Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Oficiul National al Registrului Comertului a publicat pe site-ul oficial un material informativ cu privire la depunerea anuala a Declaratiei privind beneficiarul real. Acest formular nu mai trebuie transmis de toate persoanele juridice.
Depunerea declaratiei privind beneficiarul real
Astfel, ca urmare a modificarii Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, prin Legea nr. 315/2021, au fost aprobate urmatoarele:
persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului NU mai au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali*;
au obligatia depunerii anuale a declaratiei privind beneficiarii reali, DOAR persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului*.
Potrivit art. 56 alin. (8) din Legea nr. 129/2019, modificata si completata prin Legea nr. 315/2021, Oficiul asigura publicarea pe pagina sa de internet a listelor actualizate ale jurisdictiilor prevazute la alin. (13), elaborate de organismele internationale abilitate - https://www.onpcsb.ro/link-uri-utile-onpcsb.
* Conform art. 56 alin. (1) si alin. (13) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, modificata si completata prin Legea nr. 315/2021.

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
De asemenea, declaratia privind beneficiarul real poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.
Persoanele juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului, care au in structura actionariatului entitati inmatriculate/inregistrate si/sau care au sediul fiscal in jurisdictii necooperante din punct de vedere fiscal si/sau in jurisdictii cu grad inalt de risc de spalare a banilor si/sau de finantare a terorismului si/sau in jurisdictii aflate sub monitorizarea organismelor internationale relevante, pentru risc de spalare a banilor/finantare a terorismului, depun anual o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor, in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale.
In acest caz, termenul de depunere a declaratie privind beneficiarul real este de 90 de zile de la data incetarii starii de alerta.
Totodata, prin Legea nr. 315/2021 care prevede ca „persoanele juridice inmatriculate in registrul comertului anterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi, cu exceptia regiilor autonome, companiilor si societatilor nationale si societatilor detinute integral sau majoritar de stat, depun o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, pe care o actualizeaza ori de cate ori intervine o modificare, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
Aceasta obligatie se considera a fi indeplinita pentru persoanele juridice care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real ulterior datei de intrare in vigoare a prezentei legi.
Asadar, pentru persoanele juridice, care au depus cel putin o declaratie privind beneficiarul real, obligatia depunerii declaratiei privind beneficiarii reali se considera a fi indeplinita.
Declaratia privind beneficiarii reali si, dupa caz, inscrisurile prevazute de lege, indosariate si numerotate, se depun de catre solicitant la ORCT direct, la ghiseu, prin posta/curier sau prin mijloace electronice. Declaratia transmisa in forma electronica, prin portalul de servicii online sau prin posta electronica, va avea incorporata, atasata sau logic asociata semnatura electronica calificata;
Formularele se distribuie la sediul ORC sau pot fi descarcate de pe portalul ONRC, sectiunea Formulare offline RBR (Registrul Beneficiarilor Reali) ori de pe site-ul www.onrc.ro, sectiunea lnformatii de interes public, subsectiunea Formulare tip, Rubrica Formulare Beneficiari Reali.
Sursa: ONRC

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Au inceput controalele ONPCSB! Se verifica daca ati elaborat procedurile obligatorii prin Legea nr. 129/2019Legea 208/2020 modifica DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARUL REAL. Noi modalitati de depunereOrganizatii nonprofit si depunerea declaratiei privind beneficiarul real. Exceptii de la aceasta obligatieDeclaratia beneficiarului real. Mod corect de intocmire. Studiu de cazPe ordinea de zi a Guvernului se afla proiectul de OUG pentru depunerea declaratiei privind beneficiarul real pana la 1 octombrieUltimele articole
Regiile autonome, companiile, societatile nationale si cele detinute de stat trebuie sa depuna DECLARATIA PRIVIND BENEFICIARUL REALDeclaratia privind beneficiarii reali NU mai trebuie depusa daca datele de inmatriculare se includ in actul constitutivReminder ONRC! Declaratia privind beneficiarii reali trebuie depusa pana la data de 1 octombrie 2021Declaratia privind beneficiarii reali. Societatile cooperative au aceasta obligatie?Tipuri de semnaturi necesare pentru Declaratia privind beneficiarii reali. Formularul poate fi depus si prin posta?Articole similare
Pana pe 11 noiembrie 2024 trebuie sa depuneti formularele de inregistrare /anulare a inregistrarii in scopuri de TVAObligatii fiscale scadente la final de august 2022Miercuri, 15 ianuarie 2025, termen limita pentru depunerea unor declaratii importanteJoi, 20 iunie 2024, termenul de depunere a declaratiilor pentru aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasareJoi, 30 mai 2024, termen limita pentru depunerea Formularului 394Ultimele articole
Pana pe 31 ianuarie 2025 trebuie depuse 3 declaratii fiscale importante la ANAFReminder ANAF! Declaratii care au scadenta pe 10 ianuarie 2025Vineri, 27 decembrie 2024, termenul limita de depunere a declaratiei 390 VIESSambata, 30 noiembrie 2024, termen limita pentru depunerea formularului 398Calendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Articole similare
Nemodificarea bazei de impunere ca urmare a inspectiei fiscale. Vezi noul ordin!Informare ANAF: Noutati legislative privind esalonarea la plataDecont TVA 2024: Ghid Complet | Completare, Depunere, TermeneStudiu de caz: In ce conditii este posibila deducerea TVA-ului prin facturare?Strategia Nationala pentru Competitivitate 2015-2020, adoptata de GuvernUltimele articole
Declaratia Unica. Cand se depune si cand NU, in cazul persoanelor fizice care obtin venituri din chiriiSponsorizare ONG. 3 studii de caz utile contribuabililorSituatii financiare anuale. Modificari importante aduse prin OUG 138/2024Legi contabilitate. Principalele modificari aduse Legii contabilitatii 82/1991 prin OUG 138/2024Neclaritati ale contribuabililor privind sistemul e-TVA. Exemple utile
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"