keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Achizitii de materie prima de la furnizori intracomunitari. Ce curs valutar utilizam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, inregistrari contabile, curs valutar, materia prima, furnizori intracomunitari

Prin cele ce urmeaza, vom analiza cazul unei societati care efectueaza achizitii de materie prima de la furnizori intracomunitari. Deoarece marfa nu soseste mereu odata cu factura, marfa se incarca pe stoc prin in tocmire NIR la cursul BNR de la data receptiei. Vom vedea astfel ce curs valutar se utilizeaza la inregistrarea facturii si daca alegem cursul valabil la data emiterii facturii sau cel din data receptiei marfii.



Solutia consultantului:

In conformitate cu pct.22 alin.(4) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal pentru art.139^1 din Codul fiscal "In cazul achizitiilor intracomunitare de bunuri, cursul de schimb utilizat pentru determinarea in lei a bazei impozabile a taxei este cursul din data exigibilitatii taxei, astfel cum este stabilit la art. 135 din Codul fiscal, indiferent de data la care sunt sau vor fi receptionate bunurile".
 

La pct 22 alin. (1) si alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal
face referire la cursul valutar pentru achizitiile intracomunitare, astfel:
 
"(1) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal, prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare.

 
(2) In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei".
 
In legatura cu "Faptul generator si exigibilitatea pentru achizitii intracomunitare de bunuri" la art.:


art. 135 din Codul fiscal se prevede ca:
 
 "(1) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, faptul generator intervine la data la care ar interveni faptul generator pentru livrari de bunuri similare, in statul membru in care se face achizitia.
 
(2) In cazul unei achizitii intracomunitare de bunuri, exigibilitatea taxei intervine in cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator
 
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (2), exigibilitatea taxei intervine la data emiterii facturii prevazute in legislatia altui stat membru la articolul echivalent art. 155 alin. (1), daca aceasta este emisa inainte de cea de-a 15-a zi a lunii urmatoare celei in care a intervenit faptul generator" .
 
In concluzie, daca materia prima  s-a receptionat anterior  datei de factuare  este corect sa folosi la cursul valutar valabil pentru aceasta data insa din punct de vedere fiscal (declararatia 300 si 390), trebuie sa utilizati cursul de schimb de la data facturii.
 
Inregistrarile contabile vor fi:
 
301 = 408 curs de la data receptiei
408 = 401 curs de la data facturii (baza TVA)
4426 = 4427 curs de la data facturii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016