de colectare a bunurilor, se aplica regimul normal, in sensul ca, pana la realizarea unei cifre anuale de afaceri de 220.000 lei, persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici, reglementat prin art. 310 din Codul fiscal.
Pentru vanzarea bunurilor achizitionate de la persoane fizice, tratate drept persoane neimpozabile, poate fi aplicat regimul special second-hand, caz in care,
cifra de afaceri de 220.000 lei este formata si din marja profitului.
In acest sens, trebuie retinut faptul ca regimul special second-hand poate fi aplicat de catre o societate din Romania numai daca are calitatea de "revanzator" si a cumparat bunul din Romania sau din oricare alt stat membru, de la una din urmatoarele categorii de furnizori conform art. 312, alin. (2):
- furnizori persoane neimpozabile (de exemplu, o persoana fizica);
- furnizori persoane impozabile care nu si-au exercitat dreptul de deducerea a TVA la momentul achizitiei acelor bunuri. In acest sens, daca nu este o firma revanzatoare, furnizorul din Comunitate este obligat sa inscrie pe
factura, in mod expres, ca pentru acel bun nu s-a dedus TVA la momentul achizitiei. Furnizorul din Romania trebuie sa inscrie pe factura mentiunea art. 292 alin. (2) lit. g), din care rezulta ca livrarea este scutita fara drept de deducere;
- o intreprindere mica pentru care acel bun, pe care l-a livrat, a facut parte din bunurile sale de capital. Acest fapt trebuie mentionat de catre furnizor pe factura emisa.
- o firma revanzatoare care a supus livrarea acelui bun regimului special de taxare conform mentiunilor inscrise pe factura.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Limitari drepturi salariale Ordonanta de urgenta 1562024
Intrebare:
Referitor la unele prevederi din OUG nr. nr. 156/2024, respectiv:
Art. XXXIV
(1)Pentru anul 2025, operatorii economici carora li se aplica prevederile art. 9 alin. (1) lit. b) si alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2013, aprobata cu completari prin Legea nr. 47/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, pot prevedea in bugetul de venituri si cheltuieli cresterea cheltuielilor de natura salariala fata de realizarile anului 2024, dar cu...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Plata efectuata pentru compania mama
Intrebare:
Am achitat in numele companiei mama, care este din Austria, o taxa catre o autoritate din Romania. Pentru aceasta taxa nu am primit niciun document de la autoritatea in cauza (taxa s-a platit in baza unei legi). Avem doar ordinul de plata si atat (plata este facuta de noi pentru ca ei nu puteau sa faca plata in cont de Trezorerie). Totusi, noi vrem sa ne recuperam aceasta taxa de la compania mama. Cum putem sa facturam catre ei aceasta taxa? Care ar trebui sa fie regimul TVA-ului de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Decontare transport salariati
Intrebare:
Incepand cu 2025 dorim sa acordam salariatilor c/v transportului de la domiciliu la locul de munca si avem urmatoarele cazuri:
- cu masina de serviciu, pt agenti de vanzari, soferi transport marfa, directori - aici noi consideram ca e deductibil transportul de la domiciliu la locul de munca.
- cu masina proprie, salariati care se deplaseaza din aceeasi localitate si salariati care se deplaseaza din alta localitate catre locul de munca - aici consideram ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<