keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Top probleme din practica privind Declaratia 394, rezolvate de experti contabili

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ioana Andreea Pavel la 26 Oct. 2016 Exclusiv
Tags: declaratia 394, experti contabili, d 394, probleme declaratia 394, protocol, facturi

Va prezentam mai jos cele mai importante si interesante probleme sau alte situatii intalnite in practica in ce priveste Declaratia 394. Expertii contabili au oferit mai jos raspunsuri pentru fiecare dintre aceste cazuri.


Declaratia cod 394. Cum tratam TVA-ul pentru cheltuieli de protocol?

In ce priveste declararea in D 394, avem mai jos cazul in care, pentru o factura de protocol (masa servita) inregistrare cheltuiala pe nedeductibil, TVA-ul aferent nu a fost dedus. Stabilim astfel daca pentru TVA ar trebui sa se faca autofactura pentru a fi declarat in D 394, precum si ce ar trebui sa contina autofactura in acest caz. De asemenea, in ce priveste partea de 50% din cheltuieli aferente autoturismelor aferent TVA, stabilim cum se procedeaza si cum se declara in D 394 daca nu se face autofactura. In plus, in cazul in care intocmim autofactura, vom vedea pentru ce tipuri de operatiuni se aplica aceasta procedura.

Iata raspunsul specialistului:

Prin declaratia informativa cod 394 se raporteaza valoarea integrala a facturilor primite, chiar daca s-a procedat la limitarea  dreptului de deducere, fie pentru cheltuieli de protocol, fie pentru autoturisme,  in lipsa unei foi de parcurs. Practic, prin declaratia cod 394 se raporteaza la cartusul C valoarea totala a  facturilor evidentiate  in jurnalul pentru cumparari si raportate prin decontul de TVA cod 300, la randul 22 “Achizitii de bunuri si servicii taxabile cu cota de 20%, altele decat cele de la rd. 25”. Suma TVA care nu se deduce integral sau partial (50%)  se raporteaza in decontul de TVA cod 300 la  randul 28 " SUB-TOTAL TAXA DEDUSA CONFORM ART. 297 SI ART. 298 SAU ART. 300 SI ART. 298 DIN CODUL FISCAL".  Astfel, pentru limitarea dreptului de deducere nu se emite autofactura.
 
Autofactura se emite doar pentru operatiuni asimilate unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii.

Continuarea aici.



***


Comert online si D 394. E legal sa cerem CNP-ul persoanelor fizice?

Putem cere CNP-ul persoanelor fizice care nu au obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA? Cand avem voie sa completam codul numeric personal in formularele de check-out din cadrul magazinelor online? Ce s-a modificat in D394 odata cu noul Cod fiscal si cum procedam in prezent? Raspundem acestor intrebari prin cele ce urmeaza.

Preluarea CNP-ului persoanelor fizice atunci cand se fac achizitii prin comertul online sau completarea CNP-ului in formularele inscrise in magazinele online ca ultima etapa din procesul de cumparare reprezinta in continuare controverse.

Chiar daca legislatia ar trebui sa ia in calcul si anumite aspecte care tin de protectia datelor cu caracter personal (inclusiv curierii cer CNP-ul impreuna cu semnatura de primire a unui colet), in practica CNP-ul este cerut de firme la achizitiile facute de persoanele fizice.

De asemenea, CNP-ul se completeaza de catre firme si in Declaratia 394 in anumite conditii pe care vi le prezentam mai jos.
 
Inainte de aceasta, va reamintim insa ca multe controverse in ce priveste completarea CNP-ului in formularele de checkout din cadrul magazinelor online odata cu modificarea Codului fiscal, valabil de la 1 ianuarie 2016.


Continuarea aici.



***

    Inregistrarea bonurilor fiscale in Declaratia 394 de la 1 octombrie. Cum procedam?

Vom discuta, prin cele ce urmeaza, daca bonurile emise la incasarile cu card bancar de la persoane fizice pentru care nu se emite factura se inregistreaza in declaratia 394 incepand cu data de 01.10.2016.

Incepand cu data de 1 octombrie 2016, bonurile fiscale, indiferent de modul de incasare (numerar/card) se vor declara la cartusul G.

Conform instructiunilor de completare a Declaratiei 394 - Cartusul G: "Incasarile lunare realizate din operatiuni efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, precum si din activitati exceptate, conform prevederilor OUG nr.28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare" - cuprinde informatii referitoare la:

- numarul total al bonurilor fiscale si valoarea totala a incasarilor efectuate prin intermediul aparatelor de marcat electronice fiscale, emise in perioada de raportare, inclusiv a incasarilor prin intermediul bonurilor fiscale care indeplinesc conditiile unei facturi simplificate, indiferent daca au/nu au inscris codul de TVA al beneficiarului. Nu vor fi incluse in acest cartus bonurile fiscale pentru care au fost emise facturi conform art.319 din Codul fiscal;

Continuarea aici.


***



Declaratie rectificativa 394 pentru anii precedenti. OMFP 3596/2011 si corectarea in 2016

In analiza noastra, am ales situatia in care in urma unui control ANAF la un partener (client), i se comunica firmei telefonic ca ar trebui corectata Declaratia 394 din anul 2011, deoarece sumele nu corespund. Tinand cont ca societatea a avut control de la aceeasi unitate ANAF, perioada supusa controlului fiind pana in septembrie 2013 inclusiv, iar in timpul controlului nu s-a constatat aceasta diferenta, vom vedea daca exista obligatia de a depune rectificativa sau riscul de a fi sanctionata societatea.

Nu se pot depune declaratii rectificative in timpul unui control fiscal, conform prevederilor din Codul de procedura fiscala.

Referitor la declaratia 394 pana la data de 01.07.2016 se vor aplica prevederile OMFP 3596/2011 privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA.

Continuarea aici.


***


    Declaratia 394 si raportare facturi primite. Cum facem raportarea in D 394?

Analiza noastra de mai jos vizeaza situatia in care materia prima comandata la un furnizor din tara soseste la destinatie (insotita si de factura fiscala), insa jumatate din aceasta nu este corespunzatoare calitativ. Desi se comunica furnizorului refuzul calitativ, NIR-ul se efectueaza doar pentru cantitatea de materie prima corespunzatoare calitativ si plata facturii se face partial.

Acesta refuza emiterea unei facturi de storno motivand marfa este la client. De regula, furnizorul trimite factura storno abia atunci cand ridica marfa si are un nou transport la o distanta de 2-3 luni fata de receptie.

Vom vedea daca este corect sa se inregistreze factura fiscala integral si sa se deduca TVA chiar si la materia prima refuzata ca apoi sa se primesca factura storno si daca, in acesta situatie, diferenta de materiale necorespunzatoare calitativ va fi reflectata in contul 322.

Continuarea aici.


Ioana Andreea Pavel de Ioana Andreea Pavel
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Formulare si Declaratii"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016