Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Microintreprinderi in 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Sep. 2023
Microintreprinderi in 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?
Tags: microintreprinderi, plafon 500 000 euro, calculare plafon impozit micro

Am infiintat un SRL, microintreprindere de la infiintare, in data de 16.08.2023. Intrebarea este: cum calculez plafonul de 500.000 eur? Pot sa facturez in 2023 500.000 eur sau proportional cu perioada de functionare, adica din August?

Calcularea palfonului de 500.000 euro microintreprinderi - raspunsul specialistului:

 

Plafonul de 500.000 de euro se aplica incepand cu veniturile anului 2023. Astfel, daca in cursul anului 2023 veti depasi plafonul de 500.000 euro, societatea dvs. va deveni platitoare de impozit pe profit incepand cu trimestrul in care acest plafon a fost depasit.

Art.52 al Codului fiscal prevede:

(1) Daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 500.000 euro sau ponderea veniturilor realizate din consultanta si/sau management, cu exceptia veniturilor din consultanta fiscala, corespunzatoare codului CAEN: 6920 - Activitati de contabilitate si audit financiar; consultanta in domeniul fiscal, in veniturile totale este de peste 20% inclusiv, aceasta datoreaza impozit pe profit incepand cu trimestrul in care s-a depasit oricare dintre aceste limite, fara posibilitatea de a mai opta pentru perioada urmatoare sa aplice prevederile prezentului titlu.
Baza de calcul pentru plafonul de 500.000 euro o constituie veniturile din orice sursa, inregistrate in creditul conturilor din clasa 7 Conturi de venituri , din care se scad urmatoarele venituri(art. 53 alin. (1) din Codul fiscal):

  • Dividende primite de la o persoana juridica romana;
  • Titlurile de plata;
  • Veniturile din anularea unor dobanzi, a unor provizioane si ajustari din depreciere etc., care au fost cheltuieli nedeductibile la calculul venitului impozabil;
  • Veniturile din despagubiri;
  • Alte venituri, precum: veniturile aferente costurilor stocurilor de produse sau serviciilor in curs de executie;
  • Veniturile din productia de imobilizari corporale si necorporale;
  • Veniturile din subventii;
  • Veniturile din diferentele de curs valutar;
  • Veniturile aferente creantelor si datoriilor in functie de cursul unei valute.

In concluzie, plafonul de 500.000 euro se urmareste la sfarsitul fiecarui trimestru si daca s-a depasit sunteti obligati sa treceti la impozit pe profit incepand cu trimestrul respectiv si sa modificati vectorul fiscal.

Pentru calculul plafonului de 500.000 euro se iau in considerare veniturile realizate in intreaga perioada de la infiintare si nu se face proportional cu perioada de functionare.


Raspuns oferit in luna septembrie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Microintreprinderi in 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?":
Rating:

Nota: 3.25 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016