Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Cum a fost modificata taxa pe valoarea adaugata in 2021 de Legea 296/2020

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 17 Mar. 2021 Exclusiv
Tags: legea 296/2020, tva, tva la incasare

Legea 296/2020 a fost publicata in M.Of. nr. 1269 din 21.12.2020 si a adus mai multe modificari taxei pe valoarea adaugata, aplicabile in 2021.

Modificari:


- nu constituie livrare de bunuri in sfera TVA transferul dreptului de proprietate asupra unui bun imobil de catre o persoana impozabila catre o institutie publica, in scopul stingerii unei obligatii fiscale restante;

- majorarea plafonului pentru sistemul TVA la incasare, de la 2.250.000 lei la 4.500.000 lei

- introducerea ajustarii bazei de impozitare a TVA conform art. 287 din Codul fiscal pentru situatia in care contravaloarea totala sau partiala a bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu a fost incasata de la beneficiarii persoane fizice in termen de 12 luni de la termenul de plata stabilit de parti, ori in lipsa acestuia, de la data emiterii facturii, cu exceptia situatiei in care furnizorul/prestatorul si beneficiarul sunt parti afiliate. 

Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a intervenit termenul de plata stabilit de parti, ori in lipsa acestuia, a anului urmator celui in care s-a emis factura

Ajustarea este permisa numai in cazul in care:

-se face dovada ca s-au luat masuri comerciale pentru recuperarea creantelor de pana la 1.000 lei, inclusiv, 
-se face dovada ca au fost intreprinse proceduri judiciare pentru recuperarea creantelor mai mari de 1.000 lei. 

Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. Prin efectuarea ajustarii, se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. in cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate. 

Ajustarea efectuata se anuleaza, in cazul creantelor mai mari de 1.000 de lei, daca furnizorul/prestatorul renunta la procedurile judiciare intreprinse pana la emiterea unei hotarari definitive.

Aceste ajustari se pot efectua pentru creantele al caror termen de plata stabilit de parti, ori in lipsa acestuia, data emiterii facturii, intervine
incepand cu data intrarii in vigoare a Legii 296/2020.

- pentru aplicarea limitei valorice de 140.000 de euro in vederea aplicarii cotei de TVA 5% pentru livrarea de locuinte ca parte a politicii sociale echivalentul in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data de 1 ianuarie a fiecarui an.

- taxa pe valoare adaugata datorata sau achitata pentru achizitiile de bauturi alcoolice si produse din tutun poate fi dedusa in cazul in care aceste bunuri sunt utilizate pentru prestari de servicii sau pentru acordarea in mod gratuit de bunuri/prestari de servicii in scop de reclama sau in scopul stimularii vanzarilor. 

- introducerea posibilitatii ca persoana impozabila nestabilita in Romania si neinregistrata in scopuri de TVA in Romania care efectueaza un import in Romania scutit conform art. 293 alin. (1) lit. m) din Codul fiscal (ce urmeaza a fi livrat intracomunitar) de a desemna un reprezentant fiscal autorizat care sa indeplineasca obligatiile din perspectiva TVA ce decurg din realizarea acestor operatiuni. 

- noi situatii de aplicare a amanarii platii TVA in vama;

- modificari pentru masurile de simplificare prevazute la art. 331 din Codul fiscal pentru livrarea de energie electrica introducerea masurilor de simplificare si pentru livrarea de gaze naturale catre un comerciant persoana impozabila, stabilit in Romania conform art. 266 alin. (2). 



 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Cum a fost modificata taxa pe valoarea adaugata in 2021 de Legea 296/2020":
Rating:

Nota: 4 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016