Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabilii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 20 Sep. 2023
Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabilii
Tags: deducere tva, deducere tva import, deducere tva achizitii viitoare

In acest articol vom prezenta 3 studii de caz utile contribuabililor care se confrunta, la randul lor, cu spete privind deducerea TVA.

 

Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabilii

Specialistii nostri din portalcodulfiscal explica conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele ca sa deduca TVA-ul datorat in vama pentru import, daca se poate deduce TVA-ul in cazul importurilor, dar si care este dreptul de deducere TVA pentru venituri viitoare.

Speta 1. Conditii pentru deducere TVA datorat in vama pentru import in conditia de livrare DDP

Societatea realizeaza un import de sarma de sudura din Koreea, marfa origine China, conditie de livrare DDP. Se primeste factura de la furnizorul extracomunitar pe numele societatii noastre. In situatia de fata, noi ca societate, avand in vedere conditia de livrare DDP, putem fi tratati ca un importator si avem drept de deducere pentru TVA in vama? Putem exercita dreptul de deducere pentru TVA datorat in vama?


Raspuns:

 

Din detaliile prezentate, inteleg ca importul va avea locul in Romania, in sensul ca bunurile transportate din Coreea ca stat tert vor fi puse in libera circulatie pe teritoriul comunitar, in Romania. Conform prevederilor art. 277 "Locul importului de bunuri" alin. (1) din Codul fiscal  "(1) Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european."
 
 Cand bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei, operatiunea reprezinta un import in Romania, iar importatorul este persoana obligata la plata taxei pentru importul supus taxarii, obligatie reglementata prin  art. 309  "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri". Conform prevederilor art. 266 alin. (1) pct. 15 din Codul fiscal, importatorul este persoana:

  • pe numele careia sunt declarate bunurile in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 285;
  • obligata la plata taxei conform art. 309 in cazul importurilor taxabile. 

 
Conform definitiei de la art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii" alin. (1) pct. 15
   "(1) In sensul prezentului titlu, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarele semnificatii:


.......
15. importator reprezinta persoana pe numele careia sunt declarate bunurile, in momentul in care taxa la import devine exigibila, conform art. 285 si care in cazul importurilor taxabile este obligata la plata taxei conform art. 309;"
Conditia de livrare  DDP (Delivered Duty Paid  = Livrat vama platita) din cadrul INCOTERMS  se incadreaza in categoria D care  cuprinde reguli prin care  vanzatorul suporta toate cheltuielile si riscurile pentru livrarea marfii la locul de destinatie stabilit prin contract/comanda. In situatia in care locul de livrare convenit este pe teritoriul Romaniei, obligatiile vamale de import sunt suportate de catre furnizorul extern care:

  • suporta cheltuielile de transport si riscurile pana la destinatie, la locul convenit cu cumparatorul;
  • plateste vama la punerea bunurilor in libera circulatie a bunurilor pe teritoriul comunitar (taxe vamale, comisioane vamale, TVA). 

 
Practic, furnizorul din Coreea  este obligat sa puna marfa vamuita pentru import in Romania la dispozitia cumparatorului din Romania, la locul convenit, daca acest loc  este in Romania.  In acest caz, se considera ca importator al bunurilor este furnizorul din Coreea  obligat la plata taxelor vamale (daca este cazul) si a TVA conform prevederilor art. 309  "Persoana obligata la plata taxei pentru importul de bunuri" din Codul fiscal.    
 
Astfel, d.p.d.v. al TVA, importator al bunurilor este furnizorul din Coreea, daca locul de destinatie al bunurilor (locul de descarcare) este pe teritoriul Romaniei, dupa momentul punerii bunurilor in libera circulatie pe teritoriul Romaniei. 
 
Pentru stabilirea corecta a persoanei impozabile obligate la plata tuturor obligatiilor vamale, consider ca trebuie sa verificati daca prin contract s-a stabilit:

  • fie conditia DDP (Delivered Duty Paid  = Livrat vama platita), caz in care furnizorul din Coreea suporta doar taxele vamale datorate in vama, avand calitatea de importator d.p.d.v. al legislatiei vamale, iar  cumparatorul din Romania datoreaza TVA calculata asupra bazei de impozitare a TVA care include si taxele vamale suportate de catre furnizor. In acest caz, importator al bunurilor d.p.d.v. al TVA este cumparatorul din Romania care datoreaza TVA in vama, caz in care  poate exercita dreptul de deducere a sumei TVA platite in vama, avand drept document de deducere declaratia vamala de import. Cumparatorul din Romania datoreaza TVA calculata asupra bazei de impozitare a TVA reglementata in Codul fiscal  prin  art.  289 "Baza de impozitare pentru import" alin. (1) care face referire, cu prioritate, la legislatia vamala

