Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 14 Mar. 2013 Exclusiv
Pentru ca au fost modificate recent normele care privesc contractele de protocol si mecenat, consideram ca este esential sa va prezentam mai multe situatii care implica achizitia unor bunuri de protocol pentru a clarifica modul in care deducem TVA-ul pentru cheltuielile de protocol in 2013.
Incepand cu acest an, analiza cheltuielilor de protocol se face lunar si putem intalni urmatoarele cazuri:
- Protocol Bunuri (de exemplu, bunuri achizitionate si acordate cu titlu gratuit sub forma de cadouri partenerilor de afaceri)- TVA-ul aferent acestor bunuri este deductibil in masura in care valoarea individuala a unui cadou (baza TVA) nu depaseste 100 RON. Analiza se realizeaza pentru fiecare cadou oferit, iar pentru sumele individuale care depasesc 100 RON se colecteaza TVA aferenta la fiecare sfarsit de luna, prin emiterea de autofactura;
- Protocol Servicii (de exemplu, mese cu partenerii de afaceri): TVA este deductibil in masura in care actiunile de protocol sunt realizate in scopuri legate de activitatea economica a companiei. Daca se poate demonstra ca o masa la un restaurant a fost achitata in scopul afacerii atunci TVA-ul este deductibil. Daca nu se poate demonstra o astfel de legatura, TVA-ul se colecteaza la sfarsitul lunii prin emiterea de autofactura.
Vom vedea astfel care este procedura de decontare a TVA-ului, precum si care vor fi inregistrarile contabile necesare.
Solutia consultantului:
1) a) Achizitie bunuri cafea, apa, 1.000 lei inclusiv TVA, pentru consum angajati.

