Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alexandru Palaghia la 28 Mar. 2025
Ajustare pozitiva a TVA. Cum sa procedati in cadrul unui leasing financiar
Tags: ajustare pozitiva tva, leasing financiar

In acest articol vom vedea daca se poate ajusta taxa TVA in cadrul unui leasing financiar.

Avem urmatorul caz. In luna martie 2023, o societate neplatitoare de TVA a achizitionat un autoturism in leasing pentru 24 luni. Durata normala de utilizare este de 4 ani. In luna decembrie 2024 s-au platit in avans ultimele 2 rate, astfel ca in luna decembrie 2024 proprietatea autoturismului a fost transferata catre societate. Societatea a depasit in luna decembrie 2024 plafonul normal de scutire, astfel ca incepand cu luna februarie 2024 s-a inregistrat in scopuri de TVA.


Care este valoarea TVA pe care o putem deduce in primul decont depus? In factura de achizitie din martie 2023 TVA deductibila inscrisa a fost de 11700 lei.

Ce este leasingul financiar

Leasingul financiar este un contract de inchiriere prin care poti detine un bun la finalul unui contract de inchiriere. Pentru a intra in posesia bunului trebuie sa achiti, in functie de valoare bunului, o anumita suma lunara drept chirie.

Ce este leasingul auto

Leasingul auto este o metoda de finantare prin care o companie poate cumpara o masina noua sau utilizata deja, de la o firma autorizata in acest sens, de la un distribuitor auto sau chiar de la o reprezentanta. In cazul acestui tip de leasing, nu vei deveni proprietarul masinii decat la finalul contractului.

 

Pentru a vedea mai multe informatii despre leasingul autor pentru persoanele fizice, dar si despre conditiile care trebuie indeplinite de persoanele juridice, click pe ACEST articol»

Cum este incadrat leasingul financiar in legislatie

Incep cu precizarea ca leasing-ul financiar este considerat in legislatia romaneasca prestare de servicii si nu livrare de bunuri, in ceea ce priveste TVA acest lucru fiind precizat la pct. 8 alin. (4) din NM date in aplicarea Titlului VII Taxa pe valoarea adaugata, respectiv:
"(4) Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii conform art. 271 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal.

La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. 

Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, situatie in care valoarea de transfer va cuprinde si suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenta, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odata cu rata de leasing. 

Daca transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator se realizeaza inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului. 

Daca in cursul derularii unui contract de leasing financiar intervine o cesiune intre utilizatori cu acceptul locatorului/finantatorului, operatiunea nu constituie livrare de bunuri, considerandu-se ca persoana care preia contractul de leasing continua persoana cedentului. 

Operatiunea este considerata in continuare prestare de servicii, persoana care preia contractul de leasing avand aceleasi obligatii ca si cedentul in ceea ce priveste taxa."

Livrarea bunului finantat in baza unui CLF este considerata a fi efectuata odata cu facturarea valorii reziduale, (si) pe parcursul facturarii ratelor sau la finalul contractului de leasing.

Se poate ajusta TVA-ul initial

TVA-ul achitat pentru plata initiala cu titlu de avans reprezinta prestare de servicii pentru care persoana impozabila nu are drept de ajustare a TVA ulterior inregistrarii in scopuri de taxa, astfel cum rezulta din prevederile pct. 24 alin. (7) din NM date in aplicarea art. art. 281 alin. (8) si ale art. 304 din CF, si anume:

"(7) Avansul perceput pentru transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerat o rata de leasing, respectiv o prestare de servicii, pentru care faptul generator de taxa intervine conform art. 281 alin. (8) din Codul fiscal, cu exceptia situatiei in care include si incasarea in avans a unei parti din contravaloarea livrarii de bunuri care are loc la sfarsitul perioadei de leasing, cand se transfera dreptul de proprietate asupra bunului care face obiectul contractului de leasing, conform prevederilor pct. 8 alin. (4)."

Cand se face ajustarea taxei deductibile

"ART. 304 - Ajustarea taxei deductibile in cazul achizitiilor de servicii si bunuri, altele decat bunurile de capital

(1) In conditiile in care regulile privind livrarea catre sine sau prestarea catre sine nu se aplica, deducerea initiala se ajusteaza in urmatoarele cazuri:

a) deducerea este mai mare sau mai mica decat cea pe care persoana impozabila avea dreptul sa o opereze;

b) daca exista modificari ale elementelor luate in considerare pentru determinarea sumei deductibile, intervenite dupa depunerea decontului de taxa, inclusiv in cazurile prevazute la art. 287 ;

c) persoana impozabila isi pierde sau castiga dreptul de deducere a taxei pentru bunurile mobile nelivrate si serviciile neutilizate. "

De asemenea, relevante spetei dvs. ii sunt si prevederile pct. 78 alin. (1)-(2) din NM date in aplicarea paragrafului anterior, respectiv:

"78. (1) In situatia in care intervin situatiile prevazute la art. 304 alin. (1) din Codul fiscal, se ajusteaza taxa pe valoarea adaugata deductibila aferenta serviciilor neutilizate, bunurilor de natura stocurilor, activelor corporale fixe in curs de executie. Ajustarea reprezinta exercitarea dreptului de deducere, atunci cand persoana impozabila castiga dreptul de deducere potrivit legii, denumita in continuare ajustare pozitiva, sau anularea totala sau partiala a deducerii exercitate initial in situatia in care persoana impozabila pierde potrivit legii dreptul de deducere, denumita in continuare ajustare negativa. Ajustarea se evidentiaza in decontul de taxa aferent perioadei fiscale in care a intervenit evenimentul care a generat ajustarea.
(2) In sensul alin. (1), prin servicii neutilizate se intelege imobilizarile necorporale care nu sunt complet amortizate la momentul la care intervine obligatia sau dreptul de ajustare a taxei. Serviciile de alta natura se considera utilizate in perioada fiscala in care au fost achizitionate. Ajustarea se efectueaza in cazul serviciilor neutilizate numai pentru taxa aferenta valorii ramase neamortizate."

In concluzie, ajustarea pozitiva in primul decont ulterior inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este permisa exclusiv pentru valoarea reziduala, calculata in interiorul perioadei de ajustare de 5 ani, proportional cu perioada ramasa.

Cu alte cuvinte, daca spre exemplu valoarea reziduala a fost facturata la finele anului 2024, perioada de ajustare ramasa fiind de 4 ani conform prevederilor art. 305 din CF si a NM date in aplicare.


Raspunsuri oferit in luna MARTIE 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Alexandru Palaghia de Alexandru Palaghia
Studii: Master in specializarea Contabilitate si Audit Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iasi Profesie: expert contabil, membru CECCAR Experienta: 17 ani in domeniul Contabilitate-fiscalitate Specialist in: domeniile TVA, Impozit pe venit, Impozit pe profit microintreprinderi, contabilitate

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016