Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Expirarea perioadei de inactivitate inscrisa la Registrul Comertului. Cum se poate desfasura activitatea in prezent?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 29 Apr. 2016 Exclusiv
Tags: inactivitate, societati inactive, registrul comertului, codul fiscal, neplatitor tva, declaratia 088

Subiectul analizat mai jos se refera la o persoana juridica suspendata prin optiune in anul 2010 la Registrul Comertului. La momentul suspendarii activitatii era platitoare de TVA. ANAF a anulat prin decizie din oficiu codul de TVA "inregistrarea in scop de TVA conform art.1 53 alin. (1) din Cod fiscal (Lege 571/2003) a fost anulata,ca urmare a inscrierii in Registrul Comertului a starii de inactivitate temporara".


S-a reactivat firma la Registrul Comertului in anul 2016. Vom vedea daca firma poate sa desfasoare activitate in prezent ca neplatitor de TVA sau ca platitor de TVA si daca se va depune Declaratia 088.

In acest stadiu, chiar daca perioada de inactivitate a expirat sau a fost reactivata conform cererii de mentiuni depuse la Registrul Comertului, societatea figureaza drept persoana impozabila cu codul de TVA anulat din oficiu. Acest aspect rezulta si din consultarea, pe site ANAF, a evidentei organizate prin  Registrul persoanelor impozabile a caror inregistrare in scopuri de TVA conform art. 316 a fost anulata.

Articolul 316, in vigoare din anul 2016, este echivalent al art. 153 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aplicabil pana la data de 31 decembrie 2015. Pentru a evita efectele  negative ale unui cod de TVA anulat, este recomandabil sa solicitati organului fiscal competent reinregistrarea in scopuri de TVA. Reinregistrarea nu se efectueaza din oficiu de catre organul fiscal competent, la expirarea perioadei de inactivitate, fiind  solicitata, din proprie initiativa, de catre persoana impozabila in cauza.

In acest sens, aduc drept argument prevederile art. 316, alin. (12) lit. a) "Procedura de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA este stabilita prin normele procedurale in vigoare. Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA conform alin. (11) lit. a) - e) si h), la solicitarea persoanelor impozabile organele fiscale competente inregistreaza persoanele impozabile in scopuri de TVA aplicand prevederile alin. (9) astfel:

a) in situatiile prevazute la alin. (11) lit. a) si b), daca inceteaza situatia care a condus la anulare, de la data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA; "

Situatia prezentata de dvs. se incadreaza in prevederile art. 316, alin. (11) lit. b) din noul Cod fiscal.

Anterior intrarii in vigoare a prevederilor noului cod fiscal, reinregistrarea s-a   efectuat  conform Procedurii de inregistrare, la cerere, in scopuri de taxa pe valoarea adaugata potrivit prevederilor art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, si pentru aprobarea modelului si continutului unor formulare reglementate prin O.P.A.N.A.F. nr.  18 din  7 ianuarie 2015 pentru aprobarea, publicat in M.Of. nr.  32 din 15 ianuarie 2015.

Acest act normativ nu a fost abrogat la aceasta data pentru a fi actualizat cu echivalentul art. 153 din Noul Cod fiscal. Astfel, la aceasta data reinregistrarea se efectueaza prin completarea formularului cod 099  "Cerere de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, potrivit art. 153 alin. (9^1) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare (099)", cod 14.13.01.10.11/9.1 care se poate descarca de pe site www.anaf.ro. Aceasta cerere  de inregistrare se depune insotita si de formularul cod  088 " Declaratie pe propria raspundere pentru evaluarea intentiei si a capacitatii persoanei impozabile de a desfasura activitati economice care implica operatiuni in sfera TVA "  
       
Astfel, reactivarea calitatii de persoana impozabila in scopuri de TVA se efectueaza numai pe baza cererii depuse de catre platitorul de TVA al carui cod de TVA a fost anulat din oficiu si numai daca indeplineste criteriile inscrise in formularul cod 088.

In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca o societate cu codul de TVA anulat din oficiu nu poate aplica regimul special de scutire reglementat in Noul Cod fiscal prin art. 310. Acest aspect este reglementat, in mod expres, prin art. 316 " Inregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA", alin. (14) din Codul fiscal "Persoanele impozabile aflate in situatiile prevazute la alin. (12) nu pot aplica prevederile referitoare la plafonul de scutire pentru mici intreprinderi prevazut la art. 310 pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, fiind obligate sa aplice prevederile art. 11 alin. (6) si (8). ".

Deci, la aceasta data, societatea poate desfasura activitatea, dar, pana la reinregistrarea in scopuri de TVA, este obligata sa colecteze TVA, dar fara a avea drept de deducere pentru  suma TVA deductibila aferenta achizitiilor efectuate.

Suma TVA colectata de persoana impozabila al carui cod de TVA este anulat din oficiu, datorata pentru toate operatiunile taxabile realizate in perioada in care figureaza cu codul  de TVA anulat din oficiu,  trebuie raportata organului fiscal competent prin  formularul cod 311  "Declaratie privind taxa pe valoarea adaugata colectata datorata de catre persoanele impozabile al caror cod de inregistrare in scopuri de taxa pe valoarea adaugata a fost anulat conform art. 316 alin. (11) lit. a) - e), lit. g) sau lit. h) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal", reglementat prin O.M.F.P. nr. 795 din 19 februarie 2016.  


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras  - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Expirarea perioadei de inactivitate inscrisa la Registrul Comertului. Cum se poate desfasura activitatea in prezent?":
Rating:

Nota: 3.5 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016