Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de InfoTva.ro la 19 Feb. 2024
Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscale
Tags: e-factura, bonuri fiscale, deducere tva

Am primit in deconturile justificative pentru avansurile de trezorerie, aferente lunii ianuarie 2024, mai multe bonuri fiscale pe care este inscris CUI-ul societatii noastre. Avand in vedere noile reglementari privind E-factura, va rugam sa spuneti, daca se poate deduce TVA-ul inscris pe aceste bonuri fiscale. Multumim!

E-Factura si deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscale – raspunsul specialistului:

 

Incepand cu data de 1 ianuarie 2024,  sistemul E-factura va fi obligatoriu pentru toti operatorii economici, persoane impozabile stabilite in Romania, adica pentru pentru toate tranzactiile B2B si B2G care au locul prestarii/livrarii in Romania.
 

Conform reglementarilor fiscale, daca cumparaturile efectuate de persoana impozabila sunt in scopul desfasurarii activitatii:

 

  • cheltuiala aferenta bonurilor este  deductibila conform art. 25 alin. (1) din Codul fiscal.
  • TVA se poate deduce de pe bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, deoarece acestea nu fac obiectul e-factura.

 

OUG 115/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare, prin art LXVIII - punctul 13 se modifica prevederile referitoare la sistemul e-factura din Legea 296/2023. Punctul 13 se refera la modificarea articolul LIX alin.4   Ambele texte vazute in oglinda se prezinta astfel:

 

Textul initial adoptat prin Legea 296/26.10.2023 privind modificarea unor masuri fiscale:  art LIX, alin.4

Alin 4) SUNT EXCEPTATE de la prevederile alin. (1) - (3) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare”

Textul modificat prin OUG nr.115/14.12.2023: art LXVIII, punctul 13 –modifica art LIX alin 4

"(4) SUNT EXCEPTATE de la prevederile alin. (1) - (3):


    a) livrarile de bunuri prevazute la art. 294 alin. (1) lit. a) si b) si alin. (2) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare:
    b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii efectuate catre persoane impozabile care nu sunt stabilite si nici inregistrate in scopuri de TVA in Romania, conform art. 266 alin. (2) si, respectiv, art. 316 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
    c) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. (12) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare;
    d) prestarile de servicii pentru care emiterea facturii nu face obiectul normelor de facturare aplicabile in Romania conform art. 319 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare."

In perioada  1 ianuarie - 30 iunie 2024, toate documentele au acelasi drept de deducere ca cel aplicat de persoanele impozabile pana la 31.12.2023.
Sistemul se schimba pentru destinatar, dupa 1 iulie 2024, cand o factura primita si descarcata din SPV, care are sigiliul ANAF, devine document fiscal  original.
Pentru efectuarea unei inregistrari contabile in baza unei facturi  primite, scrisa olograf sau editata in format PDF, fara ca factura transmisa de catre furnizor cu sigiliul ANAF sa fie descarcata de destinatar din SPV, se va sanctiona  cu amenda egala cu 15% din valoarea totala a facturii. Chiar daca nu este precizat in mod concret in lege pentru tranzactiile B2B, (ci numai pentru tranzactiile B2G la art LXV, pct 9 introduce art 13^1) recomand sa nu se achite facturile daca nu au fost primite prin SPV, deoarece operatiunea  poate fi  asimilata unei platii fara documente justificative.

Ca si pana acum, pentru facturile simplificate regula stabilirii deductibilitatii este legata de criteriile art 297 si 298 din Codul Fiscal si nu de transmiterea acestora prin e-factura, ele fiind exceptate conform textului de lege sus mentionat


Pentru livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care se emit facturi simplificate conform prevederilor art. 319 alin. 12 si 21 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare  consider ca poate fi dedus TVA-ul inscris pe acele bonuri atunci cand:

 

  • valoarea facturilor, inclusiv TVA, nu este mai mare de 100 euro.
  • contin cel putin urmatoarele informatii: data emiterii, identificarea persoanei impozabile care a livrat bunurile sau a prestat serviciile, identificarea tipului de bunuri sau servicii furnizate, suma taxei colectate sau informatiile necesare pentru calcularea acesteia;
 
Raspuns oferit in luna februarie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Autor: InfoTva.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum se poate efectua deducerea TVA-ului de pe bonurile fiscale":
Rating:

Nota: 4.21 din 5 din 12 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016