Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Legea 296/2020 a fost publicata in M.Of. nr. 1269 din 21.12.2020 si a adus mai multe modificari taxei pe valoarea adaugata, aplicabile in 2021.
Modificari:
- nu constituie livrare de bunuri in sfera TVA transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil de catre o persoana impozabila catre o institutie publica, in scopul stingerii unei obligatii fiscale restante;
- majorarea plafonului pentru sistemul TVA la incasare, de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei
- introducerea ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal pentru situatia in care contravaloarea totala sau partiala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu a fost incasata de la beneficiarii persoane fizice in termen de 12 luni de la termenul de plata stabilit de parti, ori in lipsa acestuia, de la data emiterii facturii, cu exceptia situatiei in care furnizorul/prestatorul si beneficiarul sunt parti afiliate.
Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a intervenit termenul de plata stabilit de parti, ori in lipsa acestuia, a anului urmator celui in care s-a emis factura.
Ajustarea este permisa numai in cazul in care:
-se face dovada ca s-au luat masuri comerciale pentru recuperarea creantelor de pana la 1.000 lei, inclusiv,
Examen Consultant Fiscal 2024
Contabilitatea organizatiilor non-profit abonament 12 luni 3 luni GRATUITE
Declaratia Unica 2024 Impozit pe venit Contributii CAS si CASS
Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. Prin efectuarea ajustarii, se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. in cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate.
Ajustarea efectuata se anuleaza, in cazul creantelor mai mari de 1.000 de lei, daca furnizorul/prestatorul renunta la procedurile judiciare intreprinse pana la emiterea unei hotarari definitive.
Aceste ajustari se pot efectua pentru creantele al caror termen de plata stabilit de parti, ori in lipsa acestuia, data emiterii facturii, intervine
incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 296/2020.
- pentru aplicarea limitei valorice de 140.000 de euro in vederea aplicarii cotei de TVA 5% pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale echivalentul in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data de 1 ianuarie a fiecarui an.
- taxa pe valoare adaugata datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun poate fi dedusa in cazul in care aceste bunuri sunt utilizate pentru prestari de servicii sau pentru acordarea in mod gratuit de bunuri/prestari de servicii in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor.
- introducerea posibilitatii ca persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania care efectueaza un import in Romania scutit conform art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal (ce urmeaza a fi livrat intracomunitar) de a desemna un reprezentant fiscal autorizat care sa indeplineasca obligatiile din perspectiva TVA ce decurg din realizarea acestor operatiuni.
- noi situatii de aplicare a amanarii platii TVA in vama;
- modificari pentru masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal pentru livrarea de energie electrica introducerea masurilor de simplificare si pentru livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2).
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Articole similare
Lichidare II. Aspecte privind TVA si impozit pe venitReguli noi de impozitare a unor venituri din inchirieri, obtinute de persoanele fizice, introduse prin LEGEA 296/2020OFICIAL! Clarificari ale Ministerului Finantelor privind aplicarea sistemului TVA la incasareModalitatea legala de inchiriere a imobilelor in regim turisticAplicarea cotei reduse de TVA pentru livrarea de locuinte catre persoanele fizice. Valori limita (Informare ANAF)Ultimele articole
Sistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatDeclaratia 101: Ce modificari a suferit formularul prin Ordinul 310/2023 si care sunt noile instructiuni de completareRadiere PFA in cursul anului. Plafonul pentru CAS ramane la fel sau se face calculul proportional cu numarul de luni?Obligatii declarative si de plata in cazul suspendarii activitatii PFA-urilorVenituri din activitati independente. Obligatii declarative si de plataArticole similare
Contract de asociere in participatiune. Decont. Inregistrari contabileLa vanatoare de... sepciProcedura de conectare a caselor de marcat la ANAF a devenit operationala. Care sunt termenele limita pentru contribuabili?CHESTIONAR privind modul de implementare si efectele asupra mediului de afaceri ale Formularului 088Cheltuieli sociale. Care va fi tratamentul TVA?Ultimele articole
Sistemul TVA la incasare. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiLegea 254/2024. Modificari asupra cotei de TVA de 9% aplicate din anul 2025SAF-T in 2024. ONG-urile nonprofit sunt obligate sa depuna D406?Sistemul RO e-TVA: Noul regim al amenzilor in sistemul E-TVAAmenzi RO e-Transport. Exemplu util de monografie contabilaArticole similare
Declaratia 700 in 2022. Cine are obligatia depunerii si cum se transmite formularulNoile reguli referitoare la TVA si impozitul pe profit in 2014. Ce a modificat HG 77/2014?Taxa pe valoarea adaugata. Noutatile aparute in 2013Prevederile din normele metodologice referitoare la aplicarea sistemului TVA LA INCASAREDeclaratia 394. Regim TVA si tranzactii intre persoane juridice afiliateUltimele articole
Sistemul TVA LA INCASARE. Ce beneficii ofera aplicarea sistemuluiNotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025D394 in 2024. In formular se declara contractele de sponsorizare, asigurarea privata de sanatate si asigurarile RCA/Casco?Notificare de conformare e-TVA. Cum se formuleaza raspunsul si pana cand se trimitePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"