Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

TVA la incasare. Cand se poate deduce TVA-ul aferent achizitiilor de la persoane afiliate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Feb. 2014 Exclusiv
Tags: parti afiliate, tva, cod fiscal, scutire tva, bunuri, servicii, deducere tva, rambursare

Deducerea TVA-ului poate fi determinata in functie de mai multi factori. In situatia de mai jos, o persoana fizica detine detine 60.5% din societatea (A), iar societatea (A) detine 50.93% din societatea (B). Persoana fizica (PF) detine indirect in societatea (B) ? 30.81%. PF mai detine si 40% din societatea (C).


Societatea (C) este societate cu TVA la incasare si efectueaza operatiuni de vanzare catre societatea (B), avand si operatiuni de cumparare de la societatea (B), care este in regim normal de TVA.

Vom vedea daca sunt considerate cele doua societati B si C afiliate cf art.7 alin (1), pct 21- parti afiliate, precum si daca societatea (C) poate deduce TVA-ul din facturile de cumparare de la B la data facturii sau la data platii lor.

Conform art. 7 alin. (1) pc.t 21 din Codul fiscal, o persoana este afiliata cu alta persoana daca relatia dintre ele este definita de cel putin unul dintre urmatoarele cazuri:

a) o persoana fizica este afiliata cu alta persoana fizica, daca acestea sunt sot/sotie sau rude pana la gradul al III-lea inclusiv. Intre persoanele afiliate, pretul la care se transfera bunurile corporale sau necorporale ori se presteaza servicii reprezinta pret de transfer;

b) o persoana fizica este afiliata cu o persoana juridica daca persoana fizica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot detinute la persoana juridica ori daca controleaza in mod efectiv persoana juridica;

c) o persoana juridica este afiliata cu alta persoana juridica daca cel putin:

   (i) prima persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la cealalta persoana juridica ori daca controleaza persoana juridica;
   (ii) a doua persoana juridica detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot la prima persoana juridica;
   (iii) o persoana juridica terta detine, in mod direct sau indirect, inclusiv detinerile persoanelor afiliate, minimum 25% din valoarea/numarul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot atat la prima persoana juridica, cat si la cea de-a doua.
 
In cazul prezentat cele doua societati, B si C, sunt persoane afiliate in baza prevederilor art. 7 alin. (1) pct. 21 lit c) (i) intrucat societatea B detine indirect, prin persoana fizica afiliata 40% din societatea C.
 
In conformitate cu prevederile art. 134 indice 2 alin. (6) din Codul fiscal, persoanele impozabile care opteaza pentru aplicarea sistemul TVA la incasare aplica sistemul respectiv numai pentru operatiuni pentru care locul livrarii, conform prevederilor art. 132, sau locul prestarii, conform prevederilor art. 133, se considera a fi in Romania, dar nu aplica sistemul respectiv pentru urmatoarele operatiuni care intra sub incidenta regulilor generale privind exigibilitatea TVA:

   a) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 150 alin. (2)-(6), art. 1523 alin. (10) sau art. 160;

   b) livrarile de bunuri/prestarile de servicii care sunt scutite de TVA;
   c) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 1521 -1523;

   d) livrarile de bunuri/prestarile de servicii pentru care beneficiarul este o persoana afiliata furnizorului/prestatorului potrivit art. 7 alin. (1) pct. 21.
 
Conform art. 145 alin. (1 indice 2 din Codul fiscal, deptul de deducere a TVA aferente achizitiilor efectuate de o persoana impozabila care aplica sistemul TVA la incasare conform prevederilor art. 134 indice 2 alin. (3) - (8) este amanat pana in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134 indice 2 alin. (6). Aceste prevederi nu se aplica pentru achizitiile intracomunitare de bunuri, pentru importuri, pentru achizitiile de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa potrivit prevederilor art. 150 alin. (2) - (6), art. 152 indice 3 alin. (10) sau art. 160.
 
Asadar, cu exceptia achizitiilor intracomunitare de bunuri, importurilor, achizitiilor de bunuri/servicii pentru care se aplica taxare inversa, societatea C care aplica sitemul TVA la incasare isi poate exercita deptul de deducere a TVA aferente achizitiilor in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita furnizorului/prestatorului sau, chiar daca o parte din operatiunile realizate de persoana impozabila sunt excluse de la aplicarea sistemului TVA la incasare conform art. 134 indice 2 alin. (6). Astfel, pentru achizitiile efectuate de la societatea B societatea C isi va exercita dreptul de deducere a TVA in momentul in care taxa aferenta bunurilor si serviciilor care i-au fost livrate/prestate a fost platita.

Raspuns oferit de specialistii www.portalcontabilitate.ro

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "TVA la incasare. Cand se poate deduce TVA-ul aferent achizitiilor de la persoane afiliate?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016