Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!

Va prezentam toate plafoanele fiscale utilizate in 2018, conform informatiilor oficiale transmise de autoritatile fiscale: plafonul pentru incadrarea la microintreprinderi, plafonul pentru a te inregistra ca platitor de TVA, plafonul pentru trecerea de la TVA la incasare la TVA normal, achizitiile intracomunitare de bunuri ce nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania, plafonul pentru trecerea de la platitor trimestrial de tva la platitor lunar, determinarea venitului net in sistem real si locul livrarii de bunuri: vanzari la distanta.
1. Plafonul pentru incadrarea la microintreprinderi
Cifra de afaceri sub 1.000.000 de euro (cursul de schimb pentru determinarea echivalentului in euro este cel de la inchiderea exercitiului financiar precedent, la 31.12.2017 a fost de 4,6597), prin urmare: plafonul este 4.659.700 lei.
2. Plafonul pentru a te inregistra ca platitor de tva
Cifra de afaceri: 88.500 de euro.
Conform Codului fiscal, persoana impozabila stabilita in Romania a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 de euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 de lei, poate aplica scutirea de TVA (regim special de scutire).
3. Plafonul pentru trecerea de la TVA la incasare la TVA normal
Cifra de afaceri: 2.250.000 lei.
4. Achizitiile intracomunitare de bunuri ce nu sunt considerate operatiuni impozabile in Romania
Potrivit legislatiei fiscale, achizitiile intracomunitare de bunuri care indeplinesc printre altele si conditia ca valoarea totala a acestor achizitii intracomunitare nu depaseste pe parcursul anului calendaristic curent sau nu a depasit pe parcursul anului calendaristic anterior plafonul de 10.000 de euro, echivalentul a 34.000 de lei (suma se calculeaza pe baza cursului valutar de schimb comunicat de BNR la data aderarii).
5. Plafonul pentru trecerea de la platitor trimestrial de tva la platitor lunar
Cifra de afaceri de 100.000 de euro (contravaloarea in lei se determina pe baza cursului de schimb comunicat de BNR valabil pentru data de 31 decembrie a anului 2017 respectiv 4,6597). Astfel plafonul la 2018 este de 465.970 lei.
6. Determinarea venitului net in sistem real

Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete

Manual de politici contabile - Stick USB

Cartea verde a Contabilitatii varianta online
Contribuabilii pentru care venitul net se determina pe baza de norme de venit, care in anul fiscal anterior au inregistrat un venit brut anual mai mare decat echivalentul in lei al sumei de 100.000 de euro, incepand cu anul fiscal urmator, au obligatia determinarii venitului net anual in sistem real. (Cursul de schimb valutar utilizat pentru determinarea echivalentului in lei al sumei de 100.000 de euro este cursul de schimb mediu anual comunicat de BNR, la sfarsitul anului fiscal 2017).
7. Locul livrarii de bunuri: vanzari la distanta
Plafonul pentru vanzari la distanta este de 35.000 de euro, echivalentul in lei fiind 118.000 lei, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data aderarii.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Regimul fiscal-contabil al microintreprinderilor in 2021- explicat prin exemple practice. Ce noutati au aparut?Societatea e declarata inactiva, iar asociatul cere lichidarea. Va fi corecta reinregistrarea in scopuri de TVA?Ordinul MFP Nr. 3.055 pe 2009: Aprobarea Reglementarilor contabile conforme cu directivele europeneCe trebuie sa stim in 2013 despre decontul de TVA cod 300Consiliul Uniunii Europene propune un nou prag peste care firmele sunt obligate sa plateasca TVAUltimele articole
Ajustare TVA. Cum se procedeaza in cazul bunurilor de capital achizitionate prin leasingDepasire plafon TVA. Depunere si completare D700 pas cu pasSchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Plafoane fiscale valabile in anul 2025, pentru aplicarea TVA, in lei si in valutaTrecere la impozit pe profit in 2025. Pana cand se depune D700 si cum se completeaza formularulArticole similare
Revenire la trimestru ca perioada fiscala de raportare TVA. Formulare necesare si termen limitaINREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVA la incasare. Completare D700Cele mai importante modificari din Codul fiscal. Partea a II-aFormulare ANAF septembrie 2013. Ce declaratii depunem si la ce termen?Noi reguli TVA pentru persoanele impozabile care au sediul activitatii in Romania si aplica pentru regimul UEUltimele articole
CCF propune modificari asupra proiectului pe TVA al Finantelor. Firmele mici ar putea fi afectateSchimbarea perioadei fiscale a TVA de la trimestru la luna. Pana cand se depune D700Din 2025 se aplica o noua procedura pentru modificarea din oficiu a vectorului fiscal, cu privire la TVADepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face INREGISTRAREA IN SCOPURI DE TVAProcedura de modificare, din oficiu, a vectorului fiscal cu privire la TVA, schimbata prin Ordinul 7032/2024
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"