Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Recuperare cheltuieli salariale

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Nov. 2011
Tags: detasare angajati, cheltuieli salariale, tva

O societate comerciala detaseaza 4 salariati pentru 3 luni unei alte firme SRL -comert cu amanuntul. Firma care detaseaza salariatii isi poate recupera cheltuielile salariale prin emiterea unei facturi - cu TVA sau fara TVA - catre firma care beneficiaza de serviciile celor 4 salariati ?

 Solutie oferita de specialistii portalfiscalitate.ro     

Dupa cum se cunoaste, din punctul de vedere al TVA, pentru activitatile economice desfasurate de un operator economic, regimul TVA este fie al unei livrari de bunuri, conform art. 128 din Codul fiscal , fie al unei prestari de servicii, conform art. 129 din Codul fiscal , fara sa mai existe o a treia situatie.
 
Conform art. 129 din Codul fiscal , legiuitorul defineste destul de plastic ca o prestare de servicii este orice altceva ce nu reprezinta o livrare de bunuri. Astfel, pentru analiza in sine a aplicarii TVA la situatia de fata, regimul TVA este cel aplicabil unei prestari de servicii.

Potrivit prevederilor de la pct. 52 din OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea, costul realizarii unui serviciu cuprinde cheltuielile cu manopera, ca si componente directe si alte cheltuieli indirecte de productie in legatura cu prestarea serviciului.

Pentru a analiza daca aceasta punere la dispozitie este o activitate taxabila in Romania, prevederile de la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal stabilesc ca este supusa TVA in Romania, operatia economica ce indeplineste cumulativ 4 conditii, dupa cum urmeaza:

    a ) operatia economica constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in        sfera TVA, efectuata cu plata; consideram aceasta conditie indeplinita in sensul ca     societatea dvs are dreptul legal sa trimita personalul in delegatie, ca obiect de     activitate desfasurat. 

Faptul ca la evaluarea pretului de facturare se au in vedere costurile cu manopera salariatilor nu poate sa conduca la un alt tratament fiscal, deoarece cheltuielile de natura salariala pot sa fie doar o componenta a costului cu serviciile de punere la dispozitie de personal.     

b) livrarea sau prestarea de bunuri este o activitate economica desfasurata de persoana impozabila si nu se regaseste printre cele scutite expres de lege. Din analiza prevederilor de la art. 141 din Codul fiscal ce enumera prestarile de servicii sau livrarile de bunuri scutite de TVA in Romania, nu rezulta o scutire de TVA pentru serviciile de punere la dispozitie de personal.

c) operatia economica este o activitate desfasurata de o persoana inregistrata in scopuri de TVA, conditie indeplinita.

d) activitatea se desfasoara pe teritoriul Romaniei.
 
Astfel, in opinia noastra, aceasta operatie a dvs este o activitate in sfera TVA si se  va factura cu TVA.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Recuperare cheltuieli salariale":
Rating:

Nota: 2.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016