Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Un contribuabil se intreaba care sunt toate obligatiile referitoare la e-TVA, incepand cu 01.01.2025? Vrea sa stie mai multe informatii despre decontul precompletat e-TVA, nota explicativa, termene de depunere etc..
Cuprins
Obligatii privind E-TVA incepand cu 1 ianuarie 2025
Obligatia utilizarii sistemului e-TVA a inceput inca din 1 ianuarie 2025. Iar specialistul ne spune ca decontul Precompletat este completat de ANAF (din surse SAF-T, e-FACTURA, E-TRANSPORT plus toate celelalte declaratii depuse de contribuabili) si este incarcat in SPV e-TVA. Tot acolo pot aparea si Notificarile de conformare pentru diferentele constate, daca este cazul, conform legislatiei in vigoare. Vom discuta mai multe despre aceste aspecte in continuarea articolului.
De cine si pana cand poate fi emis decontul precompletat e-TVA
Decontul precompletat se va emite de ANAF trimestrial in baza art.3 din ordinul ANAF 3775/2024 pentru aprobarea modelului si continutului formularului "Decont precompletat RO e-TVA".

Cartea verde a Contabilitatii varianta online

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

Cartea Verde a Contabilitatii
Daca, de ex., firma depune decont de TVA trimestrial, decontul precompletat va fi trimis trimestrial de catre ANAF pana la data de 5 a lunii urmatoare depunerii decontului de TVA. Astfel, in cazul in care obligatia depunerii D300 va revine pana la data de 25.02.2025, veti primi de la ANAF si decontul precompletat pana la data de 05.03.2025.
Termenele de transmitere ale decontului precompletat
Baza legala este OUG 70/2024, art. 3 alin (2) cu modificarile si completarile ulterioare:
“(2) Decontul precompletat RO e-TVA se transmite, pentru fiecare perioada fiscala de raportare, persoanelor impozabile inregistrate in scopuri de TVA, prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de taxa pe valoarea adaugata.”
Conform OUG 70/2024, art.3 alin. (5) si (6):
“(5) Decontul precompletat RO e-TVA nu constituie titlu de creanta in sensul Legii nr. 207/2015, cu modificarile si completarile ulterioare.
(6) Dupa primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA verifica datele si informatiile precompletate in concordanta cu operatiunile impozabile realizate si starea de fapt fiscala.”
Asadar, in baza acestui decont , dvs trebuie sa verificati situatia fiscala de fapt, valorificarea informatiilor urmand sa se faca de catre ANAF.
Informatii disponibile in SPV
In pagina unde sunt deconturile precompletate si notificarile de conformare, contribuabilii au posibilitatea sa le descarce si sa le vizualizeze (apasand butonul „PDF”).
De asemenea, exista si optiunea de a solicita rapoarte privind datele si informatiile din sursele utilizate (apasand butonul „Solicitare ETVA”), care apar in acelasi index cu deconturile si notificarile.
Astfel, contribuabilul capata acces la:
Notificarea de conformare RO e-TVA
In cazul in care se identifica diferente semnificative (minimum 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minimum 5.000 lei) intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si decontul de TVA (formular 300), atunci ANAF notifica persoana impozabila. Prin urmare, vom avea in vedere doar diferentele semnificative intre D300 si Decontul precompletat (cele care depasesc plafoanele actuale).
Notificarea de conformare RO e-TVA se transmite prin mijloace electronice, pana la data de 5 inclusiv a lunii urmatoare termenului legal de depunere a decontului de TVA.
Pana cand se transmite raspunsul la Notificarea de conformare RO e-TVA
Raspunsul privind rezultatul verificarilor realizate asupra diferentelor se transmite in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii astfel, daca s-au identificat diferente intre D300 si Decontul precompletat, atunci se va emite Notificarea de conformare RO e-TVA , iar societatea obligatia sa transmita raspuns in termen de 20 de zile de la data primirii notificarii, potrivit art. 5 alin. (8) din OUG nr.70/2024. Aceasta prevedere intra in vigoare la data de 1 iulie 2025.
Nu se mentioneaza ca e obligatoriu sa anexam anumite documente justificative la Notificare, insa cel mai probabil o sa fie necesar pentru a justifica diferentele.
Ulterior, ANAF analizeaza raspunsul persoanei impozabile la Notificarea de conformare RO e-TVA si dispune masurile legale.
Asadar, ca procedura de lucru, dupa primirea decontului precompletat RO e-TVA, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor verifica datele si informatiile precompletate in concordanta cu operatiunile impozabile realizate si starea de fapt fiscala.
Indiferent de faptul ca veti primi decontul precompletat RO e-TVA, persoana impozabila are obligatia de a transmite decontul de taxa pe valoarea adaugata - cod 300, pana la termenul prevazut de lege. In situatia in care dupa depunerea decontului de taxa pe valoarea adaugata (cod 300) sunt diferente semnificative intre valorile precompletate prin intermediul decontului precompletat RO e-TVA si valorile completate de catre contribuabili, ANAF va notifica persoana impozabila prin SPV.
Sunt considerate diferente semnificative valorile care depasesc pragul de semnificatie ce indeplineste conditiile cumulative de minim 20% in cota procentuala si o valoare absoluta de minim 5.000 lei, rezultate din compararea valorilor inscrise in randurile din decontul de taxa pe valoarea adaugata depus de persoana impozabila ( formular 300), cu cele corespunzatoare randurilor din decontul precompletat RO e-TVA.
Numai in acest caz ANAF notifica persoana impozabila. In situatia in care in SPV nu s-a transmis notificarea inseamna ca diferentele respective nu indeplinesc conditia pentru a fi notificata si prin urmare nu trebuie sa justificati diferentele respective.
Dupa identificarea diferentelor semnificative, ANAF va transmite formularul electronic de notificare „Diferente operatiuni impozabile RO e-TVA” in Spatiul privat virtual, iar contribuabilul are obligatia transmiterii formularului electronic denumit "Nota justificativa privind diferente RO e-TVA prin mijloacele electronice, ca rezultat al verificarilor realizate asupra diferentelor comunicate".
Suplimentar, prin acelasi act normativ se reglementeaza faptul ca nefurnizarea sau furnizarea partiala a informatiilor solicitate prin Nota justificativa privind diferente RO e-TVA reprezinta indicator de risc fiscal privind nivelul de declarare al taxei pe valoare adaugata. In functie de nivelul riscului fiscal al persoanei impozabile, stabilit pe baza analizei de risc, aceasta poate face obiectul inspectiei fiscale sau controlului antifrauda.
In consecinta, pana la intrarea in vigoare a termenelor, contribuabilii care nu au primit de la ANAF Notificarea de conformare RO e-TVA nu au obligatia sa raspunda la aceste notificari si nu sunt sanctionati

