Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


In cazul unei societati platitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor, care a depus situatiile financiare pentru 2023 pe data de 03.06.2024, ar trebui sa treaca la impozit pe profit incepand cu data de 01.04.2024? Ma puteti ajuta cu o clarificare/prevederile legale in acest sens? Multumesc!
Regim fiscal firme, depunere bilant – raspunsul specialistului:
Incepand cu data de 01.01.2024, potrivit OUG nr. 115/2023, se introduce o noua litera, lit. i), cu urmatorul cuprins:
1. a depus in termen situatiile financiare anuale, daca are aceasta obligatie potrivit legii.
Pentru a aplica regimul in 2024, conditia se considera indeplinita daca bilanturile restante pe anii anteriori anului 2023 se depun pana la 31 martie 2024.
Pentru bilanturile aferente anului 2023 si anilor urmatori, firmele folosesc termenul obisnuit de depunere de la finalul lunii mai (150 zile).
Conform OUG 115/2023 (art. LIII, pct. 29, 38, 42) incepand din 2024 (art. LVII) nedepunerea situatiilor financiare anuale la termenul legal va insemna trecerea la impozit pe profit.
In cazul in care, in cursul unui an fiscal, o microintreprindere nu mai indeplineste conditia (de a avea cel putin un salariat) si/sau nu a depus in termen situatiile financiare anuale pentru exercitiul financiar precedent anului fiscal respectiv, daca avea aceasta obligatie potrivit legii, microintreprinderea datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care nu mai este indeplinita oricare dintre aceste conditii.

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor

PFA II IF Taxe Impozite Deduceri Contributii 2025

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Regula depunerii situatiilor financiare la termen se va aplica in mod curent incepand din anul 2024. Ratarea termenului va insemna obligatia de a trece la impozit pe profit.
In concluzie, se pare ca depunerea cu intarziere a situatiilor financiare va duce la iesirea din regimul microintreprinderilor, fara posibilitatea revenirii.
Conform art. 54 alin. 2 din Codul fiscal, verificarea aplicarii prevederilor art. 47 alin. 1 lit. h si i, alin. 4 si art. 52 alin. 7 se efectueaza pe baza unei proceduri aprobate prin ordin al presedintelui ANAF. Prin urmare, va trebui sa urmarim si procedura (in momentul de fata nu a fost publicata).
Cel mai bine este sa solicitati o parere oficiala adresand o intrebare catre ANAF prin intermediul SPV.
Raspuns oferit in luna iunie 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitArticole similare
Stiti care cheltuieli sunt deductibile si care nu sunt, conform celor mai recente reglementari din Codul fiscal?Materiale achizitionate pe teritoriul unui stat membru pentru servicii prestate. Ce REGIM FISCAL se aplica operatiunii?Regimul fiscal pentru veniturile din alte surse realizate in anul 2016Refacturare taxa pe poluare. REGIM FISCAL TVAAmortizarea rezervelor din reevaluarea mijloacelor fixe – Cheltuieli deductibile si Venituri impozabile la calculul profitului impozabilUltimele articole
Deductibilitate cheltuieli si REGIM FISCAL TVA pentru produsele EXPIRATENeplatitor de TVA. Operatiuni pentru care se utilizeaza codul special de TVALivrari catre clienti din state terte. Care este regimul fiscal TVATVA imobiliare. REGIM FISCAL TVA pentru vanzare constructie si teren aferentTichete de masa. Cum se face impozitarea lor si declararea in D112Articole similare
MICROINTREPRINDERE. Cum se face decontarea cheltuielilor pentru masina personala?Care e regimul accizelor si al TVA pentru produse din achizitii intracomunitare?MICROINTREPRINDERE. Inregistrare in scopuri de TVAImpozit pe veniturile microintreprinderilor in 2013. Obligatii declarative si de plata!MICROINTREPRINDERE in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Ultimele articole
MICROINTREPRINDERE. Situatii in care firmele NU mai pot opta pentru impozitul micro in 2025MICROINTREPRINDERE in 2025. La ce curs valutar se calculeaza plafonul pentru impozit 1% sau 3%Trecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?MICROINTREPRINDERE in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"