Tags: societate cu tva anulat, neplatitor de tva
Societatea SRL are codul de TVA: "Anularea inregistrarii in scopuri de TVA a fost efectuata din oficiu, potrivit dispozitiilor Art.153 alin.(9) lit. h) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal".
Va rog sa-mi comunicati care e procedura prin care pot sa scot societatea din evidenta de plata TVA. In acest an am platit TVA colectat la facturile emise ca urmare a verificarii facute de catre Anaf.
Doresc ca firma sa devina neplatitoare de TVA.
Raspunsul consultantului fiscal Olga Crevelescu:
Potrivit art. 316 alin. (14) din Codul fiscal, persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la art. 316 alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8) din Codul fiscal.
Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (11) lit. a) - e) si h), organele fiscale inregistreaza persoanele impozabile la solicitarea acestora, astfel:
a) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. a), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA;
b) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. c), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. In cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, persoana impozabila poate solicita reinregistrarea chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii conform alin. (11) lit. c);
c) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. d), de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA, pe baza urmatoarelor informatii/documente furnizate de persoana impozabila:
1. prezentarea deconturilor de taxa nedepuse la termen;
2. prezentarea unei cereri motivate din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de taxa;
d) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. e), pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice. Data inregistrarii in scopuri de TVA a persoanei impozabile este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA;
e) in situatia prevazuta la alin. (11) lit. h), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, respectiv societatea nu mai prezinta risc fiscal ridicat, conform criteriilor stabilite la alin. (11) lit. h), de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA.
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Investitii la spatii detinute in comodat
Intrebare:
O persoana fizica a dat unei persoane juridice, cu titlu gratuit (contract de comodat la notar) teren in suprafata de 3.000 mp si o hala mare.
Activitatea firmei se desfasoara intr-un sat, iar activitatea efectiv desfasurata este fabricarea de mobila de gradina - COD 3109.
In 2023 s-au achizitionat produse: usa de garaj, panou acoperis, panou perete, tamplarie pvc cu geam.
Aceste produse plus alte produse, de exemplu suruburi, cuie etc. pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii intracomunitare peste plafonul de 10.000 euro
Intrebare:
Un CMI - activitate oftalmologicia, neplatitor de TVA pe teritoriul Romaniei, dar inregistrat in scopuri de TVA in UE, doreste sa achizitioneze din Germania UE (de la o persoana inregistrata in scopuri de TVA in UE) un echipament medical pentru domeniul de activitate / uz propriu.
Intrebarea este daca pentru aceasta achizitie de 20.000E, CMI-ul este obligat, pe codul de TVA de UE, sa achite TVA in Romania in valoare de 3800E, sau aceasta achizitie se poate incadra la...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Perioada fiscala TVA
Intrebare:
O societate cu obiect de activitate de cazare si restaurant, care primeste de la BOOKING (OLANDA), facturi de comision cazare, este obligata sa treaca de la tva lunar la tva trimestrial? De asemenea, firma a achizitionat din UE consumabile (obiecte de inventar, mic mobilier etc). Aceste achizitii fac necesara trecerea de la tva trimestrial la tva lunar?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Contract de inchiriere intre doua persoana fizice in folosul unei persoane juridice
Intrebare:
Societatea incheie un contract de inchiririere spatiu pentru birouri in Bucuresti, cu o persoana fizica, pentru realizarea obiectului unui contract de prestari servicii (IT). Persoana fizica refuza sa incheie contractul cu persoana juridica, dar este de acord sa incheie contractul cu persoana fizica (administratorul societatii).
Intrebare: Putem deduce cheltuiala cu inchirierea spatiului pe societate? Se pot face platile din contul bancar al societatii? Putem lega...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<