Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cod TVA anulat din oficiu, deducere TVA dupa reinregistrare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: cod tva anulat, deducere tva, obligatii declarative, declaratia 311

O societate are codul de TVA anulat din 18.01.2019 pana in 16.05.2019. Depune decont de TVA numai pentru luna mai 2019 si declara TVA care s-a dedus in perioada anularii. In lunile februarie, martie si aprilie s-a declarat TVA de plata prin declaratiile 311.

Plecand de la cazul descris mai sus, unul dintre expertii nostri va raspunde intrebarilor care se nasc in aceasta situatie. "TVA declarata in declaratia cod 311 se preia in mai 2019? Ce obligatii declarative mai are societatea la data reinregistrarii ca platitor TVA?".

Raspunsul specialistului


Din detaliile prezentate, inteleg ca societatea respectiva a figurat cu codul de TVA anulat din oficiu in intervalul 18.01.2019 - 15.05.2019, reinregistrarea TVA fiind valabila din data de 16.05.2019. 
Pentru a avea certitudinea ca data reinregistrarii TVA este valabila din data de  16.05.2019, ca data  comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, este recomandabil sa verificati mentiunile inscrise in  Registrul persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Codul fiscal, din evidenta A.N.A.F. 
 
Desi nu ati precizat, la formularea raspunsului consider ca perioada fiscala de raportare a operatiunilor din sfera de aplicare a TVA este luna calendaristica. 

Astfel, pentru luna mai 2019, societatea respectiva completeaza si transmite in format electronic:

a) formularul cod (311) "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 188  din 22 ianuarie 2018, pentru toate operatiunile taxabile efectuate in perioada 1 – 15.05.2019;

b) decontul de TVA cod 300 pentru:
- operatiunile de livrare de bunuri si prestari de servicii efectuate in intervalul  16.05.2019  (data reinregistrarii in scopuri de TVA in regim normal conform prevederilor art. 316 alin. (12) din Codul fiscal) – 31.05.2019 (inclusiv);
- achizitiile de bunuri si servicii efectuate in perioada16.05.2019  - 31.05.2019 (inclusiv);
- achizitiile de bunuri si servicii efectuate in perioada in care a figurat cu codul de TVA anulat din oficiu, respectiv 18.01.2019 – 15.05.2019. In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 11 alin. (8) din Codul fiscal conform carora, dupa reinregistrarea in scopuri de TVA,  dreptul de deducere poate fi exercitat, fie prin primul decont de TVA, fie printr-un decont ulterior, dar in cadrul termenului de prescriere fiscala de 5 ani de la data exigibilitatii TVA. Alin. (8) al art. 11 se refera la diverse situatii de anulare a codului de TVA, alta decat anularea datorata declararii ca inactiv a persoanei impozabile.
 
De asemenea, in eventualitatea in care nu a emis facturi pentru operatiunile taxabile realizate in perioada  18.01.2019 – 15.05.2019, societatea trebuie sa emita facturi a caror valoare nu se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394. Obligatia emiterii de facturi este reglementata, de asemenea, prin art. 11 alin. (8), mentionat anterior  "(8) Persoanele impozabile stabilite in Romania, carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. c) - e) si lit. h), nu beneficiaza, in perioada respectiva, de dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate, dar sunt supuse obligatiei de plata a TVA colectate, in conformitate cu prevederile titlului VII, aferenta operatiunilor taxabile desfasurate in perioada respectiva. In cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile. Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, persoanele impozabile emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323. "
 
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 5 1 alin.  (1) si alin. (2)  din normele de aplicare ale art. 11 alin. (8):
 
- alin. (1) de la pct. 5 1 reglementeaza deducerea:  "In sensul art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal, persoanele impozabile care au avut codul de inregistrare anulat in baza prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) si h) din Codul fiscal, care se inregistreaza in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, isi pot exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 din Codul fiscal depus dupa reinregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior. Deducerea taxei se efectueaza in limitele si conditiile prevazute la art. 297 - 302 din Codul fiscal, chiar daca factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile. "
- alin. (2) de la pct. 5 1 reglementeaza emiterea facturilor in  diverse situatii, de la lit. a) la lit. d):   "(2) Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12) din Codul fiscal, persoana impozabila trebuie sa emita facturi in care sa inscrie distinct taxa pe valoarea adaugata colectata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 323 din Codul fiscal, in sectiunea "Taxa pe valoarea adaugata colectata". In functie de modalitatea in care au actionat pe perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, se disting urmatoarele situatii......: a) .....d); "
 
Exemple diverse pentru aplicarea prevederilor alin. (2) de la pct. 5 1 din normele de aplicare ale art. 11 alin. (8) se regasesc la alin. (7) de la pct. 5 1 "Exemple pentru aplicarea prevederilor alin. (2) referitoare la emiterea facturilor dupa inregistrarea in scopuri de TVA: ………"
 
Suma TVA colectata,raportata prin formularul cod 311 nu se mai preia  in decontul de TVA cod 300 intocmit pentru luna mai 2019. In acest decont se preiau doar eventuale diferente de TVA colectata, in plus sau in minus, din facturile emise in perioada in care codul de TVA a fost anulat din oficiu. In acest context, va recomand sa recititi prevederile pct. 5 1 din norme, inclusiv exemplele. De retinut este faptul ca, atat suma TVA deductibila care poate fi dedusa dupa reinregistrare, cat si suma TVA colectata (fie in plus, fie in minus), trebuie raportata prin decontul de TVA cod 300, la randul de regularizari, respectiv la:
- randul 16 alocat pentru “Regularizari taxa colectata”;
- randul 32 “Regularizari taxa dedusa”.
 In situatia prezentata, persoana impozabila nu mai are si alte obligatii fiscale sau informative de raportare (de exemplu, declaratia cod 394). 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cod TVA anulat din oficiu, deducere TVA dupa reinregistrare":
Rating:

Nota: 3.57 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016