Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Inregistrarea sumelor incasate fara facturare. Bonuri fiscale. Baza legala

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: bonuri fiscale, inregistrare sume fara facturare

O societate comerciala (A) are ca obiect de activitate principal servicii privind livrarea comenzilor (mancare gatita) plasate de persoane fizice catre diverse restaurante. Toata aceasta activitate se defasoara sub "umbrela" unei societati mama (B) care detine aplicatia pentru comenzi si toate contractele cu restaurantele.

Aceste servicii sunt realizate prin intermediul angajatilor (biciclisti) societatii (A), care ajung sa fie intr-un numar considerabil de mare cu fluctuatii masive de la o luna la luna.
 
Pentru acest serviciu societatea (A), beneficiaza:
 
- pe de o parte de o taxa de livrare, calculata de restaurantul care pune la dispozitie mancarea prin aplicatia speciala, care poate fi incasata fie cu cardul fie numerar, functie de cum se opteaza la plasarea comenzii;
 
- pe de alta parte un comision de la firma-mama.
 
Biciclistii nu sunt dotati cu case de marcat prin urmare pentru incasarea cash a acestei taxe nu se emite bon fiscal.
 
Cartea Verde a TVA

Cartea Verde a TVA

Vezi detalii

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Contabilitatea HORECA. Monografii contabile si cazuri practice

Vezi detalii

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Operare SAGA. Exemple practice si recomandari

Vezi detalii

Care este solutia pentru evidentierea acestor sume (taxa livrare cash) in contabilitatea societatii? Periodic (de exemplu saptamanal) se poate face o autofactura si se incaseaza pe baza de chitanta? Autofactura in cazul in care depaseste suma de 5.000 lei nu mai poate fi incasata numerar sau are un alt regim decat factura.
 
Exista o alta solutie pt aceasta situatie?
 
Raspunsul economistului Costin Istrate :
 
Baza legala:
ORDONANTA DE URGENTA nr. 28 din 25 martie 1999 (**republicata**)
.
Articolul 1
(1) Operatorii economici care incaseaza, integral sau partial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amanuntul, precum si a prestarilor de servicii efectuate direct catre populatie sunt obligati sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale.
(2) Operatorii economici prevazuti la alin. (1), denumiti in continuare utilizatori, au obligatia sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. La solicitarea clientilor, utilizatorii vor elibera acestora si factura.
(9) Se interzice operatorilor economici care, potrivit legii, au obligatia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si de a emite bonuri fiscale cu acestea, sa inmaneze clientilor documente care atesta plata contravalorii bunurilor achizitionate sau serviciilor prestate, altele decat bonurile fiscale (..).
.....
NORME METODOLOGICE din 18 aprilie 2003 (**republicate**)(*actualizate*)
.
Articolul 2
Utilizatorii au obligatia sa elibereze clientilor bonuri fiscale pentru toate bunurile livrate cu amanuntul si/sau serviciile prestate si, la solicitarea acestora, le vor elibera si factura fiscala, in conditiile prevazute de Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
Articolul 3
(1) Bonurile fiscale se emit de catre utilizatori numai cu aparate de marcat electronice fiscale pentru care s-a obtinut avizul Comisiei de avizare a distribuitorilor si a aparatelor de marcat electronice fiscale prevazuta la art. 5 alin. (1) din ordonanta de urgenta, denumita in continuare comisie.
(3) In cazul in care in acelasi spatiu se efectueaza atat livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii pentru care este obligatorie utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale, cat si livrari de bunuri cu amanuntul sau prestari de servicii pentru care nu exista aceasta obligatie, utilizatorii pot emite bon fiscal pentru toate bunurile livrate si/sau serviciile prestate.
Articolul 54
(1) Bonul fiscal este documentul emis numai de aparatul de marcat electronic fiscal cu ocazia efectuarii livrarilor de bunuri sau prestarilor de servicii si cuprinde detalierea datelor referitoare la acestea, in functie de specificul activitatii desfasurate.
 
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
ART. 319 - Facturarea
(3) In cazul in care este obligatorie ajustarea bazei impozabile conform art. 287* lit. a) - c) si e), daca furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330** alin. (2), beneficiarul trebuie sa emita o autofactura in vederea ajustarii taxei deductibile, cel tarziu pana in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e). 
* desfiintarea contractului/refuzuri/reduceri de pret/faliment/retur ambalaje.
** corectarea informatiilor inscrise in facturi in cazul in care factura a fost transmisa beneficiarului.
 
Norme metodologice
92. (1) In sensul art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, autofactura trebuie emisa numai daca au intervenit evenimentele prevazute la art. 287 lit. a) - c) si e) din Codul fiscal si furnizorul de bunuri/prestatorul de servicii nu emite factura de corectie prevazuta la art. 330 alin. (2) din Codul fiscal, in termenul stabilit de lege. In cazul reducerilor de pret se considera ca evenimentul care genereaza obligatia emiterii autofacturii intervine la data la care clientul beneficiaza de reducere. In situatia in care ulterior emiterii autofacturii prevazute la art. 319 alin. (3) din Codul fiscal, se primeste factura emisa de furnizor/prestator pentru aceeasi ajustare si avand aceeasi valoare, se face o referire la autofactura emisa, fara ca aceasta sa mai genereze efecte privind ajustarea taxei deductibile.
 
Opinie:
 
Din situatia prezentata, rezulta faptul ca societatea A incaseaza de la clientii persoane fizice contravaloarea mancarii comandate si totodata taxa de livrare calculata de catre restaurantul care a gatit mancarea respectiva. 
 
Ca urmare, indiferent de modalitatea de incasare a taxei respective de livrare, societatea A – prin angajatii sai, este obligata sa emita bonuri fiscale cu aparate de marcat electronice fiscale si sa le inmaneze clientilor. 
 
Ulterior, in conformitate cu reglementarile contabile din anul 2014, evidentierea in contabilitatea societatii se va efectua prin inregistrarea:
4111. Clienti (A) = %
  704. Venituri din servicii prestate
  4427. TVA colectata (P)
 
Societatea nu este obligata si totodata nu trebuie sa emita autofactura, situatia de fata neincadrandu-se in cele mentionate in Codul Fiscal referitoare la autofacturare, iar taxa de livrare este incasata de la clientii persoane fizice, carora in mod normal si legal ar trebui sa le emita si inmaneze bonul fiscal.
 
O alta solutie ar fi ca societatea A sa incheie contracte cu restaurantele respective, urmand ca in functie de rulajul comenzilor saptamanale sau lunare sa factureze in mod direct restaurantele respective, in vederea recuperarii taxelor de livrare.Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Inregistrarea sumelor incasate fara facturare. Bonuri fiscale. Baza legala":
Rating:

Nota: 3.17 din 5 din 3 voturi

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016