Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am o firma cod CAEN de HORECA, microintreprindere in anul 2022, se tine cont de plafonul de 500.000 euro in anul 2023?
Microintreprinderi HORECA 2023 - raspunsul specialistului:
Conform art. 47 din legea 227/2015 privind Codul fiscal:
"(2) Incepand cu data de 1 ianuarie 2023, prin exceptie de la prevederile alin. (1), persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - Hoteluri si alte facilitati de cazare similare, 5520 - Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata, 5530 - Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere, 5590 - Alte servicii de cazare, 5610 - Restaurante, 5621 - Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, 5629 - Alte servicii de alimentatie n.c.a., 5630 - Baruri si alte activitati de servire a bauturilor pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu, fara sa aplice prevederile art. 52.
(...)
(5) In situatia in care persoanele juridice romane care desfasoara activitati corespunzatoare codurilor CAEN: 5510 - "Hoteluri si alte facilitati de cazare similare", 5520 - "Facilitati de cazare pentru vacante si perioade de scurta durata", 5530 - "Parcuri pentru rulote, campinguri si tabere", 5590 - "Alte servicii de cazare", 5610 - "Restaurante", 5621 - "Activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente", 5629 - "Alte servicii de alimentatie n.c.a.", 5630 - "Baruri si alte activitati de servire a bauturilor" obtin in cursul anului venituri si din alte activitati in afara celor corespunzatoare acestor coduri CAEN, pentru veniturile din alte activitati aplica sistemul de declarare si plata a impozitului pe profit prevazut de titlul II "Impozitul pe profit", daca indeplinesc oricare dintre urmatoarele conditii:
Totul despre contabilitatea HORECA in 2023! Iti oferim exact informatiile specializate de care ai nevoie, legislatie explicata si comentata, monografii contabile, exemple de inregistrari contabile relevant, AICI»>
a) realizeaza venituri din consultanta si/sau management in proportie de peste 20% inclusiv din veniturile totale;
b) desfasoara activitatile de la art. 47 alin. (3) lit. f) - i);
c) veniturile din alte activitati au depasit echivalentul in lei a 500.000 euro. Cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel valabil la inchiderea exercitiului financiar precedent celui in care s-au inregistrat veniturile. Acestea datoreaza impozit pe profit pentru veniturile din alte activitati incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii, pentru intreaga perioada in care exista contribuabilul.
(6) Limitele fiscale prevazute la alin. (5) lit. a) si c) se verifica pe baza veniturilor inregistrate cumulat de la inceputul anului fiscal, iar calculul si plata impozitului pe profit de catre persoanele juridice romane care se incadreaza in prevederile alin. (5) lit. a) - c) se efectueaza luand in considerare veniturile si cheltuielile realizate incepand cu trimestrul in care s-a indeplinit oricare dintre aceste conditii."
Manual de politici contabile - Stick USB
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Balanta de verificare de la A la Z Analize corelatii studii de caz
Intrucat printre conditiile de la art. 52 care genereaza iesirea de la sistemul de impunere cu impozitul pe veniturile microintreprinderii este si cea de prag (500.000 euro), rezulta ca pentru companiile cu CAEN-urile expres prevazute la art. 47 alin. (2) nu se aplica plafonul de 500.000 euro, acestea putand aplica neplafonat de venituri impozitul pe veniturile microintreprinderii.
Raspuns oferit in luna august 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Normele de aplicare a Codului fiscal au fost modificate! Analiza zilei cu Irina DumitrescuInregistrare inactivitate temporala. Norme aprobare regim de declarare derogatoriuMICROINTREPRINDERIle si intreprinderile mici si mijlocii pot primi finantare de pana la un milion de euroTrecerea la microintreprindere incepand cu 1 februarie 2013Microintreprindere in 2025. Ce conditii trebuie sa indeplineasca firmele la 31 decembrie 2024Ultimele articole
Cum a fost modificat Codul Fiscal prin OUG 138/2024. Schimbarile se aplica din 1 ianuarie 2025Firme care NU mai sunt MICROINTREPRINDERI din ianuarie 2023. Pot reveni la impozit micro din 2025?Modificari IMPORTANTE aduse impozitului pe profit, suplimentar si pe veniturile microClarificari ANAF pentru aplicarea impozitului pe veniturile micro, in urma modificarilor aduse prin HG 1393/2024Situatii financiare nedepuse la timp. De cand trece microintreprinderea la impozit pe profitArticole similare
Microintreprinderi in 2023. Cum se calculeaza plafonul de 500.000 euro?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"