Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
TVA-ul, adica taxa pe valoare adaugata, se aplica pentru aproape toate produsele si serviciile din tara, insa exista si cazuri in care TVA-ul poate fi deductibil. In acest articol vom vedea ce inseamna exact TVA deductibil si vom prezenta o speta cu privire la deductibilitatea TVA-ului pentru bonurile fiscale de combustibil.
Ce este TVA-ul deductibil?
Toate persoanele care detin o afacere trebuie sa stie ce inseamna TVA-ul deductibil, pentru ca in acest fel vor plati un TVA mai mic catre stat, in anumite cazuri, conform Codului Fiscal. TVA-ul deductibil este suma de bani care poate fi dedusa din TVA-ul platit de firma pentru serviciile si produsele pe care le achizitioneaza in scopul desfasurarii activitatii economice.
Cum se deduc TVA bonurile fiscale de combustibil
Sa luam urmatorul caz. O firma cu activitate Bolt si Uber, platitoare de TVA, aduce bonuri fiscale de combustibil. Cum se deduc acestea? Doar 50% sau 100%? Mentionam ca firma nu face foi de parcurs.
Specialistul ne spune ca potrivit prevederilor de la art. 298 din Codul fiscal:
(1)Prin exceptie de la prevederile art. 297 se limiteaza la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.
(..)
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica urmatoarelor categorii de vehicule rutiere motorizate:
(..)
c) vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
(4) In cazul vehiculelor care nu fac obiectul limitarii dreptului de deducere conform alin. (1), fiind utilizate exclusiv in scopul activitatii economice, precum si a celor exceptate de la limitarea deducerii potrivit alin. (3), se vor aplica regulile generale de deducere stabilite la art. 297 si art. 299-301.
La pct.68(5) din NM, se precizeaza ca:
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
(5) In cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. b) -f) din Codul fiscal, taxa aferenta cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului si taxa aferenta cheltuielilor legate de aceste vehicule este deductibila conform regulilor generale prevazute la art. 297 si la art. 299-301 din Codul fiscal, nefiind aplicabila limitarea la 50% a deducerii taxei, utilizarea acestora si pentru uz personal fiind considerata neglijabila cu exceptia situatiei in care se poate face dovada unei practici abuzive.
(..)
(7) Utilizarea vehiculului pentru activitatile exceptate prevazute la art. 298 alin. (3) din Codul fiscal rezulta, in functie de fiecare situatie in parte, din informatii cum sunt: obiectul de activitate al persoanei impozabile, dovada ca persoana impozabila are personal angajat cu calificare in domeniile prevazute de exceptii, foile de parcurs care trebuie sa contina cel putin elementele prevazute la alin. (2), in cazul vehiculelor prevazute la art. 298 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, sau orice alte dovezi care pot fi furnizate.
Prin urmare, chiar daca nu este prevazuta distinct obligatia intocmirii foii de parcurs in cazul deducerii integrale a TVA, pentru a face dovada ca utilizarea in scop personal nu este o practica abuziva, apreciez ca trebuie intocmite foi de parcurs, pentru a nu avea probleme la un eventual control din partea organelor abilitate.
Raspuns oferit in luna februarie 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Sarcini: Evidenta contabila si de gestiune, intocmire Balanta de Verificare, Salarii, Registre Contabilitate s.a; Evidenta computerizata: gestiune comerciala, salarii, imobilizari; Intocmire declaratii salarii,buget, bilant contabil; Consultanta manageriala si fiscala; Consultanta si asistenta in privinta rambursarilor de TVA. Experienta profesionala: Din 1992 si pana in prezent are o bogata experienta in conducerea evidentei contabile pentru diverse societati din domeniul constructiilor, transporturilor si comertului. Studii: 2008 CAFR – Auditor financiar 2007 CCFISCALI – Consultant fiscal 1996 CECCAR – Expert Contabil 1985-1990 Facultatea Finante,Contabilitate Bucuresti, Diploma Licenta – ASE Bucuresti
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Decontarea transportului pentru salariati: aspecte contabile si fiscale in gestionarea cheltuielilor de transportReduceri comerciale si financiare primite de la furnizor. Ce regim TVA se aplica si cum vom completa factura corect?Calcul impozit pe venit pentru trimestrul I 2014. Cum se calculeaza baza de impozitare?Pro-rata sau ajustarea sumei TVA DEDUCTIBILe, dedusa. Cum procedam?Ajustarea de TVA a stocurilor ca urmare a inregistrarii in evidenta platitorilor de TVAUltimele articole
Aspecte de avut in vedere dupa inregistrarea in scopuri de TVAMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVASistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliCotele TVA pentru 2025, aplicabile in RomaniaControale ANAF august 2024. 5 situatii in care au fost verificate persoanele juridiceAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"