Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Va aducem la cunostinta ca prin Ordinul presedintelui ANAF nr. 3604/2015 au fost aprobate instructiunile de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata.
Deconturile de TVA depuse de catre persoanele impozabile inregistrate in scopuri de taxa pe valoarea adaugata pot fi corectate din punctul de vedere al erorilor materiale de catre organul fiscal competent:- la initiativa acestuia
- la solicitarea persoanei impozabile
Organul fiscal competent este organul fiscal in evidenta caruia persoana impozabila este inregistrata in scopuri de TVA.
Pot fi corectate erori materiale de tipul:
a) erori de transcriere, cum sunt: preluarea eronata a sumelor din jurnale; inversarea unor cifre din sumele trecute in decont; preluarea eronata a datelor din decontul perioadei fiscale anterioare (de exemplu: declararea eronata a soldului de plata din decontul perioadei fiscale anterioare) etc.;
b) inregistrarea in decont a diferentelor de taxa pe valoarea adaugata de plata, constatae de organele de control, in alte randuri decat cele stabilite prin reglementarile legale in materi;
c) erori provenind din inscrierea in decontul de taxa pe valoarea adaugata a sumelor solicitate la rambursare in perioada anterioara.
Corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate face in cadrul termenului de prescriptie a dreptului de a stabili creante fiscale prevazut de Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv 5 ani.
Corectarea decontului de taxa pe valoarea adaugata, potrivit acestor instructiuni, nu este posibila pentru perioade fiscale care au fost supuse inspectiei fiscale sau pentru care este in curs de derulare o inspectie fiscala.
Prin exceptie, corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata se poate realiza in baza dispozitie de masuri comunicate de organul de inspectie fiscala, in acest caz, cererea de corectare a erorii materiale, depusa de persoana impozabila, va fi insotita de dispozitia de masuri, in copie si original.
Corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, din initiativa organului fiscal, se poate efectua astfel:
a) in cazul in care in decontul depus se poate identifica tipul erorii (respectiv eroare de calcul sau preluarea eronata a sumelor din decontul perioadei anterioare sau din evidentele de TVA), corectarea se va efectua, din oficiu, de compartimentul cu atributii de rambursare a TVA.
b) daca in decont se constata erori a caror cauza nu poate fi stabilita, compartimentul va notifica in scris persoana impozabila si va solicita prezenta acesteia la sediul sau, cu documente justificative, pentru a da informatii si lamuriri necesare corectarii erorilor semnalate.
Persoana impozabila care solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata depune solicitarea de corectare a erorilor materiale insotita de documentele necesare justificarii erorilor, la registratura organului fiscal competent sau la posta, prin scrisoare recomandata.
Organul fiscal intocmeste Decizia de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, in doua exemplare, din care unul se comunica persoanei impozabile, iar al doilea se arhiveaza la dosarul fiscal al persoanei impozabile.
In situatia in care, in urma corectarii erorilor, rezulta o suma negativa de taxa pe valoarea adaugata, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare comunicarii deciziei de corectare, la sectiunea "Regularizari", randul "Soldul sumei negative a taxei pe valoarea adaugata reportata din perioada precedenta, pentru care nu s-a solicitat rambursare".
In situatia in care, in urma corectarii erorilor, rezulta o suma pozitiva de taxa pe valoarea adaugata, persoana impozabila o va prelua in decontul perioadei fiscale urmatoare comunicarii deciziei de corectare, la sectiunea "Regularizari", randul "Soldul TVA de plata din decontul perioadei fiscale precedente neachitata pana la data depunerii decontului de TVA". Termenul de plata a diferentei pozitive de taxa pe valoarea adaugata se stabileste, in functie de data comunicarii deciziei de corectare.
Se considera eroare materiala si situatia in care persoana impozabila, inregistrata in scopuri de taxa pe valoarea adaugata, care poate solicita rambursarea soldului sumei negative a taxei pe valoarea adaugata din perioada fiscala de raportare nu a bifat, prin omisiune, caseta corespunzatoare din decontul de taxa pe valoarea adaugata din perioada fiscala de raportare.
