Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Trecere de la platitor la neplatitor de TVA. Cum se face ajustarea mijloacelor fixe

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Feb. 2025
Trecere de la platitor la neplatitor de TVA. Cum se face ajustarea mijloacelor fixe
Tags: platitor tva, neplatitor tva, trecere la neplatitor tva, ajustare mijloace fixe, decont de tva

In anumite conditii legale, persoanele platitoare de TVA pot solicita trecerea la neplatitor de TVA. Exista, astfel, mai multi pasi care trebuie urmati, precum depunerea ultimului decont de taxa sau efectuarea inventarierii, etc., despre care vom discuta in continuarea articolului.

Ce inseamna neplatitor de TVA?

Neplatitor de TVA inseamna ca firmele respective  nu colecteaza TVA pentru lucrarile executate, bunurile livrate  sau pentru serviciile prestate, neavand voie sa mentioneze taxa pe facturi sau pe alte documente. 

Acest statut este atribuit automat entitatilor cu cifra de afaceri sub pragul de 300.000 lei.

De asemenea, acestea nu pot deduce TVA achitata pentru achizitii, conform art. 310 alin. (10) lit. a) din Codul fiscal, ceea ce este un dezavantaj in cazul achizitiilor de valoare mare de la platitori de TVA.

Cand este avantajos sa fii neplatitor de TVA?

A fi neplatitor de TVA este benefic pentru entitatile care vand celor neinregistrati in scopuri de TVA, permitandu-le sa ofere preturi mai mici, fara TVA.

Vom lua ca explu serviciile de curatenie:

1. Firma platitoare de TVA:

- Firma "Curat SRL" este inregistrata ca platitoare de TVA.
- Pretul de baza pentru o sesiune de curatenie este de 100 lei.
- Fiind inregistrata in scopuri de TVA, firma adauga TVA de 19% la pretul de baza, rezultand un pret final de 119 lei (100 lei 19 lei TVA).

2. Firma neplatitoare de TVA:

- Firma "Curat Rapid SRL" nu este inregistrata ca platitoare de TVA si, prin urmare, nu colecteaza TVA.


- Pretul de baza pentru aceeasi sesiune de curatenie este de 100 lei.
- Fara a adauga TVA, pretul ramane 100 lei, mai accesibil pentru clientii neplatitori de TVA care nu pot deduce TVA.

Obligatii fiscale privind trecerea de la platitor la neplatitor de TVA

Daca vreti sa treceti de la platitor de TVA la statutul de neplatitor de TVA, trebuie sa demonstrati ca in anul fiscal anterior nu ati depasit plafonul de scutire de 300.000 lei. Cererea de renuntare se depune la ANAF, si, daca este aprobata, nu mai aveti obligatia colectarii TVA pentru facturile emise si nici dreptul deducerii TVA din facturile de achizitii.

Concret, potrivit art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire de 300.000 lei,  poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs.
Potrivit art. 310 alin. (7) din Codul fiscal, persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 323 (formularul 300), indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 322, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. 

In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu. 

Cum se face ajustarea TVA deductibila

Conform pct. 83 alin. (7) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta: 

a) bunurilor aflate in stoc, serviciilor neutilizate si activelor corporale fixe in curs de executie, constatate pe baza de inventariere, in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 270 alin. (4) lit. c) si art. 304 din Codul fiscal; 

b) bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal; 

c) activelor corporale fixe care pana la data de 31 decembrie 2015 nu erau considerate bunuri de capital, care au fost fabricate sau achizitionate pana la 1 ianuarie 2016 si care nu sunt complet amorti zate la momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 306 din Codul fiscal;

d) achizitiilor de bunuri si servicii care urmeaza a fi obtinute, respectiv pentru care exigibilitatea de taxa a intervenit, conform art. 282 alin. (2) lit. a) si b) din Codul fiscal, inainte de data anularii calitatii de persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal si al caror fapt generator de taxa, respectiv livrarea/prestarea, are loc dupa aceasta data.

Potrivit pct. 83 alin. (8) din Norme, valoarea rezultata ca urmare a efectuarii ajustarilor de taxa conform pct. 83 alin. (7) se evidentiaza in ultimul decont de taxa sau, dupa caz, in declaratia prevazuta la art. 324 alin. (9) din Codul fiscal (Decontul special de taxa). 

In situatia in care organele de inspectie fiscala constata ca persoana impozabila nu a evidentiat corect sau nu a efectuat ajustarile de taxa prevazute la alin. (7), acestea vor stabili valoarea corecta a ajustarilor de taxa si, dupa caz, vor solicita plata ori vor dispune restituirea taxei rezultate ca urmare a ajustarii.

Prin urmare, la data trecerii de la platitor de TVA la neplatitor de TVA, efectuati inventarierea stocurilor si determinati TVA dedusa la achizitia/productia acestora, adica suma TVA care trebuie ajustata. 

1. Efectuati inventarul.

2. Determinati TVA din facturile de achizitie pentru bunurile din lista de inventariere.

Din punctul de vedere contabil, TVA ajustata devine taxa nerecuperabila si se include in costul stocurilor:

3xx                                       =                      4426 

„Conturi de stocuri si                      „TVA deductibila“

productie in curs de executie“ 

 

Ajustare TVA pentru mijloace fixe

In ceea ce priveste ajustarea TVA pentru mijloacele fixe, conform punctului 83 alin. (7) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, persoana impozabila care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal in vederea aplicarii regimului special de scutire are obligatia sa ajusteze taxa deductibila aferenta bunurilor de capital pentru care perioada de ajustare a deducerii nu a expirat, aflate in proprietatea sa in momentul trecerii la regimul de scutire, in conformitate cu prevederile art. 305 din Codul fiscal. 

Potrivit art. 305 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, pentru cazurile prevazute la art. 305 alin. (4) lit. a), in cazul trecerii persoanei impozabile de la regimul normal de taxare la regimul de scutire pentru intreprinderile mici prevazut la art. 310, ... ajustarea deducerii se face o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare modificarea destinatiei de utilizare. 

Potrivit art. 305 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, perioada de ajustare incepe de la data de 1 ianuarie a anului in care bunurile au fost achizitionate sau fabricate, pentru bunurile de capital altele decat imobilele.

Pentru bunurile de capital altele decat bunuri imobile, perioada de ajustare este de 5 ani. Pentru a ajusta TVA aferenta mijloacelor fixe inregistrate in conturile 2131 si 2133 trebuie sa stabiliti care este perioada de ajustare ramasa. 

Daca, de exemplu, au ramas 2 ani din perioada de ajustare, veti ajusta 2/5 din TVA dedusa la achizitie. 

Daca perioada de ajustare a expirat, nu mai aveti ajustari de efectuat. 

O.U.G. nr. 78/2024, publicata in M.Of. nr. 596 din 26 iunie 2024, a abrogat art. 305 alin. (9) din Codul fiscal, care prevedea ca ajustarea TVA la bunurile de capital nu se efectueaza daca suma rezultata in urma ajustarii este mai mica de 1.000 de lei. 

Astfel, incepand cu 1 iulie 2024, entitatile pot efectua ajustarile de TVA, fie in favoarea lor, fie in favoarea statului, indiferent de suma rezultata in urma ajustarii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016