keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Achizitii intracomunitare de bunuri. In ce conditii se limiteaza dreptul de deducere?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 03 Mar. 2014 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, limitarea dreptului de deducere, tva, comert, mijloc de transport, rambursare

Pentru a putea analiza un anumit segment din cadrul achizitiilor intracomunitare de bunuri, ne oprim cu analiza noastra asupra unei firme cu activitate de comert care a achizitionat din UE o ambarcatiune transport apa (yacht) pe societate cu taxare inversa.


Vom stabili  cum trebuie tratata achizitia din punct de vedere al TVA-ului si daca se face taxare inversa sau se colecteaza TVA-ul in tara.

Se mentioneaza ca firma nu isi modifica domeniul de activitate (nu obtine venituri din aceasta achizitie).

Achizitia intracomunitara efectuata este impozabila in Romania, cumparatorul fiind obligat la plata TVA conform prevederilor art. 151 "Persoana obligata la plata taxei pentru achizitii intracomunitare" alin.   (1) din Codul fiscal " Persoana care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri care este taxabila, conform prezentului titlu, este obligata la plata taxei.". Obligatia se considera indeplinita in situatia in care cumparatorul inregistrat in scopuri de TVA in Romania aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427.  Suma TVA datorata se determina prin aplicarea cotei standard TVA de 24% asupra bazei de baza de impozitare al  carui echivalent in  lei se determina prin utilizarea cursului valutar in vigoare la data emiterii facturii de catre furnizorul intracomunitar.  Achizitia intracomunitara de bunuri  se evidentiaza in jurnalele de TVA si se raporteaza d.p.d.v. fiscal  prin:

-    decontul de TVA cod 300 la urmatoarele randuri:

    corespunzator rulajului creditor al contului 4427, la randul 5  "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care   cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa)", cu report la randul 5.1  "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este    obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul    este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din   care a avut loc livrarea intracomunitara";  
    corespunzator rulajului debitor  al contului 4426 la randul 18  "Achizitii intracomunitare de bunuri pentru care    cumparatorul este obligat la plata TVA (taxare inversa), din care: ", cu    report  la randul 18.1 "Achizitii intracomunitare pentru care cumparatorul este        obligat la plata TVA (taxare inversa), iar furnizorul  este inregistrat in scopuri de TVA in statul membru din  care a avut loc livrarea"   

-   declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul A.      

 
In situatia in care ambarcatiunea nu este destinata realizarii de operatiuni taxabile, neimpozabile si scutite cu drept de deducere, suma TVA deductibila din rulajul debitor al contului 4426 se limiteaza  la deducere deoarece nu indeplineste conditia de la art. 145 alin. (2) din Codul fiscal
"Orice persoana impozabila are dreptul sa deduca taxa aferenta achizitiilor, daca acestea sunt destinate utilizarii in folosul urmatoarelor operatiuni:

    a) operatiuni taxabile;
    b) operatiuni rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania;
    c) operatiuni scutite de taxa, conform art. 143, 144 si 144^1; ……"

 
Limitarea dreptului de deducere se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, in sensul ca, suma respectiva, inclusa la randul 27 "TOTAL TAXA DEDUCTIBILA (suma de la rd. 18 pana la   rd. 25, cu exceptia celor de la rd. 18.1, 20.1)  nu se mai preia  la randul randul 28 denumit "SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 145 SI ART. 145^1  SAU ART. 147 SI ART. 145^1". Din punct de vedere contabil, suma TVA limitata la  deducere reintregeste costul de achizitie al mijlocului fix prin formula contabila  2133 "Mijloace de transport" = 4426 "TVA deductibila".

In acest context, trebuie retinut faptul ca valoarea amortizarii acestui mijloc fix nu este deductibila la determinarea profitului impozabil deoarece nu indeplineste conditia de la art. 21 alin. (1) din Codul fiscal "Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate in scopul realizarii de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative in vigoare."
   
In situatia in care cumparatorul din Romania nu este inregistrat in scopuri de TVA in regim normal, dar se inregistreaza in scopuri de TVA doar pentru efectuarea unei A.I.C. suma TVA datorata se achita efectiv bugetului de stat  prin  aplicarea cotei standard de TVA asupra bazei de impozitare al carui echivalent in lei se determina similar situatiei anterioare. In acest caz, valoarea operatiunii se raporteaza, de asemenea, prin declaratia cod 390 VIES cu simbolul A.  

Diferenta intre un platitor de TVA si un neplatitor de TVA consta doar in raportarea operatiunii prin decontul  special de TVA cod 301 care se  efectueaza la sectiunea 1  destinata achizitiilor intracomunitare de bunuri.  

Din punct de vedere contabil, suma TVA datorata bugetului de stat, raportata prin decontul 301  reintregeste costul de achizitie al mijlocului fix prin formula contabila  2133 "Mijloace de transport" = 446 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate ". Similar situatiei prezentate anterior,  valoarea amortizarii acestui mijloc fix nu este deductibila la determinarea profitului impozabil.


Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016