" (1) Baza de impozitare pentru importul de bunuri este valoarea in vama a bunurilor, stabilita conform legislatiei vamale in vigoare, la care se adauga orice taxe, impozite, comisioane si alte taxe datorate in afara Romaniei, precum si cele datorate ca urmare a importului bunurilor in Romania, cu exceptia taxei pe valoarea adaugata care urmeaza a fi perceputa ".  De asemenea, prin alin. (2) se reglementeaza ca primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta  primul loc de descarcare a bunurilor in Romania
"(2) Baza de impozitare cuprinde cheltuielile accesorii, precum comisioanele, cheltuieli de ambalare, transport si asigurare, care intervin pana la primul loc de destinatie a bunurilor in Romania, in masura in care aceste cheltuieli nu au fost cuprinse in baza de impozitare stabilita conform alin. (1), ........ Primul loc de destinatie a bunurilor il reprezinta destinatia indicata in documentul de transport sau in orice alt document in baza caruia bunurile sunt importate in Romania ori, in absenta unei astfel de mentiuni, primul loc de descarcare a bunurilor in Romania."
In aceasta situatie, valoarea importului se raporteaza doar d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300 la randul 24, din care baza de impozitare TVA si TVA.

  • fie conditia DDP loc de descarcare din Romania, caz in care furnizorul din Coreea are calitatea de importator al bunurilor care datoreaza toate obligatiile vamale de import (taxe vamale si TVA). In acest caz, cumparatorul din Romania nu isi poate exercita dreptul de deducere al sumei TVA deoarece nu are calitatea de importator d.p.d.v. al TVA in sensul ca nu datoreaza TVA in vama, avand doar calitatea de cumparator. In aceasta situatie, valoarea importului se raporteaza doar d.p.d.v. fiscal prin decontul de TVA cod 300 la randul 30 alocat pentru  “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau   neimpozabile,….”

 
In situatia in ca se constata ca prin oferta/comanda/contract pretul bunurilor este stabilit in  conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid  = Livrat vama platita),  este recomandabil ca, inainte de efectuarea importului, sa va adresati si declarantului vamal pentru anumite detalii tehnice privind intocmirea formalitatilor vamale punerea bunurilor in circulatie pe teritoriul Romaniei si plata TVA in vama.
 
In acest context, de retinut este faptul ca,  prin conditia de livrare DDP (Delivered Duty Paid  = Livrat vama platita), se intelege ca furnizorul este obligat doar la plata taxelor vamale (importator d.p.d.v. vamal), aspect care rezulta si din raspunsul A.N.V.  https://www.customs.ro/agenti-economici/proceduri-vamale/plasarea-marfurilor-sub-un-regim-vamal/punerea-in-libera-circulatie
 
Ce inseamna taxe la import ? 
Taxele vamale care trebuie platite la importul de marfuri 
 
Deci, prin conditia de livrare Delivered Duty Paid  = Livrat vama platita furnizorul nu este obligat la plata TVA, aceasta obligatie revenind cumparatorului in calitate de importator d.p.d.v. al TVA.
 
Prin conditia de livrare DDP (Loc de destinatie/descarcare in Romania) se intelege ca furnizorul din Coreea este importator, atat d.p.d.v. vamal (datoreaza si plateste taxe vamale), cat si d.p.d.v. al TVA (datoreaza si plateste TVA corespunzator  bazei de impozitare a TVA in care sunt incluse si taxele vamale datorate si platite).   

 

Speta 2. Import mostre, deducere TVA

O microintreprindere importa dintr-un stat non-UE, mostre in vederea testarii produselor inainte de achizitionare. Aceste mostre vin insotite de o factura in valoare de 5 euro, noncomercial, strict pentru vama. Formalitatile vamale sunt facute de catre o societate de transport/curierat, in baza imputernicirii primite, iar ulterior aceasta factureaza valoarea tva-ului de achitat in vama, conform dvi, plus o alta valoare ce corespunde cu valoarea bunurilor importate, conform dvi. Va rugam sa ne consiliati in vederea inregistrarii contabile a mostrelor si a facturii de la firma de curierat si de asemenea daca valoare tva achitata este deductibila sau nu.


Raspuns: 

 

Orice persoana din Uniunea Europeana datoreaza TVA in vama pentru orice import de bunuri efectuat pe teritoriul Uniunii. Operatiunea descrisa de dumneavoastra este un import de bunuri pe teritoriul Romaniei deoarece bunurile sunt puse in libera circulatie pe teritoriul Romaniei.

Importul mostrelor este reglementat, in mod expres, prin Ordinul nr. 105/2016 pentru aprobarea Normelor privind scutirea de la plata taxei pe valoarea adaugata si a accizelor pentru importurile definitive ale anumitor bunuri, prevazuta la art. 293 alin. (1) lit. d) si art. 395 alin. (7) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, precum si a Procedurii privind autorizarea unor organisme pentru a importa bunuri in regim de scutire, la urmatoarele articole:
-art. 69 "Mostre cu valoare neglijabila";
-de la art. 70 la art. 73 pentru "Materiale tiparite si materiale publicitare";
-de la art. 74 la art. 77 pentru "Bunuri folosite sau consumate la targuri comerciale sau in cadrul unor evenimente similare".

