Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am infiintat un SRL, microintreprindere de la infiintare, in data de 16.08.2023. Intrebarea este: cum calculez plafonul de 500.000 eur? Pot sa facturez in 2023 500.000 eur sau proportional cu perioada de functionare, adica din August?
Calcularea palfonului de 500.000 euro microintreprinderi - raspunsul specialistului:
Plafonul de 500.000 de euro se aplica incepand cu veniturile anului 2023. Astfel, daca in cursul anului 2023 veti depasi plafonul de 500.000 euro, societatea dvs. va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care acest plafon a fost depasit.
Art.52 al Codului fiscal prevede:
(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
Baza de calcul pentru plafonul de 500.000 euro o constituie veniturile din orice sursa, inregistrate in creditul conturilor din clasa 7 Conturi de venituri , din care se scad urmatoarele venituri(art. 53 alin. (1) din Codul fiscal):
- Dividende primite de la o persoana juridica romana;
- Titlurile de plata;
- Veniturile din anularea unor dobanzi, a unor provizioane si ajustari din depreciere etc., care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul venitului impozabil;
- Veniturile din despagubiri;
- Alte venituri, precum: veniturile aferente costurilor stocurilor de produse sau serviciilor in curs de executie;
- Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
- Veniturile din subventii;
- Veniturile din diferentele de curs valutar;
- Veniturile aferente creantelor si datoriilor in functie de cursul unei valute.
In concluzie, plafonul de 500.000 euro se urmareste la sfarsitul fiecarui trimestru si daca s-a depasit sunteti obligati sa treceti la impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv si sa modificati vectorul fiscal.
Pentru calculul plafonului de 500.000 euro se iau in considerare veniturile realizate in intreaga perioada de la infiintare si nu se face proportional cu perioada de functionare.
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 3.25 din 5 din 10 voturi
Articole similare
Noul Cod fiscal 2016. Avem Memoratorul de Taxe si Impozite!Conditii MICROINTREPRINDERI 2024. Conditia referitoare la actionari/asociati trebuie indeplinita la 31.12.2023?Criterii intreprinderi legate si limita echivalentului in lei a sumei de 500.000 euro pentru persoane afiliateCe obligatii declarative au arendasiiCum a fost modificat impozitul pe veniturile micro prin Legea 296/2023. Tabel comparativ ANAFUltimele articole
Cum se face trecerea de la impozit pe profit la impozit micro in cazul asocierii in participatiuneFacilitati speciale pentru bunii platnici, introduse prin OUG 107/2024Mare atentie! Firmele care au trecut la impozit pe profit NU pot redeveni MICROINTREPRINDERIMicrointreprindere in 2024. Cum se stabileste corect cota de impozitare de 1 sau de 3%Joi, 25 iulie, termenul limita de depunere a unor declaratii fiscale la ANAFArticole similare
Microintreprinderi HORECA 2023: Ce firme si de cand trebuie sa tina cont de plafonul de 500.000 euro?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"