Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O societate comerciala detaseaza 4 salariati pentru 3 luni unei alte firme SRL -comert cu amanuntul. Firma care detaseaza salariatii isi poate recupera cheltuielile salariale prin emiterea unei facturi - cu TVA sau fara TVA - catre firma care beneficiaza de serviciile celor 4 salariati ?
Solutie oferita de specialistii portalfiscalitate.roDupa cum se cunoaste, din punctul de vedere al TVA, pentru activitatile economice desfasurate de un operator economic, regimul TVA este fie al unei livrari de bunuri, conform art. 128 din Codul fiscal , fie al unei prestari de servicii, conform art. 129 din Codul fiscal , fara sa mai existe o a treia situatie.
Potrivit prevederilor de la pct. 52 din OMFP nr. 3055/2009 privind contabilitatea, costul realizarii unui serviciu cuprinde cheltuielile cu manopera, ca si componente directe si alte cheltuieli indirecte de productie in legatura cu prestarea serviciului.
Pentru a analiza daca aceasta punere la dispozitie este o activitate taxabila in Romania, prevederile de la art. 126 alin. (1) din Codul fiscal stabilesc ca este supusa TVA in Romania, operatia economica ce indeplineste cumulativ 4 conditii, dupa cum urmeaza:
a ) operatia economica constituie o livrare de bunuri sau o prestare de servicii, in sfera TVA, efectuata cu plata; consideram aceasta conditie indeplinita in sensul ca societatea dvs are dreptul legal sa trimita personalul in delegatie, ca obiect de activitate desfasurat.
Faptul ca la evaluarea pretului de facturare se au in vedere costurile cu manopera salariatilor nu poate sa conduca la un alt tratament fiscal, deoarece cheltuielile de natura salariala pot sa fie doar o componenta a costului cu serviciile de punere la dispozitie de personal.
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Achizitii de servicii din afara Romaniei Regim fiscal-contabil
b) livrarea sau prestarea de bunuri este o activitate economica desfasurata de persoana impozabila si nu se regaseste printre cele scutite expres de lege. Din analiza prevederilor de la art. 141 din Codul fiscal ce enumera prestarile de servicii sau livrarile de bunuri scutite de TVA in Romania, nu rezulta o scutire de TVA pentru serviciile de punere la dispozitie de personal.
c) operatia economica este o activitate desfasurata de o persoana inregistrata in scopuri de TVA, conditie indeplinita.
d) activitatea se desfasoara pe teritoriul Romaniei.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cum se acorda suma de 400 lei angajatilor care lucreaza in telemuncaOUG nr. 47/2015 privind rectificarea bugetului de stat pe anul 2015 si unele masuri bugetareProiectul de sprijinire a firmelor prin plata cheltuielilor salariale de catre stat se afla in dezbatere publicaCodul fiscal 2011 - Titlul IITitlul II Capitolul II - partea IUltimele articole
Care sunt cheltuielile nedeductibile la calculul profitului impozabil?Comunicat MFP: Ultima rectificare bugetara din 2013Care va fi tratamentul fiscal al cheltuielilor aferente unui imobil inchiriat pentru o persoana fizica nerezidenta?TVA protocol in diferite situatii in 2013. Fii la curent cu modificarile!Codul Fiscal 2010 TITLUL II - Capitolul II - Calculul profitului impozabilArticole similare
Au mai ramas doar cateva zile pentru depunerea decontului de taxaMasuri noi TVA in Codul fiscal? Vezi proiectulPlata TVA influentata de protocol si sponsorizareConditii privind intocmirea dosarului preturilor de transfer. Ce trebuie sa stitiIn ce locuri NU mai poti intra daca nu detii Certificat VERDE. Care sunt exceptiileUltimele articole
Redobandirea codului de TVA dupa anulare. Ce trebuie sa stiiVineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESDe la 1 ianuarie 2025 declaratia D406 devine obligatorie si pentru firmele miciControale antifrauda: Inspectorii au descoperit o schema frauduloasa cu caracter transfrontalier privind TVANoutati fiscale 2025. Ce modificari apar in privinta TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"