keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Elena Garofil la 31 Oct. 2024
Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVA
Tags: grup fiscal, sistem e-tva, notificare de conformare e-tva

RO e-TVA este noul sistem prin intermediul caruia va fi generat automat Decontul precompletat si care va utiliza date si informatii preluate din alte aplicatii informatice deja functionale, cum ar fi e-factura, SAF-T, Case de marcat, e-transport.

Scopul implementarii sistemului E-TVA l-a constituit necesitatea punerii la dispozitia persoanelor impozabile prin intermediul SPV a decontului de TVA precompletat, avand in vedere ca prin intermediul Sistemului informatic RO e-TVA se precompleteaza decontul de TVA cu datele existente in sistemele informatice gestionate de Ministerul Finantelor pentru fiecare perioada de raportare.

 

Transmitand decontul precompletat, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA, care utilizeaza Sistemul RO e-TVA, au obligatia verificarii, modificarii si completarii informatiilor din decontul de TVA in conformitate cu informatiile si datele pe care acestea le detin corelat cu informatiile si datele existente in sistemele informatice gestionate de Ministerul Finantelor.
 

Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Produsul Revista de TVA. Noutati fiscale si studii de caz gasiti rapid raspunsul cautat! Detalii AICI»

 

Dupa primirea decontului de la contribuabili, incep verificarile efectuate de ANAF. In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de taxa pe valoarea adaugata, ANAF notifica persoana impozabila prin intermediul Spatiului privat virtual.

 

Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVA

 

In acest context, al primirii Notificarii de conformare E-TVA, specialistul nostru ne explica urmatoarea problema fiscala, cu privire la un grup fiscal care primeste Notificarea de conformare E-TVA.

Problema fiscala: Doua societati comerciale formeaza un grup fiscal numai pentru TVA. Societatea-mama detine 51% din societatea-fiica. Ambele au creat un grup fiscal pentru TVA. 

 

Incepand cu luna septembrie 2024, cine are obligatia sa raspunda pentru e-decontul precompletat cu privire la eventuale diferente la societatea fiica: societatea-mama, care depune decontul de TVA si toate declaratiile de TVA sau ambele societati, atat fiica cat si mama, cu privire la diferentele rezultate din precompletarea decontului de TVA pentru acest caz special unde exista grup fiscal pentru TVA? 

 

Ambele societatii sunt mari contribuabili si inregistrate cu TVA lunar.

 

SOLUTIE: La art. 3 din O.U.G. nr. 70/2024, decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA. 

 

Potrivit art. 4, valorificarea datelor si in formatiilor din decontul precompletat RO e-TVA se realizeaza de catre ANAF, prin identificarea diferentelor dintre datele si informatiile din decontul precompletat RO e-TVA si cele din decontul de TVA, astfel cum este prevazut in Legea nr.  227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, prin intermediul Modulului de valorificare a datelor si informatiilor RO e-TVA. 

 

In situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA, ANAF notifica persoana impozabila prin mijloace electronice. Identificarea diferentelor semnificative se realizeaza pe baza sumelor inscrise in coloana „TVA" din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila si decontul precompletat. 

Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Produsul Revista de TVA. Noutati fiscale si studii de caz gasiti rapid raspunsul cautat! Detalii AICI»

 

In situatia in care nu exista obligatia completarii taxei pe valoarea adaugata din decontul de TVA, verificarile se realizeaza prin compararea sumelor inscrise in coloana „Valoare”. 

 

La art. 5 alin. (8)-(10) se precizeaza ca: 

 

„(8) Persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA are obligatia sa transmita, prin mijloacele electronice, rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate prin Notificarea de conformare RO e-TVA, ca raspuns la aceasta, in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii. 

 

(9) ANAF analizeaza raspunsul persoanei impozabile la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale in conformitate cu competentele atribuite si obiectivele pre zen tului act normativ.

 

(10) Notificarea de conformare RO e-TVA nu se ia in considerare la stabilirea indicatorilor de risc fiscal, pana la data de 1 ianuarie 2025.” Prevederile art. 5 alin. (8)-(10), art. 7 si art. 8 intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2025. Ordonanta nu face nicio referire la grupul fiscal si se refera la persoana impozabila care depune decontul de TVA, respectiv aceasta va trebui sa verifice diferentele si sa raspunda pentru eventualele diferente , urmare a Notificarii de conformare RO e-TVA.

 

Insa avand in vedere prevederile din NM de la pct. 5 alin. (14) date in aplicarea art. 269 alin. (9) din Codul fiscal, apreciez ca fiecare membru al grupului va raspunde separat pentru diferentele constatate de catre organul fiscal. 

 

Conform acestor prevederi: „(14) Fiecare membru al grupului fiscal trebuie: 

 

a) sa depuna declaratia recapitulativa prevazuta la art. 325 din Codul fiscal, la organul fiscal competent; 

b) sa se supuna controlului organului fiscal competent; 

c) sa raspunda separat si in solidar pentru orice taxa datorata de el sau de orice membru al grupului fiscal pentru perioada cat apartine respectivului grup fiscal;

d) sa intocmeasca primul decont de TVA, dupa parasirea grupului fiscal, doar pe baza operatiunilor efectuate in perioada ulterioara parasirii grupului, fara preluarea soldului din decontul aferent perioadei fiscale anterioare, depus in vederea intocmirii decontului con so lidat.”

 

Pe site-ul ANAF exista un proiect pentru aprobarea modelului si continutului formularului Notificare de conformare RO e-TVA, precum si a procedurii de transmitere a notificarii. 

Spuneti STOP neclaritatilor legate de TVA! Oricare ar fi problema cu care va confruntati, in Produsul Revista de TVA. Noutati fiscale si studii de caz gasiti rapid raspunsul cautat! Detalii AICI»

 

Potrivit acestei proceduri, notificarea de conformare RO e-TVA se transmite contribuabililor/platitorilor, persoane impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 316 din Legea nr. 227/2015 pri vind Codul fiscal, cu modificarile si com pletarile ulterioare, care trebuie sa de puna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva, potrivit art. 323 alin. (1) din Codul fiscal, in situatia in care se identifica diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre persoana impozabila in registrata in scopuri de TVA prin decontul de TVA. 

 

Elena Garofil, consultant fiscal

Elena Garofil de Elena Garofil
Sarcini: Evidenta contabila si de gestiune, intocmire Balanta de Verificare, Salarii, Registre Contabilitate s.a; Evidenta computerizata: gestiune comerciala, salarii, imobilizari; Intocmire declaratii salarii,buget, bilant contabil; Consultanta manageriala si fiscala; Consultanta si asistenta in privinta rambursarilor de TVA. Experienta profesionala: Din 1992 si pana in prezent are o bogata experienta in conducerea evidentei contabile pentru diverse societati din domeniul constructiilor, transporturilor si comertului. Studii: 2008 CAFR – Auditor financiar 2007 CCFISCALI – Consultant fiscal 1996 CECCAR – Expert Contabil 1985-1990 Facultatea Finante,Contabilitate Bucuresti, Diploma Licenta – ASE Bucuresti

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016