Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Finantele au emis recent un comunicat referitor la reinregistrarea in scopuri de TVA in cazul in care au incetat situatiile care au condus la anularea inregistrarii in scopuri de TVA.
Va reamintim astfel ca in M.O. nr. 490/02.08.2013 s-a publicat O.G. nr. 16/30.07.2013 prin care s-au reglementat urmatoarele noutati legislative, care intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial.
S-a modificat art. 153 alin. (91) lit. b), c), d) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal care reglementeaza cazurile in care are loc reinregistrarea in scopuri de TVA a persoanelor impozabile, daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, astfel:
*** daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, ca urmare a faptului ca potrivit art. 153 alin. (9) lit. c) din Codul fiscal asociatii / administratorii persoanei impozabile sau persoana impozabila insasi au inscrise in cazierul fiscal infractiuni si/sau faptele prevazute la art. 2 alin. (2) lit.a) din O.G. nr. 75/2001 privind organizarea si functionarea cazierului fiscal, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, organele fiscale competente vor inregistra persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.
Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. (art. 153 alin. (91)lit. b) din Codul fiscal)
Noutatea se refera la faptul ca in cazul societatilor reglementate de Legea nr. 31/1990 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, ai caror asociati din cauza carora s-a dispus anularea inregistrarii in scopuri de TVA nu sunt majoritari la momentul solicitarii reinregistrarii, persoana impozabila poate solicita reinregistrarea chiar daca nu a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii.

Examen Consultant Fiscal 2025

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Venituri impozabile si neimpozabile la calculul impozitului pe profit
*** daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, ca urmare a faptului ca potrivit art. 153 alin. (9) lit. d) din Codul fiscal persoana impozabila nu a depus niciun decont de taxa pentru 6 luni consecutive (in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala luna calendaristica) si pentru doua trimestre calendaristice consecutive (in cazul persoanei impozabile care are perioada fiscala trimestrul calendaristic), dar nu este declarata inactiva si nici nu se afla in inactivitate temporara inscrisa in registrul comertului, organele fiscale competente vor inregistra persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.
Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. (art. 153 alin. (91) lit. c) din Codul fiscal)
Pentru inregistrarea in scopuri de TVA persoana impozabila va prezenta organului fiscal urmatoarele informatii/documente :
1. deconturile de taxa nedepuse la termen;
2. cerere motivata din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de
lege deconturile de taxa, precum si faptul ca indeplineste anumite conditii prevazute prin norme.
Noutatea se refera la faptul ca s-a eliminat prevederea potrivit careia "Dupa prima abatere de acest tip persoanele impozabile vor fi inregistrate in scopuri de TVA daca indeplinesc toate conditiile prevazute de lege numai dupa o perioada de 3 luni de la anularea inregistrarii. In cazul in care abaterea se repeta dupa reinregistrarea persoanei impozabile, organele fiscale vor anula codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA".
Daca a incetat situatia care a condus la anularea inregistrarii, ca urmare a faptului ca potrivit art. 153 alin. (9) lit. e) din Codul fiscal in deconturile de taxa depuse pentru 6 luni consecutive (in cazul persoanelor care au perioada fiscala luna calendaristica), si pentru doua trimestre calendaristice consecutive (in cazul persoanelor impozabile care au perioada fiscala trimestrul calendaristic), nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, realizate in cursul acestor perioade de raportare, organele fiscale competente vor inregistra persoanele impozabile in scopuri de TVA la solicitarea persoanei impozabile.
Data inregistrarii in scopuri de TVA este data comunicarii deciziei de inregistrare in scopuri de TVA. (art. 153 alin. (91) lit. d) din Codul fiscal).
Noutatea se refera la faptul ca s-a eliminat prevederea potrivit careia "in situatia in care persoana impozabila nu depune o cerere de inregistrare in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la data anularii, organele fiscale nu vor aproba eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA".
Sursa: Finante Arges

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
In atentia contribuabililor: Precizari privind asistenta prin emailRaport special: Cum a modificat OUG 102 din 2013 impozitul pe venit?Plata taxei TVCompensare datorii Romania - BelgiaAchizitie intracomunitara de soft. Inregistrare Declaratia 390Ultimele articole
Rentrop & Straton implineste 30 de ani! Consilier TAXE SI IMPOZITE implineste 30 de ani!E-commerce. Care este documentul prin care se declara incasarile onlineFacilitatea privind neimpozitarea sumei de 300 lei in 2025. Exemplu util contribuabililorDistribuire dividende. Pot fi distribuite neuniform dividendele?SAF-T: Cum se raporteaza in sistem impozitul pe chirieArticole similare
ANULAREA INREGISTRARII in scopuri de TVA. Care e tratamentul fiscal?La 11 martie 2013 depunem noi declaratiiScoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVAProiect ANAF: Inregistrarea sau anularea in scopuri de TVA va depinde de nivelul riscului fiscalRaspunsul consultantului fiscal: Invalidarea codului TVA din oficiu de catre autoritatea fiscala. Conditii si consecinte fiscaleUltimele articole
Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingFirme care NU au depasit plafonul TVA. Cum pot iesi prin optiune de la TVADepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024Firme inregistrate in scopuri de TVA dupa depasirea plafonului. Cum poate fi anulat codul special de TVAArticole similare
Rambursari de taxa catre persoanele impozabile inregistrate in SCOPURI TVACine solicita inregistrarea in scopuri de TVA in cazul operatiunilor intracomunitareInformatii utile: Declaratia 394 pentru luna ianuarie 2012Anunt ANAF iunie: Aspecte cu privire la inregistrarea si anularea, din oficiu a inregistrarii in scopuri de TVASocietate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. Obligatii TVAUltimele articole
Defiscalizarea casei de marcat. Cand si cum se faceFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVALuni, 10 ianuarie 2022, se implineste termenul pentru depunerea unor formulare de inregistrare/anulare a inregistrarii in SCOPURI TVADreptul de deducere a taxei pe valoarea adaugata in cazul achizitiilor efectuate inainte de inregistrarea in scopuri de TVAHG. 340/2020: Criterii pentru evaluarea riscului fiscal in cazul solicitarii sau anularii inregistrarii in SCOPURI TVAArticole similare
Am gresit in Decontul de TVA. Cum procedam pentru corectare?Ce modifica Ordinul ANAF nr. 418 din 2012 privind Declaratia 311In atentia celor care solicita reinregistrarea in scopuri de TVAProiectul Codului fiscal in viziunea IMM-urilor. Intalnire cu MFP si concluziiCele mai importante modificari din Codul fiscal. Partea a II-aUltimele articole
Sponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorErori la inregistrarea facturilor. Rectificare D390 si D300Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificareDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneAjustari de TVA. Cand se vor declara in D300
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"