In acest caz, persoana impozabial poate solicita corectarea erorii materiale prin depunerea unei declaratiii pe propria raspundere, din care sa rezulte constatarea situatie, precum si exprimarea intentiei persoanei in cauza de a indrepta eroarea materiala. Declaratia se depune pana la data depunerii decontului de taxa pe valoarea adaugata aferent perioadei fiscale urmatoare, dar nu mai tarziu de termenul legal pentru depunerea acestui decont.
Daca, din analiza documentelor prezentate de persoana impozabila, rezulta ca nu se justifica solicitarea de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata, compartimentul cu atributii de rambursare a TVA intocmeste "Decizia privind respingerea solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata" care va contine, in mod obligatoriu, si motivatia respingerii.
Impotriva deciziei de respingere a solicitarii de corectare a erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata persoana impozabila poate formula contestatie la organul fiscal emitent, in termen de 45 de zile de la data comunicarii, in conformitate cu dispozitiile art. 270 alin. (1) din Codul de procedura fiscala.
Sursa: Finante Arges
Autor: Ioana Andreea Pavel
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Zoom fiscal: Corectarea erorilor materiale din deconturile de TVA":
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
Noi prevederi prind reinregistrarea in scopuri de TVAOrdin ANAF: Se stabilesc din oficiu impozite, taxe si contributiiSe modifica iar Codul Fiscal. Vezi ce se schimba privind TVA-ul!Ce declaratii depune o societate nou infiintata? | Regim TVADocumentar fiscal: Ordin ANAF nr. 700 din 2012 privind modificarea din oficiu a vectorului fiscalUltimele articole
Noile acte normative care reglementeaza inregistrarea in scopuri de TVA si vectorul fiscalANAF ramburseaza TVA in luna februarie in valoare de peste 1,5 miliarde de leiProcedura de solutionare a deconturilor negative de TVA. Explicatii ANAFOPANAF nr. 3604/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVADiferente TVA la furnizori in functie de curs. Ce implicatii exista asupra DNOR cu control ulterior?
Mai multe articole despre deconturi de tva
Articole similare
CORECTAREA ERORILOR MATERIALE din deconturile de TVA. Studiu de cazAm gresit in Decontul de TVA. Cum procedam pentru corectare?Decontul de TVACORECTAREA ERORILOR MATERIALE din initiativa organului fiscal competentDocumentar fiscal: Solutionarea contestatiilor formulate impotriva actelor administrative fiscaleUltimele articole
Sistemul TVA la incasare, anularea dreptului de deducere TVAOPANAF nr. 3604/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de TVAModificare baza impozabila prin emiterea deciziei de impunere. Solutie in cazul inspectiei fiscaleCe solutii avem daca s-a depus decontul de TVA cu codul CAEN gresit?Ordinul 450 din 2013 reglementeaza depunerea contestatiilor la ANAF
Mai multe articole despre corectarea erorilor materiale
Articole similare
Control RAMBURSARE TVA si depunerea declaratiilor rectificativeCele mai importante informatii despre Noul Cod Fiscal vor fi discutate in perioada 29 – 31 Ianuarie la Poiana BrasovOrdinul 2810/2016 aproba Procedura de primire a cererilor de rambursare a TVA aferenta importurilor si achizitiilor de bunuri sau serviciiNesolutionarea cererii de RAMBURSARE TVA. DemersuriSistemul TVA la incasare. Cum procedam privind plata furnizorului in cazul executarii silite?Ultimele articole
F. Citu, anunt pentru firme: Depunerea declaratiilor fiscale va fi amanata pana pe 25 decembrie, iar rambursarea TVA pana pe 25 ianuarie 2021Florin Citu: Am crescut deficitul bugetar pentru a aloca mai multi bani catre somaj tehnic, sanatate, investitiiDeducere TVA in baza facturii emise de furnizor in urma inspectiei fiscaleSuspendarea inspectiei fiscale TVA pentru neconcordante in VIESPresedintele ANAF: Pana in martie, am putea implementa un nou sistem de rambursare a TVA
Mai multe articole despre rambursare TVA

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"