Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Declaratia privind beneficiarii reali. Societatile cooperative au aceasta obligatie?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Sep. 2021 Exclusiv
Tags: societate cooperativa, declaratia privind beneficiarul real

Suntem o societate cooperativa mestesugareasca, capitalul nostru social apartinand membrilor cooperatori, in procent de maxim 20% din acesta, conform Legii 1/2005 - privind organizarea si funtionarea cooperatiei. Intrebarea mea este urmatoarea: Suntem obligati sa depunem declaratia privind beneficiarul real?

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 

Potrivit prevederilor art. 56 din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, persoanele juridice care au obligatia sa se inregistreze in registrul comertului trebuie sa depuna la inmatriculare, anual sau ori de cate ori intervine o modificare , o declaratie privind beneficiarul real al persoanei juridice, in vederea inregistrarii in Registrul beneficiarilor reali al societatilor.
In sensul prevederilor art. 4 din actul normativ anterior amintit, prin beneficiar real se intelege orice persoana fizica ce detine sau controleaza in cele din urma clientul si/sau persoana fizica in numele ori in interesul caruia/careia se realizeaza, direct sau indirect, o tranzactie, o operatiune sau o activitate .

Referitor la intrebarea d-voastra mentionam, ca activitatea unei societati cooperative este reglementata de Legea nr. 1/2005, republicata, privind organizarea si functionarea cooperatiei.

Conform acestor prevederi retinem ca o societate cooperativa se constituie prin contract de societate si statut (act constitutiv). Actul constitutiv se incheie sub semnatura privata si se semneaza de catre toti membrii fondatori. Inmatricularea societatii cooperative se face, prin incheierea de catre judecatorul-delegat, in registrul comertului si se publica im Monitorul Uficial al Romaniei, partea a VII-a.

Ca urmare, societatea cooperativa este persoana juridica de la data inmatricularii in registrul comertului, si are obligatia depunerii declaratiei.

In anul 2021, declaratia anuala privind beneficiarii reali, se depune la oficiul registrului comertului, pana la data de 1 octombrie.
Asa cum prevede Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile ulterioare, declaratia poate avea forma de inscris sub semnatura privata sau forma electronica (e-mail).

Aceasta poate fi transmisa prin mijloace electronice sau prin servicii de posta si curier.
Printr-un comunicat, ONRC face cunoscut faptul ca declaratia poate fi data si in fata reprezentantului oficiului registrului comertului sau se poate depune, personal sau prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public ori atestata de avocat.

Reprezentantul legal al societatii (administratorul sau persoana care este numita sa reprezinte societatea) trebuie sa depuna la Oficiul registrului comertului, formularele solicitate si copie dupa actul de identitate al asociatului.

Asa cum se prevede si in Legea nr. 129/2019, cu modificarile ulterioare, datele de identificare ale beneficiarului real se refera la: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta.
Mentionam ca declaratia completata si semnata, impreuna cu datele de identificare (copie CI), indosariate si numerotate se poate transmite prin posta, prin scrisoare recomandata, si completarea formularului lista (opis) privind documentele transmise (denumire si nr. de foi).

Pe site-ul ONRC este postat Ghidul care prezinta modul de completare a Declaratiei privind beneficiarii reali.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Declaratia privind beneficiarii reali. Societatile cooperative au aceasta obligatie?":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016