Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Achizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2025
Achizitie intracomunitara. 4 obligatii care NU le revin firmelor neplatitoare de TVA
Tags: achizitie intracomunitara, firme platitoare de tva, neplatitor de tva

Achizitiile intracomunitare efectuate de societatile neplatitoare de TVA ridica frecvent intrebari legate de obligatiile fiscale, inregistrarea facturilor si modul de declarare. In special, situatiile in care furnizorul dintr-un alt stat membru al Uniunii Europene emite facturi care contin TVA, iar societatea din Romania nu este inregistrata in scopuri de TVA, necesita o analiza atenta a prevederilor din Codul fiscal.

Acest articol explica, pas cu pas, ce trebuie sa faca o firma neplatitoare de TVA in cazul unei achizitii din Ungaria, daca nu a fost depasit plafonul legal pentru inregistrarea in scopuri de TVA conform art. 317.

Cine are bligatia de inregistrare in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare

Avem acest caz. O SRL neplatitoare de TVA achizitioneaza din Ungaria un produs. Pe factura este evidentiat TVA, insa totalul de plata este calculat fara TVA. Avand in vedere ca societatea este neplatitoare de TVA, cum trebuie inregistrata aceasta factura si cum trebuie declarata? Mentionam ca TVA nu a fost platita.

 

Conform art 317 alin (1) lit a) din Codul fiscal, inregistrarea in scopuri de TVA a altor persoane care efectueaza achizitii intracomunitare sau pentru servicii

(1)Are obligatia sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform prezentului articol:

a)persoana impozabila care are sediul activitatii economice in Romania si persoana juridica neimpozabila stabilita in Romania, neinregistrate si care nu au obligatia sa se inregistreze conform art. 316 si care nu sunt deja inregistrate conform lit. b)-d) ori alin. (2) sau (21), care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania, inainte de efectuarea achizitiei intracomunitare, daca valoarea achizitiei intracomunitare respective depaseste plafonul pentru achizitii intracomunitare in anul calendaristic in care are loc achizitia intracomunitara;

Norme metodologice:" 2) Persoanele impozabile prevazute la art. 268 alin. (4) din Codul fiscal sunt obligate sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA pentru achizitii intracomunitare de bunuri conform art. 317 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal, daca depasesc plafonul pentru achizitii intracomunitare de 10.000 euro stabilit conform pct. 3 alin. (5)-(7). 

 

In cazul in care o persoana este obligata sa solicite inregistrarea in conditiile art. 317 alin. (1) din Codul fiscal, inregistrarea respectivei persoane conform acestui articol este considerata valabila de la data solicitarii inregistrarii."

Codul de TVA obtinut trebuie sa fie comunicat furnizorului inainte de achizitie.

Cum se constituie plafonul de 10.000 euro

Plafonul de 10.000 eur pentru achizitiile intracomunitare se constituie din valoarea totala, exclusiv TVA, datorata sau achitata in statul membru din care se expediaza sau se transporta bunurile, achizitiile intracomunitare de bunuri altele decat mijloacele de transport noi sau bunurile accizabile.

 

Cum se obtine codul special de TVA

Codul special de TVA se obtine prin depunerea online a declaratiei 700. Din ce-mi dau seama, factura dvs are o valoare mica si inteleg ca pragul nu este depasit in anul curent ca sa aveti obligativitatea inregistrarii in scopuri de TVA cf art 317.
In acest caz, avand in vedere ca sunteti neplatitor de TVA si nu ati comunicat un cod de TVA valid in VIES, furnizorul ar fi trebuit sa factureze cu TVA din Ungaria si dvs trebuia sa inregistrati factura pe cost cu cu suma bruta, fara a avea dreptul de deducere.

Ce nu trebuie sa faca o societate neplatitoare de TVA?

O societate neplatitoare de TVA nu este inregistrata in scopuri de TVA (nici art. 316, nici 317), deci:

  • NU trebuie sa faca taxare inversa (nu are cod valid VIES);
  • NU are obligatia sa depuna declaratia 390 VIES;
  • NU trebuie sa declare TVA in decontul 301
  • NU trebuie sa declare TVA in decontul 300.

MARE ATENTIE! De asemenea, NU poate deduce TVA-ul.

Raspuns oferit de catre specialistii site-ului PortalContabilitate.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016