Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Sep. 2024
Notificare de conformare e-TVA: De cand aveti obligatia de a raspunde la notificare
Tags: notificare de conformare e-tva, trimitere raspuns notificare de conformare

Va rugam sa ne precizati sub ce forma, unde anume, dar si pana cand se transmite raspunsul nostru la Notificarea ANAF cu diferentele semnificative.

Totodata va rugam sa ne explicati mai exact ce inseamna:

«Notificarea de conformare RO e-TVA» nu se aplica:

a) in situatia unor erori materiale;"

In cazul nostru concret, la luna iulie 2024 a rezultat o diferenta in suma de 6124 lei pe TVA colectat, care este, de fapt, o eroare materiala ca va merge in decontul urmator pe regularizari. Ne aflam in cadrul textului de lege sau acesta se refera la altceva? Ce explicatie vom da pentru suma din iulie si pentru regularizarea din august?

Notificare de conformare e-TVA - raspunsul specialistului:

 

Conform Ordinului nr. 6234/2024 si Anexei Nr. 2 care reglementeaza modalitatea de transmitere a formularului "Notificare de conformare RO e-TVA", prevederile legate de obligatia transmiterii raspunsului la notificare prin mijloace electronice, descrise in pct. 4 al anexei, intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025. 

 

Acest lucru inseamna ca, pana la aceasta data, nu aveti obligatia de a raspunde la notificarile de conformare RO e-TVA.


Pentru persoanele impozabile care aplica sistemul de TVA la incasare, aceasta obligatie intra in vigoare incepand cu data de1 august 2025. Sistemul de TVA la incasare permite intarzierea colectarii TVA pana la momentul incasarii facturilor, si acest decalaj in aplicarea prevederilor este legat de necesitatea adaptarii sistemelor contabile si fiscale la aceasta particularitate.

Ce inseamna "eroare materiala" in contextul exceptarii de la aplicabilitatea notificarii de conformare RO e-TVA?

Conform Ordinului nr. 3604/2015, eroarea materiala poate include greseli de transcriere, inregistrarea eronata a unor sume, greseli legate de preluarea datelor din deconturile anterioare, etc. Deconturile corectate prin aceasta procedura, nu fac obiectul notificarii de conformare.

Cum trebuie sa procedati cu suma din iulie si regularizarea din august?

Pentru diferenta de 6124 lei pe TVA colectata, considerata o eroare materiala, nu poate fi corectata in decontul urmator prin regularizari, ci ar trebui sa procedati la corectarea acesteia conform instructiunilor ANAF (Ordinul 3604/2015) prin depunerea unei cereri de corectare a erorilor materiale, insotita de documentele necesare pentru justificarea erorii.

Conform punctului 9 din Anexa 1 la Ordinul 3604/2015, trebuie sa depuneti Cererea privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazuta in anexa nr. 1 indice 1 la ordin, insotita de documentele necesare justificarii erorilor (jurnale de vanzari, facturi, balanta de verificare, etc). Intrucat solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulata ca urmare a unei notificari de conformare, veti bifa casuta corespunzatoare din formularul de cerere.

Temei legal 

Ordonanta de urgenta nr. 70/2024 privind unele masuri de implementare si utilizare a decontului precompletat RO e-TVA si valorificarea datelor si informatiilor prin implementarea unui sistem de guvernanta specific, precum si alte masuri fiscale

Art. 5. -
(1) In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, Agentia Nationala de Administrare Fiscala notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Prin diferente semnificative se inteleg valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA. 
(2) Identificarea diferentelor semnificative se realizeaza pe baza sumelor inscrise in coloana "TVA" din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila si decontul precompletat. In situatia in care nu exista obligatia completarii taxei pe valoarea adaugata din decontul de taxa pe valoarea adaugata, verificarile se realizeaza prin compararea sumelor inscrise in coloana "Valoare".
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul randurilor de regularizari din decontul de taxa pe valoarea adaugata.
(4) Pragul de semnificatie se poate modifica periodic prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in functie de:
a) categoriile de operatiuni impozabile;
b) categoriile de persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA;
c) alte situatii in vederea indeplinirii obiectivelor prezentului act normativ.
(5) Dupa identificarea diferentelor semnificative, se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata, prin intermediul formularului electronic Notificarea de conformare RO e-TVA, o notificare de conformare conform art. 1211 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare. Modelul formularului si procedura de transmitere se aproba prin ordin de presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in termen de 10 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta. 
(6) In situatia in care se identifica diferente sub pragul de semnificatie, Agentia Nationala de Administrare Fiscala, in baza analizei de risc, poate transmite Notificarea de conformare RO e-TVA.
(7) Prin derogare de la prevederile art. 1211 din Legea nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, Notificarea de conformare RO e-TVA se supune prevederilor prezentei ordonante de urgenta..
(8) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA, ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii..
(9) Agentia Nationala de Administrare Fiscala analizeaza raspunsul persoanei impozabile la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele prezentului act normativ.
(10) Notificarea de conformare RO e-TVA nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025.
(11) Notificarea de conformare RO e-TVA nu se aplica:
a) in situatia unor erori materiale;
b) in situatia in care nu exista suficiente informatii din bazele de date ale organului fiscal pentru anumite randuri din decontul e-TVA precompletat sau aceste informatii din bazele de date nu sunt corelate;
c) alte situatii prevazute prin ordin al ministrului finantelor.

Ordinul nr. 6234/2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Notificare de conformare RO e-TVA", precum si a procedurii de transmitere a notificarii

ANEXA Nr. 2
PROCEDURA privind modalitatea de transmitere a formularului "Notificare de conformare RO e-TVA"
4. In termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, potrivit art. 5 alin. (8) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 70/2024, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita ca raspuns la aceasta, prin mijloace electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA.
5. Prevederile pct. 4 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025.
6. In cazul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare conform art. 282 alin. (3) - (8) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prevederile pct. 4 intra in vigoare incepand cu data de 1 august 2025.

Ordinul nr. 3604/2015 pentru aprobarea Instructiunilor de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata
ANEXA Nr. 1 INSTRUCTIUNI de corectare a erorilor materiale din deconturile de taxa pe valoarea adaugata
9.
(1) Persoana impozabila care solicita corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata depune Cererea privind corectarea erorilor materiale din decontul de taxa pe valoarea adaugata prevazuta in anexa nr. 1 indice 1 la ordin, insotita de documentele necesare justificarii erorilor, potrivit dispozitiilor legale in vigoare.
(1 indice 1) Daca solicitarea de corectare a erorilor materiale este formulata ca urmare a unei notificari de conformare, in conditiile Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare, persoana impozabila bifeaza casuta corespunzatoare din formularul de cerere.



Raspuns oferit in luna septembrie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016