Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Emitere factura pentru livrare constructie noua - Ce cota TVA se aplica in acest caz?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 15 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: cota tva, tva anulat, declaratia 311

O societate platitoare de impozit pe profit, cu TVA anulata la finalul anului 2013 prin optiunea administratorilor, incepe sa aiba activitate in anul 2019 cand isi autorizeaza coduri CAEN specifice constructiilor. In data de 25.04.19 emite o factura pentru o livrare de locuinta care depaseste plafonul pentru neplatitor de TVA, de 300.000 lei. Se intocmeste dosarul pentru a deveni platitor de TVA, cu mentiunea ca se solicita si depunerea declaratiei 311 pentru intreaga factura emisa".

Aceasta este situatia de la care pornim in studiul de caz propus astazi. Unul dintre specialistii nostri va arata, in cele ce urmeaza, "cu ce cota de TVA trebuie emisa factura, avand in vedere ca este vorba despre o cladire nou construita".
 
Raspunsul specialistului

In situatia in care in anul 2013 codul de TVA nu a fost anulat din oficiu conform prevederilor art. 153 alin. (9)) lit. a) - e) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, fiind anulat ca urmare a formularii  optiunii de anulare exprimata de catre reprezentantul persoanei impozabile  conform prevederilor art. 153 alin. (9)) lit. g)   "(9) Organele fiscale competente anuleaza inregistrarea unei persoane in scopuri de TVA, conform prezentului articol:..... g) in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA in vederea aplicarii regimului special de scutire prevazut la art. 152.", societatea respectiva trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA in regim normal de abia la depasirea plafonului de scutire de 300.000 lei/an calendaristic. Astfel, in situatia in care codul de TVA s-a anulat ca urmare a  optiunii administratorilor exprimata prin formularul cod 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in vederea aplicarii regimului de scutire prevazut la art. 152 din Codul fiscal", cod 14.13.01.10.12,  pentru operatiunile din sfera de aplicare a TVA efectuate in perioada 2013 – aprilie 2019, persoana impozabila nu trebuie sa completeze si sa transmita organului fiscal competent formularul cod 311  "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal" reglementat prin O.P.A.N.A.F. nr. 188  din 22 ianuarie 2018. Acest formular se depune numai in situatia in care codul de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat din oficiu, din anumite cauze.Diferenta dintre anularea codului de TVA din oficiu si anularea prin optiune este urmatoarea: 
  • anularea din oficiu este dispusa de catre organul fiscal datorita neindeplinirii unor conditii impuse prin Codul fiscal. In acest caz, este obligatorie depunerea formularului cod 311 pentru operatiunile taxabile realizate in perioada in care persoana impozabila figureaza cu codul de TVA anulat;
  • anularea prin optiune este optiunea persoanei impozabile care formuleaza o cerere de retragere din evidenta platitorilor de TVA pentru a aplica regimul special de scutire pentru intreprinderi mici.In acest caz, persoana impozabila aplica regimul special de scutire pentru toate operatiunile care ar fi taxabile, daca ar fi persoana impozabila inregistrata TVA.  
 
Totusi, in situatia in care dezvoltatorul imobiliar are codul de TVA anulat din oficiu, pentru vanzarea unei constructii noi, acesta  trebuie sa colecteze TVA prin aplicarea cotei reduse de 5% daca acel apartament este utilizat cu destinatia de locuinta.In acest caz, sunt aplicabile prevederile art. 291 alin. (3) lit. c) pct. 3 din Codul fiscal 
" (3) Cota redusa de 5% se aplica asupra bazei de impozitare pentru urmatoarele livrari de bunuri si prestari de servicii: ....

3. livrarea de locuinte care au o suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti, a caror valoare, inclusiv a terenului pe care sunt construite, nu depaseste suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata,achizitionate de persoane fizice.Suprafata utila a locuintei este cea definita prin Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Anexele gospodaresti sunt cele definite prin Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.Cota redusa se aplica numai in cazul locuintelor care in momentul vanzarii pot fi locuite ca atare; "

Deci, pentru aplicarea cotei reduse de 5% incepand cu data de 20.01.2019 conform prevederilor Legii nr. 30 din 10 ianuarie 2019, publicata in M.Of. nr. 44 din 17 ianuarie 2019, conditiile  impuse pentru aplicarea cotei reduse de 5% pentru livrarea unei locuinte, inclusiv a terenului pe care este construita sunt:   
  • suprafata utila de maximum 120 m2, exclusiv anexele gospodaresti;
  • valoarea, inclusiv a terenului pe care locuinta este construita, sa nu depasesca  suma de 450.000 lei, exclusiv taxa pe valoarea adaugata; 
  • achizitia sa fie efectuata de persoane fizice;
  • locuinta sa poata fi locuita ca atare in momentul vanzarii.

Daca aceste conditii nu sunt indeplinite, la vanzare, se aplica cota standard TVA 19%. 

Indiferent de cota TVA aplicabila, livrarea unei constructii noi in perioada in care proprietarul are codul de TVA anulat din oficiu, inainte de inregistrarea in regim normal sau reinregistrarea in scopuri de TVA,valoarea operatiunii se raporteaza prin formularul cod 311 care se transmite organului fiscal pana pe data de 25 a lunii imediat urmatoare celei in care a avut loc livrarea.Obligatia de colectare si de transmitere a formularului cod 311 nu intervine in situatia in care vanzatorul aplica regimul special de scutire ca urmare a formularii optiunii de retragere din evidenta platitorilor de TVA. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Emitere factura pentru livrare constructie noua - Ce cota TVA se aplica in acest caz?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016