Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Noi prevederi prind reinregistrarea in scopuri de TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Irina Dumitrescu la 09 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: reinregistrarea in scopuri de tva, persoana impozabila, deconturi de tva, reinregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de tva

In Monitorul Oficial nr. 490 din 02.08.2013 a fost publicata Ordonanta Guvernului nr. 16 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal si reglementarea unor masuri fiscal-bugetare. Unele dintre modificarile aduse prin aceasta ordonanta vizeaza reinregistrarea persoanelor impozabile in scopuri de TVA, dupa anularea inregistrarii.

Pana la intrarea in vigoare a ordonantei persoanele impozabile carora li s-a anulat inregistrarea in scopuri de TVA pentru ca nu au depus deconturi de TVA pe o perioada de 6 luni sau doua trimestre calendaristice consecutive puteau fi inregistrate in scopuri de TVA daca indeplineau conditiile prevazute de lege numai dupa o perioada de 3 luni de la anularea inregistrarii iar in cazul in care abaterea se repeta dupa reinregistrarea persoanei impozabile, organele fiscale anulau codul de inregistrare in scopuri de TVA si nu mai aprobau eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.

Prin OG 16/2013 au fost eliminate aceste prevederi. Ca atare, aceste persoane pot solicita oricand reinregistrarea in scopuri de TVA, pe baza urmatoarelor informatii/documente furnizate de persoana impozabila:

1. prezentarea deconturilor de taxa nedepuse la termen;
2. prezentarea unei cereri motivate din care sa rezulte ca se angajeaza sa depuna la termenele prevazute de lege deconturile de TVA.

De asemenea, prin OG 16/2013 au fost eliminate prevederile potrivit carora, in situatia in care persoanele impozabile  carora le-a fost anulata inregistrarea pentru ca in deconturile depuse pentru 6 luni sau  doua trimestre consecutive nu au fost evidentiate achizitii de bunuri/servicii si nici livrari de bunuri/prestari de servicii, nu depunea o cerere de inregistrare in scopuri de TVA in maximum 180 de zile de la data anularii, organele fiscale nu aprobau eventuale cereri ulterioare de reinregistrare in scopuri de TVA.

Astfel, aceste persoane se pot reinregistra in scopuri de TVA oricand,  pe baza unei declaratii pe propria raspundere din care sa rezulte ca va desfasura activitati economice.
Irina Dumitrescu de Irina Dumitrescu
Economist Experienta: - 7 ani de activitate in domeniul contabilitatii de gestiune si financiara in cadrul unei companii multinationale Expert contabil, CECCAR BUCURESTI

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Noi prevederi prind reinregistrarea in scopuri de TVA":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016