keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitie intracomunitara de bunuri. Compensare rate lunare. Declaratia 390

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Oct. 2012
Tags: compensare rate lunare, declaratia 390, tva, achizitii intracomunitare

Analizam mai jos cazul unei societati (obiect activitate: transport marfa), platitoare de TVA si inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari, care a achizitionat in luna septembrie 2012 un autocamion de mare tonaj de la o firma din Germania platitoare de TVA si impozit inregistrata in Registrul Operatorilor Intracomunitari (pentru care firma romana efectueaza transport de marfa intracomunitar). Aceasta achizitie s-a efectuat in baza unei facturi proforme in suma de 22.000 Euro. Plata acestui autocamion se va face lunar in baza unei facturi emise de catre firma din Germania, iar aceasta rata lunara va fi compensata din pretul transportului efectuat de catre societatea romana pentru firma din Germania. Aceste rate lunare nu contin dobanzi aferente ratei iar la sfarsitul perioadei nu este valoare reziduala.

Raspuns:

La elaborarea raspunsului sunt identificate dificultati in aplicarea cadrului normativ deoarece atat in Romania, cat si in Germania achizitia unui autovehiculul se face in baza unei facturi, cand tranzactia se incheie intre doua persoane juridice si nu in baza unei facturi profome.

Din intrebarea dvs. intelegem ca ati achizitionat un autocamion de mare tonaj, fara a mentiona data transferului dreptului de proprietate. Intelegem din descrierea intrebarii ca nu este vorba de o achizitie in sistem de leasing, prin urmare, in functie de clauzele existente in contract, sunt posibile 2 situatii:

A) autocamionul trece in proprietatea dvs. inca de la inceput.
In acest caz mentionam ca factura proforma reprezina doar o informare de plata, nu reprezinta document fiscal si nu este posibil sa faceti inregistrari contabile pentru achizitii in baza acesteia, nu se declara in decontul de TVA D300 si nici in declaratia recapitulativa D390. Plata ratei lunare se va face in baza prevederilor contractuale si nu trebuie emise facturi pentru valoarea acestor sume. Va reamintim ca si in Germania sunt aplicabile prevederile Directivei 112/2006 privind TVA, ce stabilesc exigibilitatea TVA la data livrarii bunului si nu pe masura platii ratelor.

In plus nu trebuie emise facturi doar pentru plata ratelor scadente, informarea cu privire la sumele acestora a fost facuta si acceptata la data de  confirmare a comenzii sau la data semnarii contractului, dupa caz.

Pentru achizitia intracomunitara a autocamionului este nevoie sa aveti o factura fiscala emisa de catre firma din Germania, cu respectarea prevederilor  art.130^1,132^1, 134-135 din Codul fiscal .

Daca nu detineti factura in baza aceluiasi cadru normativ,  veti emite o autofacura, cel tarziu in cea de-a 15 zi a lunii urmatoare celei in care a avut loc achizitia,pentru intreaga valoare de 20.000 euro. Autofactura emisa in aceste conditii va fi declarata in decontul de TVA D300 si in declaratia recapitulativa Declaratia 390, iar din punct de vedere contabil.

B) autocamionul trece in proprietatea dvs. dupa achitarea ultimei rate.

In aceasta situatie in  veti considera toate facturile emise de catre firma din Germania drept facturi de avans, pe care le veti inregistra in contabilitate drept avansuri pentru imobilizari si le veti declara in decontul de TVA Declaratia 300 si in declaratia recapitulativa Declaratia 390.

Desigur este definitoriu ca ambele societati sa identifice acelasui tratament fiscal si sa agreze aceeasi natura a activitatii.
In momentul achitarii ultimei rate va fi nevoie sa primiti o factura de stornare a tuturor avansurilor si o factura pentru intreaga valoare a achizitiei intracomunitare, pe care le veti inregistra in contabilitate si le veti declara in decontul de TVA Declaratia 300 si in declaratia recapitulativa Declaratia 390, cu respectarea prevederilor art. 130^1, 132^1, 134-135 din Codul fiscal .

In ce priveste transportul efectuat lunar in beneficiul firmei din Germania, dvs. aveti obligatia de a emite lunar  cate o factura pentru acest serviciu intracomunitar prestat. Din punct de vedere declarativ veti inregistra aceste facturi lunare in decontul de TVA Declaratia 300 si in declaratia recapitulativa Declaratia 390.

Compensarea sumelor de plata, respectiv de incasat, va fi posibil sa o efectuati in baza unui acord de vointa,  valabil emis intre societatea din Germania si societatea dvs.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016