Tags: recuperare cod tva, achizitii efectuate in lunile anterioare, deducere tva
Unei societati comerciale, microintreprindere, infiintata in 2011, fara activitate, i se anuleaza din oficiu codul de tva in august 2012.
In septembrie 2020, societatea isi incepe activitatea ca neplatitoare de tva, (emite facturi fara tva, nu deduce tva din facturi de achizitii, nu depune decont de tva) iar in octombrie 2020, deoarece a depasit plafonul de scutire solicita inregistrarea in scopuri de tva si-l obtine (tot in octombrie 2020).
Poate societatea sa deduca in luna octombrie 2020 si tva ul de pe facturile de achizitii din luna septembrie 2020, chiar daca de la anularea codului fiscal din oficiu au trecut 8 ani? La ce rand trebuie inregistrat in
decontul de tva?
Raspunsul specialistului Olga Crevelescu:
Daca societatea ar fi depasit plafonul de tva in luna octombrie 2020, ar fi solicitat trecerea la
platitor de tva pana pe 10 noiembrie 2020 si ar fi devenit platitor de tva incepand cu luna decembrie 2020.
In cazul dumneavoastra, nu v-ati inregistrat ca urmare a depasirii plafonului, ci ati recuperat codul de tva anulat anterior.
Potrivit art. 11 alin. (6) din Codul fiscal, contribuabilii, persoane impozabile stabilite in Romania, declarati inactivi conform Codului de procedura fiscala, care desfasoara activitati economice in perioada de inactivitate, sunt supusi obligatiilor privind plata impozitelor, taxelor si contributiilor sociale obligatorii prevazute de prezentul cod, dar, in perioada respectiva, nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a taxei pe valoarea adaugata aferente achizitiilor efectuate.
- pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a intervenit exigibilitatea taxei pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii si/sau pentru achizitiile de bunuri si/sau de servicii pentru care persoanele impozabile sunt obligate la plata TVA, efectuate de persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de TVA a fost anulat, din oficiu, conform prevederilor art. 316 alin. (11) lit. a) - e) sau h) din Codul fiscal, in situatia in care exigibilitatea taxei pentru aceste operatiuni intervine in perioada in care persoanele impozabile nu au cod valabil de TVA;
Tot potrivit art. 11 alin. (6) din Codul fiscal, in cazul inregistrarii in scopuri de TVA conform art. 316 alin. (12), persoana impozabila isi exercita dreptul de deducere pentru achizitiile de bunuri si/sau servicii efectuate in perioada in care a avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, prin inscrierea taxei in primul decont de taxa prevazut la art. 323 depus dupa inregistrare sau, dupa caz, intr-un decont ulterior, chiar daca
factura nu cuprinde codul de inregistrare in scopuri de TVA al persoanei impozabile. Dupa inregistrarea in scopuri de taxa conform art. 316 alin. (12), pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate in perioada in care au avut codul de inregistrare in scopuri de TVA anulat, contribuabilii emit facturi in care inscriu distinct taxa pe valoarea adaugata colectata in perioada respectiva, care nu se inregistreaza in decontul de taxa depus conform art. 324.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie server din Turcia
Intrebare:
Societatea noastra a achizitionat din Turcia, un server. Factura fiscala si Declaratia vamala, emise cu data de 21.10.2024, data la care l-am inregistrat si in evidentele noastre contabile, in contul 214, fiind pus in functiune in februarie 2025. Mentionez ca desi l-am inregistrat in cont 214, amortizare i-am calculat incepand cu luna februarie 2025.
1. Va rog sa-mi spuneti daca inregistrarea mea contabila pe cont 214, este corecta avand in vedere cele prezentate.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Raportarea cifrei de afaceri in situatiile financiare anuale
Intrebare:
O societate realizeaza livrari de marfa atat pe teritoriul national, cat si in spatiul intracomunitar!
In Formularul F20 din Situatiile financiare 2024, la rd. 3, privind "Cifra de afaceri neta din operatiuni desfasurate pe teritoriul national" se inscrie numai cifra de afaceri neta realizata din livrarile pe teritoriul national, sau se inscriu cifra de afaceri neta realizata din livrarile pe teritoriul national, impreuna cu cifra de afaceri neta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din dividende. Obligatie CASS
Intrebare:
In 2022 firma a repartizat 119.368 lei dividende si achitat impozitul de 5% adica 5.968 lei.
Din dividendele nete, asociatul unic a ridicat in 2022 doar 75.400 lei, ramanand un rest de 38.000 lei.
In declaratia 205 pentru 2022 au fost declarate sumele astfel:
- rd 8 Dividende distribuite 119.368 lei,
- rd 9 dividende plataite 75.400 lei,
- rd 10 baza calacul a impozitului 119.368
- rd 11 impozit...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<SRL cu activitate medicala. RO e-Factura
Intrebare:
SRL, obiect de activitate 8622 activitate medicala de specialitate, presteaza servicii medicale, catre clienti, persoane fizice, servicii medicale, neplatitoare de TVA, incasari cu bon fiscal casa de marcat. La cerere, celor care au nevoie, se elibereaza factura. Avem obligatia raportarii acestor facturi in e-Factura? Multumim!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<