keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Organizatii nonprofit si depunerea declaratiei privind beneficiarul real. Exceptii de la aceasta obligatie

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Mai. 2021 Exclusiv
Tags: declaratia privind beneficiarul real, ong-uri, exceptii de la depunerea declaratiei privind beneficiarul real

In ceea ce priveste obligatia Asociatiilor si Fundatiilor cu privire la depunerea declaratiilor privind beneficiarul real, va rugam sa ne ajutati cu cateva clarificari:

1. Potrivit Ordonantei nr.26/2000, asociatiile si fundatiile trebuie sa depuna la constituire o declaratie cu privire la beneficiarii reali. In cazul in care o fundatie este constituita inainte de adoptarea legii nr. 129/2019 si condusa doar de persoane fizice, prevazute in statut, este obligatorie depunerea declaratiei privind beneficiarii reali?
2. Pentru fundatii este obligatorie depunerea declaratiei anuale privind beneficiarul real pana in 15 ianuarie ? Prevederile legale sunt contradictorii: in Ordonanta nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii aceasta obligatie a fost abrogata in data de 05.12.2020 prin Legea nr. 276/2020 insa Legea nr. 129/2019 a reintrodus aceasta obligatie, fara insa a modifica si ordonanta nr.26/2000.
3. Pentru fundatii, declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata sau este imperativ ca declaratia sa fie autentificata ?

 

Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu: 


Potrivit prevederilor art. 4 din Legea nr. 129/2019, prin notiunea de beneficiar real se intelege:
1. asociatii sau fondatorii;
2. membrii in consiliul director;
3. persoanele cu functii executive imputernicite de consiliul director sa exercite atributii ale acestuia;
4. in cazul asociatiilor, categoria de persoane fizice ori, dupa caz, persoanele fizice in al caror interes principal acestea au fost constituite, respectiv, in cazul fundatiilor, categoria de persoane fizice in al caror interes principal acestea au fost constituite;
5. oricare alta persoana fizica ce exercita controlul in ultima instanta, prin orice mijloace, asupra persoanei juridice fara scop lucrativ;
In acest context au fost introduse la art. 53 din Lege modificarile OG nr. 26/2000, la care faceti referire.
 
Avand in vedere faptul ca Ministerul Justitiei efectueaza actualizarea evidentelor referitoare la beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor, va atasam informarea postata pe site-ul acestuia.
 
Mentionam ca prevederile Legii nr. 101/2021 au introdus obligatia persoanelor juridice inmatricualte la Oficiul registrului comertului sa depuna declaratia privind beneficiarii reali in termen de 15 zile de la aprobarea situatiilor financiare anuale si nu au schimbat ceea ce era in vigoare pentru organizatiile nonprofit.
 
Informatii privind declararea beneficiarului real in conformitate cu Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului
Notiunea de beneficiar real
Potrivit art. 4 alin. 2 lit. c din Legea nr. 129/2019, astfel dupa cum a fost modificata si completata prin O.U.G. nr. 111/2020, notiunea de beneficiar real include cel putin:
asociatii sau fondatorii;
membrii in consiliul director;
persoanele cu functii executive imputernicite de consiliul director sa exercite atributii ale acestuia;
in cazul asociatiilor, categoria de persoane fizice ori, dupa caz, persoanele fizice in al caror interes principal acestea au fost constituite, respectiv, in cazul fundatiilor, categoria de persoane fizice in al caror interes principal acestea au fost constituite;
oricare alta persoana fizica ce exercita controlul in ultima instanta, prin orice mijloace, asupra persoanei juridice fara scop lucrativ
Datele de identificare ale beneficiarului real ce se mentioneaza in cuprinsul declaratiei sunt precizate la art. 7 alin. 2 lit c 2 din OG 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, modificata si completata prin Legea nr.129/2019: numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, seria si numarul actului de identitate, cetatenia, domiciliul sau resedinta.
Forma declaratiei:
Potrivit art. 34 4 alin. 2 din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020: Consiliul director al asociatiei sau fundatiei imputerniceste o persoana fizica pentru a comunica, printr-o declaratie pe propria raspundere, datele de identificare ale beneficiarului real. Declaratia privind beneficiarul real poate avea forma de inscris sub semnatura privata ori forma electronica ( )."
Termenul de depunere a declaratiei
Potrivit art. 34 4 alin 1 si 4 din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020 : Ori de cate ori intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, asociatia sau fundatia are obligatia de a comunica Ministerului Justitiei datele de identificare ale beneficiarului real, in vederea inregistrarii actualizarii evidentei privind beneficiarii reali ai asociatiilor si fundatiilor.
Daca intervine o modificare privind datele de identificare ale beneficiarului real, declaratia prevazuta la alin. (1) se depune in termen de 30 zile*) de la data la care aceasta a intervenit.
Conform articolului 1 din O.U.G. nr. 191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente prevazute in sarcina asociatiilor si fundatiilor, precum si a persoanelor juridice inregistrate in registrul comertului:
(1) Termenul pana la care se depune declaratia privind beneficiarul real, prevazut la art. 34A4 alin. (4) din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000 cu privire la asociatii si fundatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, este de maximum 90 de zile de la incetarea starii de alerta, declarata, in conditiile legii, in vederea prevenirii si combaterii efectelor pandemiei de COVID-19.
(2) Termenul prevazut la alin. (1) se aplica si obligatiei de completare a documentelor potrivit cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, astfel cum au fost stabilite prin art. 63* din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, cu modificarile si completarile ulterioare.
Exceptii de la obligatia depunerii declaratiei potrivit art 34 1 alin. (1 1) din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020:
a) asociatiile sau fundatiile constituite/conduse doar de persoane fizice, atunci cand singurii beneficiari reali sunt cei prevazuti in statut. In acest caz, in lipsa depunerii declaratiei privind beneficiarul real, Ministerul Justitiei este obligat sa completeze din oficiu Registrul beneficiarilor reali pe baza documentelor care insotesc cererea de inscriere a modificarii care implica si schimbarea beneficiarilor reali;
b) asociatiile de dezvoltare intercomunitara, astfel cum sunt definite de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si structurile federative formate de acestea."
Moduri de comunicare a declaratiei catre Ministerul Justitiei:
Potrivit art. 34 4 alin. 2 din OG nr. 26/2000, astfel dupa cum a fost modificata prin Legea nr. 276/2020, declaratia privind beneficiarul real ( ) poate fi comunicata fara nicio alta formalitate, prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier."
*Art. 63:
In termen de 12 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, asociatiile si fundatiile au obligatia completarii documentelor conform cerintelor prevazute la art. 6, 7, 16 si 17 din Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege, prevederile art. 7 aplicandu-se in mod corespunzator. La expirarea termenului, asociatiile si fundatiile care nu s-au conformat obligatiei se dizolva, prin hotarare judecatoreasca, la cererea Ministerului Public sau a oricarei alte persoane interesate, in conditiile prevazute in Ordonanta Guvernului nr. 26/2000, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 246/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta lege.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016