Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitie intracomunitata de bunuri. Ce obligatii apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Sep. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, achizitie intracomunitara, declaratia 390, opanaf 1180/2012, registrul operatorilor intracomunitari

Vom clarifica mai multe norme referitoare la plata in avans pentru unele achizitii intracomunitare. Analizam astfel cazul unei societati care la 3 septembrie plateste un avans pentru materiale unei societati cu sediul intr-un alt stat membru UE, pe baza unei proforme. Societatea straina are numar valid de TVA. Societatea romana este platitoare de TVA trimestrial.



Avand in vedere ca a fost efectuata o achizitie intracomunitara de bunuri, vom vedea ce declaratii trebuie intocmite in acest sens.

Pentru efectuare achizitiei intracomunitare trebuie sa solicitati organului fiscal competent inscrierea in Registrul operatorilor intracomunitari, prin depunerea declaratiei nr. 095 "Cerere de inregistrare in / radiere din / Registrul operatorilor intracomunitari " insotita de Certificatul de cazier judiciar pentru administratorul societatii.

Procedura de inregistrare in ROI se face conform art. 158^2 din Codul fiscal si OPANAF 1180/2012.Dupa primirea  deciziei de aprobare a inregistrarii in ROI si Codului de inregistrare valid pentru operatiuni intracomunitare, asociatia are dreptul de a efectua achizitii intracomunitare de bunuri.

Achizitia materialelor din Spania  se considera achzitie  intracomunitara de bunuri supusa regimului de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427, potrivit art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. Aceasta inregistrare contabila trebuie reflectata si in evidenta fiscala a beneficiarului din Romania, constand in:

- jurnalul pentru vanzari corespunzator rulajului creditor al contului 4427;
- jurnalul pentru cumparari corespunzator rulajului debitor al contului 4426.
Factura trebuie raportata fiscal prin decontul de TVA cod 300 la rd. 5, 5.1, 18 si 18.1 si  prin declaratia 390 cod A.

In situatia in care o persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica.

Persoana impozabila care potrivit celor mentionate mai sus este obligata sa isi schimbe perioada fiscala trebuie sa depuna „Declaratia de mentiuni privind schimbarea perioadei fiscale pentru persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara taxabila in Romania (092)”, la organul fiscal competent, in termen de maximum 5 zile lucratoare de la finele lunii in care intervine exigibilitatea achizitiei intracomunitare care genereaza aceasta obligatie, si va utiliza ca perioada fiscala luna calendaristica pentru anul curent si pentru anul urmator.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitie intracomunitata de bunuri. Ce obligatii apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016