Economist cu peste 20 de ani experienta in domeniul public si privat. Specialist in: impozitare persoane fizice, Declaratia Unica, impozit pe venit si contributii sociale, nerezidenti, TVA.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Corectare decont TVA. Ce solutii avem in cazul unei erori materiale?Achizitie marfuri. Cum stabilim cursul de schimb valutar?Cu cat s-a ieftinit painea si ce castiga producatorii dupa reducerea TVADecont depus cu deducere nepermisa a TVA | Ce solutii exista?Plafonul de scutire de TVA pentru intreprinderile mici - documentar fiscal (partea 1)Ultimele articole
E-TVA si Notificarea de conformare. Se pot corecta diferentele dintre D300 si Decontul precompletat?E-TVA. Cum sa corelezi exigibilitatea TVA cu datele din Decontul precompletat E-TVAE-TVA: Amenzi de pana la 10.000 lei daca NU raspundeti la Notificarea de conformareDeclaratia 394. Cum trebuie completata D394 pentru a evita dublarea TVARO E-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Articole similare
Decontul precompletat e-TVA va fi MODIFICAT. Bolos anunta o perioada tranzitorieANAF: Precizari referitoare la Decontul precompletat RO e-TVANotificare de conformare e-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025DECONT PRECOMPLETAT E-TVA. Patronii IMM-urilor din Romania cer amanarea e-TVADECONT PRECOMPLETAT E-TVA: Brosura ANAF contine modelul decontului si a raportului + alte date esentialeUltimele articole
RO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025E-TVA. Ce obligatii au contribuabilii din 2025 privind Notificarea de conformareDECONT PRECOMPLETAT E-TVA. Noutati care se aplica in anul 2025E-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeDECONT PRECOMPLETAT E-TVA: Exemplificarea diferentelor semnificative de 20%Articole similare
Clarificari ANAF privind transmiterea Notificarii de conformare RO e-TVAPersoanele care primesc Notificarea de conformare e-TVA nu sunt obligate sa raspunda pana in 2025E-TVA. Raspunsul la Notificarea de conformare se transmite incepand cu 1 iulie 2025Grup fiscal. Cine are obligatia de a raspunde la Notificarea de conformare e-TVARO e-TVA: De ce NU este bine sa ignorati Notificarile de conformare de la 1 iulie 2025Ultimele articole
E-TVA: Model de raspuns dupa primirea Notificarii de conformareE-TVA. Ce obligatii au contribuabilii din 2025 privind Notificarea de conformareCe OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024NOTIFICARE DE CONFORMARE E-TVA. Raspunsul va fi obligatoriu din 1 ianuarie sau 1 august 2025Neconcordante la verificarea e-TVA privind casele de marcat. Cum trebuie sa procedati
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"