Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Au inceput controalele ONPCSB! Se verifica daca ati elaborat procedurile obligatorii prin Legea nr. 129/2019

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Iun. 2021 Exclusiv
Tags: controale onpcsb, combaterea spalarii banilor, legea 129/2019

Cu siguranta, ultimul lucru pe care vi-l doriti in acest moment este o amenda de 150.000 de lei. Sau, si mai rau, dizolvarea societatii.

Stim, suna a scenarii fanteziste, dar adevarul e ca vorbim aici despre pericole cat se poate de reale!

Sanctiunile in cauza sunt prevazute negru pe alb in Legea nr. 129/2019 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor si sunt aplicate cu strictete de organul de control specializat: Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). 

Da, ONPCSB controleaza in aceasta perioada societati comerciale, experti contabili si contabili autorizati, consultanti fiscali, agenti imobiliari, persoane care exercita profesii juridice liberale etc., iar primul lucru pe care il verifica este daca exista procedurile care sa ateste ca au fost luate masurile prevazute de Legea nr. 129/2019.

Ce sunt aceste proceduri pe care le cer la control inspectorii ONPCSB?

Foarte pe scurt, este vorba despre documente care dovedesc ca ati luat toate masurile pentru diminuarea riscului de spalare a banilor si de finantare a terorismului, conform Legii nr. 129/2019 cu modificarile si completarile ulterioare. Le vom detalia imediat, dar mai inainte sa va prezentam un beneficiu major pentru dvs.:

Aveti la dispozitie aceste proceduri deja redactate!

Ele sunt scrise impecabil de un colectiv de experti si va sunt oferite in format editabil, gata pentru a fi completate cu datele specifice activitatii dvs.! Le gasiti pe toate in lucrarea pe stick: Proceduri obligatorii. Spalarea banilor.

IMPORTANT!

Aceste proceduri tin cont de modificarile introduse prin O.U.G. nr. 111/2020. Printre aceste modificari se numara introducerea Registrului central electronic pentru conturi de plati si conturi bancare, tranzactiile cu criptomonede, obligatiile privind beneficiarul real etc.

Prezentati aceste proceduri si inspectorii nu vor avea ce sa obiecteze!

Scapati fara emotii de riscul amenzilor!

Ce obligatii va aduce Legea nr. 129/2019?
In cazul unui control, cum dovediti ca le-ati indeplinit?

Sunt foarte multe obligatiile pentru dvs. pe care le aduce Legea nr. 129/2019:
Vi le prezentam in continuare pe cele mai importante:
 
1   Trebuie sa raportati catre Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor tranzactiile suspecte, daca aveti motive rezonabile sa credeti ca:

bunurile provin din savarsirea de infractiuni sau au legatura cu finantarea terorismului;
persoana sau imputernicitul/reprezentantul/mandatarul acesteia nu este cine pretinde a fi;
 
2   Trebuie sa raportati catre Oficiu tranzactiile cu sume in numerar, in lei sau in valuta, a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 10.000 euro. Si asta independent de existenta unor suspiciuni sau motive rezonabile de suspiciune.
 
3   Trebuie sa depuneti declaratia privind beneficiarul real al persoanei juridice in pana in primavara 2021, potrivit OUG nr. 191/2020 (M.O. nr. 1013 din 30 octombrie 2020). Atentie! Declaratia e obligatorie la inmatricularea firmei chiar daca e stare de urgenta sau de alerta!
 
4   Trebuie sa desemnati persoanelor cu responsabilitati in aplicarea Legii nr. 129/2019 si sa comunicati numele lor Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor.
 
5   Trebuie sa stabiliti norme interne, mecanisme de control intern si proceduri de administrare a riscurilor de spalare a banilor.

Mai sunt numeroase alte obligatii, cum ar fi:

a) Obligatia de a aplica masurile de cunoastere a clientelei (art. 10-17);
b) Obligatia de a tine evidenta documentata a masurilor luate in vederea identificarii beneficiarilor reali (19)
c) Obligatia pastrarii documentelor care atesta aplicarea procedurilor de cunoastere a clientelei (art. 21) etc.
 
Lucrarea Proceduri obligatorii. Spalarea banilor va permite sa va indepliniti obligatia vizata cu precadere de inspectorii ONPCSB, anume aceea de la punctul 5 de mai sus, care va impune stabilirea unor proceduri de administrare a riscului de spalare a banilor.

Cum arata aceste proceduri solicitate de inspectorii ONPCSB?

Sunt documente care atesta preocuparea dvs. pentru administrarea riscurilor de spalare a banilor si finantare a terorismului si care includ cel putin urmatoarele elemente:

a) masuri aplicabile in materie de cunoastere a clientelei;
b) masuri aplicabile in materie de raportare, pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor conform cerintelor din prezenta lege si de furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente;
c) masuri aplicabile in materie de control intern, evaluare si gestionare a riscurilor, managementul de conformitate si comunicare;
d) masuri aplicabile in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici, impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
e) instruirea si evaluarea periodica a angajatilor.
 
Lucrarea contine si altfel de documente, aprobate la nivelul conducerii de rang superior:
 
a) norme interne ce contin cel putin: masuri aplicabile in materie de cunoastere a clientelei; masuri aplicabile in materie de raportare si furnizare prompta a datelor la solicitarea autoritatilor competente; masuri de pastrare a evidentelor si a tuturor documentelor, conform cerintelor din Lege;
b) proceduri de administrare a riscurilor care contin cel putin masuri de identificare, evaluare si gestionare a riscurilor, precum si criteriile, aspectele, scenariile si intervalele de timp in functie de care se identifica tranzactiile legate intre ele;
c) proceduri care stabilesc mecanismele de control intern, de comunicare si management de conformitate;
d) proceduri care stabilesc mecanisme ce cuprind masuri aplicabile in materie de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici impotriva oricaror amenintari ori actiuni ostile sau discriminatorii;
e) politici de instruire si evaluare periodica a angajatilor.
 
In lucrare gasiti:

1) Procedura privind cunoasterea clientelei
2) Procedura de administrare a riscurilor
3) Procedura de control intern, comunicare, management de conformitate
4) Procedura de protectie a personalului propriu implicat in procesul de aplicare a acestor politici
5) Politici de instruire si evaluare periodica a angajatilor
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Au inceput controalele ONPCSB! Se verifica daca ati elaborat procedurile obligatorii prin Legea nr. 129/2019":
Rating:

Nota: 4.13 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016