Conform art. 69 sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import mostrele de bunuri cu valoare neglijabila care pot fi folosite numai pentru obtinerea unor comenzi de bunuri de tipul celor reprezentate de mostre.
In acest sens, art. 69 alin. (1) si art. 73 alin. (1) din Ordinul nr. 105/2016 stabilesc faptul ca bunurile importate in scopul promovarii comertului, cum ar fi mostrele cu valoare nesemnificativa ce pot fi folosite numai pentru obtinerea unor comenzi de bunuri de tipul celor reprezentate de mostre, sunt sunt scutite de la plata taxei pe valoarea adaugata la import doar in situatia in care sunt aduse pentru prezentarea in cadrul unui targ comercial sau la un eveniment similar.
Astfel, daca societatea din Romania nu a primit mostrele pentru prezentarea in cadrul unei manifestari expozitionale, operatiunea nu este considerata scutita de la plata taxei pe valoare adaugata.

Pentru deducerea TVA la import, trebuie sa detineti documentele justificative prevazute de lege pentru deducere.
Astfel, in temeiul art. 299 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal, societatea isi va putea deduce TVA pentru taxa achitata pentru importul de bunuri, pe baza declaratiei vamale de import, care sa mentioneze societatea ca importator al bunurilor, din punctul de vedere al TVA si a documentelor care sa ateste plata taxei de catre importator sau de catre alte persoana in contul sau.
La pct. 82 (1) din NM, se precizeaza ca in aplicarea art. 309 din Codul fiscal, importatorul care are obligatia platii taxei pentru un import de bunuri taxabil este:
a) cumparatorul catre care se expediaza bunurile la data la care taxa devine exigibila la import sau, in absenta acestui cumparator, proprietarul bunurilor la aceasta data. Prin exceptie, furnizorul bunului sau un furnizor anterior poate opta pentru calitatea de importator.

De asemenea la alin. 2 se arata ca orice persoana care nu este obligata la plata taxei pentru un import conform alin. (1), dar pe numele careia au fost declarate bunurile in momentul in care taxa devine exigibila conform art. 285 din Codul fiscal, nu are dreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata aferente importului respectiv decat in situatia in care va aplica structura de comisionar, respectiv va refactura valoarea bunurilor importate si taxa pe valoarea adaugata aferenta catre persoana care ar fi avut calitatea de importator conform alin. (1).

Refacturarea intregii valori a bunurilor se realizeaza doar in scopul taxei pe valoarea adaugata, neimplicand existenta unei tranzactii.
Persoanele impozabile care au obligatia platii taxei in calitate de importatori conform alin. (1) au dreptul sa deduca taxa in limitele si in conditiile stabilite la art. 297-302 din Codul fiscal.

Prin urmare, daca societatea detine DVI precum si documentul de la societatea de transport care a achitat in numele societatii TVA in vama, apreciez ca societatea are drept de deducere a TVA, fiind importatorul bunurilor, care este obligat la plata taxei, astfel cum se precizeaza la art. 309 din Codul fiscal.
-ca si inregistrare contabila, se inregistreaza mostrele, primite in mod gratuit:
3xx=7588
-factura TVA:
4426=401
-plata factura:
401=5121

 

Speta 3. Drept de deducere TVA pentru venituri viitoare

O societate care emitea lunar facturi de prestari servicii informatice vrea incepand cu anul 2023 sa nu mai emita nici o factura, activitatea desfasurandu-se in continuare, are angajati pe firma, utilitati, diferite facturi primite de la furnizori lunar. Care ar fi implicatiile fiscale in cazul negenerarii de venituri in cazul unui control? Societatea are si rambursare de tva, trimestrial solicita tva-ul la rambursare.


Raspuns:

 

Dupa cum stiti, o societate inregistrata in scopuri de TVA are dreptul de a deduce TVA doar daca are intentia de a desfasura o activitate generatoare de operatiuni taxabile asa cum se prevede in Codul fiscal la lit a de la alin 4 al art. 297:

ART. 297 - Sfera de aplicare a dreptului de deducere (4) Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni: a) operatiuni taxabile;

In acest sens, societatea trebuie sa prezinte dovezi obiective din care sa se poata constata ca achizitiile au fost facute in vederea utilizarii lor pentru venituri viitoare, cum ar fi in cazul dvs. spre exemplu un contract al carui obiect, de ex realizarea unui soft, dureaza mai mult de un an. TVA achitata pentru achizitii pentru realizarea de operatiuni taxabile se poate deduce chiar si in cazul in care nu s-au obtinut venituri pana la data depunerii cererii de rambursare.

Nu se poate acorda dreptul de deducere TVA doar in cazul unei fraude sau a abuzului sub pretextul de a desfasura o activitate in sfera TVA (decizii ale Curtii Europene de justitie cum ar fi, de exemplu, in cauzele C 268/83 Rompelman sau C 85/95 John Reisdorf).

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabilii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016