Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Bilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 09 Apr. 2025
Bilant ANAF. Termen de transmitere situatii financiare pentru ONG-uri in 2025
Tags: depunere bilant, bilant anual, situatii financiare ong

Una dintre ele mai importante obligatii fiscale pentru ONG-uri este depunerea situatiilor financiare anuale. Iar in acest articol vom vedea care este termenul limita de transmitere in 2025, dar si ce alta declaratie importante mai trebuie depusa odata cu bilantul.

Termen depunere bilant anual ONG-uri

Termenul pentru depunerea situatiilor financiare anuale intocmite la 31 decembrie 2024, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, este pana la data de 30 aprilie inclusiv a exercitiului financiar urmator celui de raportare. 

Persoanele juridice fara scop patrimonial intocmesc situatii financiare anuale avand in vedere reglementarile contabile aplicabile acestora si prevederile generale cuprinse la art. 11 din OMF nr. 107/2025 privind principalele aspecte legate de intocmirea si depunerea situatiilor finan ciare anuale si a raportarilor contabile anuale ale operatorilor economici la Agentia Nationala de Administrare Fiscala. 

Potrivit Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial aprobate prin OMFP nr. 3103/2017, situatiile financiare anuale trebuie sa ofere o imagine fidela a activelor, datoriilor, pozitiei financiare si a excedentului/profitului sau deficitului/pierderii privind activitatile fara scop patrimonial, activitatile cu destinatie speciala si activitatile economice.

ONG-urile depun, odata cu bilantul, si Declaratia de Trezorerie

Prin OMF nr. 255/2025 cu privire la reglementarea unor aspecte de raportare contabila se reglementeaza aspectele care vizeaza formatul Declaratiei privind situatia de trezorerie, care insoteste situatiile financiare anuale ( se depune odata cu situatiile financiare anuale si se regaseste in continuarea formularului F26). 

In scopul determinarii rezultatului fiscal, contribuabilii sunt obligati sa evidentieze in registrul de evidenta fiscala veniturile impozabile inregistrate intr-un an fiscal, precum si cheltuielile efectuate in scopul desfasurarii activitatii economice, in acelasi an fiscal, potrivit art. 25 din Codul Fiscal (temei legal: art. 19, alin. 8 din Codul Fiscal). 

Prevederile art. 15 din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica in mod corespunzator.

Cine semneaza Declaratia de trezorerie

Declaratia trebuie intocmita si semnata de persoanele autorizate conform legii sa intocmeasca si sa semneze situatiile financiare anuale. Aceasta trebuie semnata si de administrator sau de persoana responsabila cu gestionarea persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Pentru a vedea cum arata modelul Declaratiei de Trezorerie, dar si alte informatii importante despre aceasta, click pe ACEST articol>>

Auditarea situatiilor financiare ale ONG-urilor

Conform OMFP 3103/2017 privind aprobarea Reglementarilor contabile pentru persoanele juridice fara scop patrimonial:

"CAPITOLUL 7Auditarea/verificarea situatiilor financiare anuale

340. -

(1) Situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial se pot audita de catre unul sau mai multi auditori financiari sau firme de audit.

(2) Auditorul financiar sau firma de audit:

a) exprima o opinie privind:

(i) coerenta raportului administratorilor cu situatiile financiare anuale pentru acelasi exercitiu financiar; si

(ii) intocmirea raportului administratorilor in conformitate cu cerintele legale aplicabile;

b) declara daca, pe baza cunoasterii si a intelegerii dobandite in cursul auditului cu privire la entitate si la mediul acesteia, a identificat informatii eronate semnificative prezentate in raportul administratorilor, indicand natura acestor informatii eronate.
(...)
342. - Continutul raportului de audit precum si celelalte cerinte referitoare la raportul de audit sunt cele cuprinse in Legea nr. 162/2017 privind auditul statutar al situatiilor financiare anuale si al situatiilor financiare anuale consolidate si de modificare a unor acte normative."

Pe de alta parte, art. 6 din OMFP 3103/2017 stipuleaza ca:
"Art. 6. -
Pe durata detinerii statutului de utilitate publica, situatiile financiare anuale ale persoanelor juridice fara scop patrimonial de utilitate publica, potrivit legii, sunt supuse auditului statutar, care se efectueaza de catre auditori financiari sau firme de audit, autorizate in conditiile legii."

De asemenea, activitatea economica a unor entitati este supusa si prevederilor OMFP 1802/2014, astfel cum rezulta din art. 1 alin. (3) din OMFP 3103/2014, astfel:
"(3) Reglementarile contabile prevazute la alin. (1) se refera, in principal, la activitatile fara scop patrimonial, inclusiv activitatile cu destinatie speciala, desfasurate de catre persoanele juridice fara scop patrimonial si, in subsidiar, la activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre aceste persoane juridice. 

Pentru activitatile economice desfasurate, potrivit legii, de catre persoanele juridice fara scop patrimonial, aceste reglementari se completeaza, dupa caz, cu Reglementarile contabile privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare."

Asadar, in masura in care o entitate nu are deja obligatia auditarii situatiilor financiare in calitate de organizatie de utilitate publica, in situatia in care desfasoara si activitati economice trebuie sa verifice conditiile de auditare din OMFP 1802/2014, astfel:
"563. -

(1) Situatiile financiare anuale ale entitatilor mijlocii si mari, precum si ale societatilor/companiilor nationale, societatilor cu capital integral sau majoritar de stat si regiilor autonome sunt auditate de unul sau mai multi auditori statutari sau firme de audit.

(2) Sunt supuse, de asemenea, auditului entitatile care, la data bilantului, depasesc limitele a cel putin doua dintre urmatoarele 3 criterii:

a) totalul activelor: 16.000.000 lei;

b) cifra de afaceri neta: 32.000.000 lei;

c) numarul mediu de salariati in cursul exercitiului financiar: 50.

Obligatia de auditare pentru entitatile prevazute la prezentul alineat se aplica atunci cand acestea depasesc limitele respective in doua exercitii financiare consecutive. De asemenea, entitatile respective sunt scutite de la obligatia de auditare a situatiilor financiare anuale daca limitele a doua dintre cele trei criterii mentionate nu sunt depasite in doua exercitii financiare consecutive."
Daca niciuna dintre cele 2 conditii privind auditarea obligatorie nu este bifata de catre entitate, aceasta nu are obligatii vizavi de auditarea situatiilor financiare.

 

 
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016