Agenda Fiscala a Contabilului 2023

Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor

Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Din punct de vedere al impozitului pe venit contravaloarea hranei si altor produse acordate gratuit angajatilor este considerata avantaj si asimilata salariilor in vederea impunerii, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (3) lit. din Legea 571/2003 privind Codul fiscal.
Conform pct. 109 drepturile salariale acordate in natura, precum si a vantajele acordate angajatilor se evalueaza conform pct. 74-76 si se impoziteaza in luna in care au fost primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii veniturilor si avantajelor in natura primite de angajat se vor anexa la statul de plata.
Asadar, contravaloarea produselor precum cafeaua, apa, oferite angajatilor se include in veniturile din salarii si se impoziteaza conform prevederilor art. 57 din Codul fiscal , in luna in care sunt primite. Documentele referitoare la calculul contravalorii avantajului in natura primit de angajati se vor anexa la statul de plata.
Cafeaua, apa acordata gratuit salariatilor nu este prevazuta printre exceptiile de la plata contributiilor sociale, generale sau specifice. In consecinta, contravaloarea acesteia va intra in baza de calcul al contributiilor sociale.
Din punct de vedere impozit profit:
Conform art. 21 alin. (4) lit. l) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal nu sunt deductibile la determinarea profitului impozabil alte cheltuieli salariale si/sau asimilate acestora, care nu sunt impozitate la angajat, cu exceptia prevederilor titlului III. Per a contrario, cheltuielile incluse in veniturile salariale si impozitate conform art. 57 din Codul fiscal sunt deductibile la determinarea profitului impozabil.
Ca atare, contravaloarea produselor (cafea, apa ) oferite angajatilor, inclusa in veniturile salariale si impozitata, este deductibila la determinarea profitului impozabil.
Din punct de vedere TVA:
Potrivit prevederilor art . 128 alin. 4 lit. b) constituie livrare de bunuri preluarea de catre o persoana impozabila a bunurilor mobile achizitionate sau produse de catre aceasta pentru a fi puse la dispozitie altor persoane in mod gratuit, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial;
Nu constituie livrare de bunuri potrivit alin 8 lit e) al aceluiasi articol acordarea in mod gratuit de bunuri in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor sau, mai general, in scopuri legate de desfasurarea activitatii economice, in conditiile stabilite prin norme. Potrivit prevederilor din norme, bunurile acordate in mod gratuit pentru scopuri legate de desfasurarea activitatii economice a persoanei impozabile cuprind bunurile oferite cu titlu gratuit, altele decat cele prevazute la lit. a) sau b), pentru care persoana impozabila poate face dovada ca sunt strans legate de desfasurarea activitatii sale economice.
In aceasta categorie se cuprind, fara a se limita la acestea, bunurile pe care persoana impozabila le acorda gratuit angajatilor sai si care sunt legate de desfasurarea in conditii optime a activitatii economice, cum sunt, de exemplu: masa calda pentru mineri, echipamentul de protectie si uniformele de lucru, pentru contravaloarea care nu este suportata de angajati, materiale igienico-sanitare in vederea prevenirii imbolnavirilor. Nu se incadreaza in aceasta categorie orice gratuitati acordate propriilor angajati sau altor persoane, daca nu exista nicio legatura cu desfasurarea in conditii optime a activitatii economice, cum sunt: cotele gratuite de energie electrica acordate persoanelor pensionate din sectorul energiei electrice, abonamentele de transport acordate gratuit pentru diverse categorii de persoane si altele de aceeasi natura.
In aceste conditii apreciez ca bunuri achizitionate constand in apa, cafea etc acordate salariatilor in mod gratuit constituie livrare de bunuri catre sine si se va colecta TVA la nivelul taxei deduse.
a) Primirea facturii
%= 401 1.000 lei
3028 806 lei
4426 194 lei
b) Consum bunuri
6028=3028 806 lei
b) inregistrarea TVA
635 analitic TVA protocol = 4427 194 lei
b) In situatia in care aceste bunuri sunt acordate clientilor, bunurile se vor inregistra in contul 623 "Cheltuieli de protocol, reclama si publicitate". Regimul TVA va fi cel mentionat mai sus, iar in privinta cheltuielilor acestea vor fi deductibile limitat conform prevederilor art. 21 alin. (3) lit a ) din Codul fiscal .
a) Primirea facturii
%= 401 1.000 lei
623 806 lei
4426 194 lei
b) inregistrarea TVA
635 analitic TVA protocol = 4427 194 lei
Pentru TVA colectata se va intocmi autofactura, conform art. 155 alin. (7) Cod fiscal , doar in scop de TVA.
2) Cadouri acordate partenerilor de afaceri:
Achizitie cadou in suma de 250 lei cu TVA in suma de 60 lei, pentru un singur client.
1) inregistrari contabile :
% = 401 310 lei
623 250 lei
4426 60 lei
2) La sfarsitul lunii se va stabili depasire plafon :
- TVA deductibila pentru valoare cadou 100 lei= 24 lei
- TVA nedeductibila pentru valoare cadou 150 lei=36 lei
- TVA colectat = 36 lei
Inregistrarea TVA colectata pentru protocolul ce depaseste plafonul:
635 / analitic TVA protocol = 4427 lei
De asemenea, pentru suma de 36 lei se va intocmi autofactura, conform art. 155 alin. (7) Cod fiscal doar in scop de TVA.
3) Mese cu partenerii pentru care nu se justifica acordarea acestora in scopuri legate de activitatea economica a companiei
Potrivit prevederilor art 129 alin 4 lit b) din Codul fiscal sunt asimilate prestarii de servicii efectuate cu plata, serviciile prestate in mod gratuit de catre o persoana impozabila pentru uzul propriu sau al personalului acesteia ori pentru uzul altor persoane, pentru alte scopuri decat desfasurarea activitatii sale economice.
Operatiunile de la art 129 alin (4) sunt considerate ca fiind prestari de servicii efectuate catre sine si va trebui sa colectati TVA la nivelul celei deduse.
Inregistrari contabile:
a) factura primita:
% = 401
623
4426
b) inregistrare TVA colectata la nivelul celei deduse.
635 / analitic TVA protocol = 4427
Pentru TVA colectata se va intocmi autofactura, conform art. 155 alin. (7) Cod fiscal doar in scop de TVA.
In situatia in care perioada de raportare conform vectorului fiscal este trimestrul calendaristic, TVA colectata se va efectua in ultima zi din trimestru.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "TVA protocol in diferite situatii in 2013. Fii la curent cu modificarile!":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 3 voturi
Articole similare
Ce contributii sociale datoreaza in 2014 persoanele care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor?Autofactura: se intocmeste intr-un exemplar si nu este document justificativTabel comparativ: Modificari aduse impozitului si contributiilor sociale obligatorii. OUG 88 din 2013ANAF a publicat Ordinul 3331 pentru modificarea vectorului fiscal din oficiuNotificare la iesirea din sistemul TVA la incasare. Cifra de afaceri in 2013Ultimele articole
Luni, 30 ianuarie 2023, este termenul limita pentru depunerea Formularului 394Declaratia 112 in 2023: Noul model de formular va contine si modificarile privind acordarea sumei de 200 lei neimpozabili la salariiEsti specialist in domeniul fiscal-contabil? Cunosti la perfectie legislatia? Rentrop& Straton te asteapta in echipa!Declaratia Unica in 2023: ANAF recomanda ca documentul sa fie depus prin mijloace electronice de transmitere la distantaFormularul 168 se depune la fisc pana pe 31 martie 2023 pentru contractele de locatiune incheiate din 1 ianuarie
Mai multe articole despre TVA
Articole similare
Cheltuiala cu protocolul. Ce tratament TVA aplicam la depasirea plafonului?Studiu de caz: Deducerea TVA in cazul cheltuielilor de protocolZoom fiscal: Limite de deductibilitate ale unor categorii de cheltuieliDocumente justificative pentru bunuri acordate cadou. Care sunt implicatiile fiscale?Stiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Ultimele articole
Declaratia cod 394. Cum tratam TVA-ul pentru cheltuieli de protocol?Totul despre cheltuielile DEDUCTIBILE si nedeductibile ale afacerii dvs.Masa acordata gratuit. Colectam TVA la cheltuielile pentru care s-a dedus TVA la achizitie?Deducere CHELTUIELI PROTOCOL cu partenerii de afaceri. Cum tratam facturile?Cheltuiei protocol. Conditii deducere TVA
Mai multe articole despre cheltuieli protocol
Articole similare
Partener in faliment. Cum procedam in ce priveste creantele?MONOGRAFIE CONTABILA pentru achizitiile auto cu prima de casareDeducere TVA stocuri la inregistrare in scopuri de TVALeasingul financiar. Cum procedam in ce priveste TVA-ul?MONOGRAFIE CONTABILA. Indemnizatia pentru reducerea timpului de lucru (OUG 132/2020)Ultimele articole
Cum se calculeaza valoarea despagubirii in cazul bunurilor deteriorate in timpul transportului. MONOGRAFIE CONTABILAMonografie leasing financiar AUTO. Cum se inregistreaza datoriile si creantele exprimate in lei?Declarare TVA in facturile intracomunitare. MONOGRAFIE CONTABILATransport persoane prin Bolt. Exemplu de MONOGRAFIE CONTABILAMONOGRAFII contabile pentru SRL-uri: compensatia la energia electrica (OUG 118/2021) si reducerea la pretul benzinei (OUG 106/2022)
Mai multe articole despre monografie contabila

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA în 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"