keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Deducerea TVA la achizitii. Invins sau invingator? CE, CAT si CUM poate fi dedus

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 04 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: expert tva, deducere tva, deducerea tva

Deducerea taxei pe valoare adaugata aferenta achizitiilor este un drept pe care persoanele impozabile din punct de vedere al TVA si-l pot exercita in conformitate cu prevederile art. 145-147 din Codul fiscal



Dreptul de deducere a TVA al persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal

Orice persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA, conform art. 153 din Codul fiscal, are dreptul sa scada din valoarea totala a taxei colectate, pentru o perioada fiscala, valoarea totala a taxei pentru care, in aceeasi perioada, a luat nastere si poate fi exercitat dreptul de deducere, conform art. 145-147 din Codul fiscal.

Achizitiile pentru care POATE fi dedusa taxa pe valoare adaugata aferenta

Persoanele impozabile au dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:


    a)    operatiuni taxabile;

   b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;

   c) operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere;

   d) prestari de servicii de natura financiar-bancara si operatiuni de asigurare si/sau de reasigurare, precum si prestarile de servicii in legatura cu operatiunile de asigurare si/sau de reasigurare efectuate de persoanele impozabile care intermediaza astfel de operatiuni, in cazul in care cumparatorul ori clientul este stabilit in afara Comunitatii sau in cazul in care aceste operatiuni sunt in legatura directa cu bunuri care vor fi exportate intr-un stat din afara Comunitatii, precum si in cazul operatiunilor efectuate de intermediari care actioneaza in numele si in contul altei persoane, atunci cand acestia intervin in derularea unor astfel de operatiuni;

   e) transferurile activelor ce nu constituie livrari de bunuri/prestari de servicii, daca taxa s-ar fi aplicat transferului respectiv.

Si persoanele impozabile care realizeaza atat astfel de operatiuni care dau drept de deducere, cat si operatiuni care nu dau drept de deducere pot deduce taxa aferenta achizitiilor efectuate insa doar pentru operatiunile cu drept de deducere. Aceste persoane sunt denumite persoane impozabile cu regim mixt. Ele pot deduce taxa deductibila aferenta achizitiilor destinate exclusiv realizarii de operatiuni care permit exercitarea dreptului de deducere.
In situatia in care persoana impozabila nu cunoaste destinatia achizitiilor efectuate, respectiv daca vor fi utilizate pentru realizarea de operatiuni care dau drept de deducere sau pentru operatiuni care nu dau drept de deducere, ori nu poate determina proportia in care sunt sau vor fi utilizate pentru operatiuni care dau drept de deducere si operatiuni care nu dau drept de deducere, taxa deductibila aferenta acestor achizitii se deduce pe baza de pro-rata.

Achizitii pentru care NU POATE fi dedusa taxa pe valoare adaugata aferenta

Nu sunt deductibile:

   a) taxa aferenta sumelor achitate in numele si in contul altei persoane si care apoi se deconteaza acesteia, precum si taxa aferenta sumelor incasate in numele si in contul altei persoane, care nu sunt incluse in baza de impozitare a livrarilor/prestarilor efectuate;
   b) taxa datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun, cu exceptia cazurilor in care aceste bunuri sunt destinate revanzarii sau pentru a fi utilizate pentru prestari de servicii.

Limitari ale dreptului de deducere

Este limitat la 50% dreptul de deducere a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice.

Aceasta restrictie NU se aplica:

-    vehiculelor rutiere motorizate avand o masa totala maxima autorizata care depaseste 3.500 kg sau mai mult de 9 scaune, inclusiv scaunul soferului.
-    vehiculelor utilizate exclusiv pentru servicii de urgenta, servicii de paza si protectie si servicii de curierat;
-    vehiculelor utilizate de agentii de vanzari si de achizitii;
-    vehiculelor utilizate pentru transportul de persoane cu plata, inclusiv pentru serviciile de taximetrie;
-    vehiculelor utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru instruire de catre scolile de soferi;
-    vehiculelor utilizate pentru inchiriere sau a caror folosinta este transmisa in cadrul unui contract de leasing financiar ori operational;
-    vehiculelor utilizate ca marfuri in scop comercial.


Conditii de exercitare a dreptului de deducere

Pentru exercitarea dreptului de deducere a taxei pe valoare adaugata persoanele impozabile din punct de vedere al TVA trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

-    pentru taxa datorata sau achitata, aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate ori serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau de catre o persoana impozabila, sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal, precum si dovada platii in cazul achizitiilor efectuate de catre persoanele impozabile obligate la aplicarea sistemului TVA la incasare, respectiv de catre persoanele impozabile care achizitioneaza bunuri/servicii de la persoane impozabile care au aplicat sistemul TVA la incasare;

-    pentru taxa aferenta bunurilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie livrate sau serviciilor care i-au fost ori urmeaza sa ii fie prestate in beneficiul sau, dar pentru care sunt obligate la plata taxei - sa detina o factura emisa in conformitate cu prevederile art. 155 din Codul fiscal sau o autofactura.

-    pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, altele decat cele pentru care nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile care au obtinut certificat de amanare de la plata -  sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor din punctul de vedere al taxei, precum si documente care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alta persoana in contul sau. Importatorii care detin o autorizatie unica pentru proceduri vamale simplificate eliberata de alt stat membru sau care efectueaza importuri de bunuri in Romania din punct de vedere al TVA, pentru care nu au obligatia de a depune declaratii vamale de import, trebuie sa detina o declaratie de import pentru TVA si accize;

-    pentru taxa datorata pentru importul de bunuri pentru care nu se face plata efectiva la organele vamale de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153, care au obtinut certificat de amanare de la plata - sa detina declaratia vamala de import sau actul constatator emis de organele vamale, care sa mentioneze persoana impozabila ca importator al bunurilor in scopuri de taxa, precum si suma taxei datorate.

-    pentru taxa aferenta unei achizitii intracomunitare de bunuri - sa detina o factura sau autofactura;

-    pentru taxa aferenta unei operatiuni asimilate cu o achizitie intracomunitara de bunuri, constand in utilizarea in Romania in scopul desfasurarii activitatii economice proprii, a unor bunuri transportate sau expediate de aceasta sau de alta persoana, in numele acesteia, din statul membru pe teritoriul caruia aceste bunuri au fost produse, extrase, achizitionate, dobandite ori importate de catre aceasta, in scopul desfasurarii activitatii economice proprii - sa detina autofactura emisa in statul membru din care bunurile au fost transportate ori expediate, sau autofactura emisa in Romania.

Deducerea TVA pe baza bonului fiscal
Pentru achizitiile de bunuri si servicii pe baza de bonuri fiscale deducerea taxei poate fi justificata cu bonurile fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate daca furnizorul/prestatorul a mentionat pe bonul fiscal cu ajutorul aparatului de marcat electronic fiscal codul de inregistrare in scopuri de TVA al beneficiarului.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016