Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

In 2015 TVA-ul va fi mai mult decat o problema fiscala

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 23 Mai. 2014 Exclusiv
Tags: cota de tva, colectare, produse digitale, tva 2015, beneficiarul, stat membru

Incepand cu prima zi a anului viitor, toate firmele care actualmente furnizeaza servicii pe cale electronica, servicii de telecomunicatii, radiodifuziune si televiziune, denumite in continuare BTE (broadcasting, telecommunications, electronic services), catre consumatori finali vor colecta TVA din Statul Membru in care este stabilit beneficiarul.


Aceste reglementari vin ca urmare a modificarii prevederilor referitoare la locul prestarii acestor servicii catre consumatorii finali (B2C), atat de catre prestatorii stabiliti in UE, cat si de catre prestatorii stabiliti in afara spatiului European, informeaza HotNews.ro.

Aceeasi sursa atrage atentia asupra faptului ca cei mai afectati operatori sunt cei stabiliti in UE si care in acest moment aplica TVA din Statul Membru in care sunt stabiliti, indiferent de locul unde este localizat consumatorul in cadrul UE.

Situatia este insa impartita si ofera beneficii unor jucatori din piata, in vreme ce pentru altii situatia nu va fi una neaparat favorabila, potrivit HotNews.ro:

"In noul context, comerciantii de produse digitale, care au ales jurisdictii ce au cote scazute de TVA pentru a reduce costul cu TVA (si pentru a obtine, astfel, un avantaj competitiv), se vor afla in situatia in care jurisdictia aleasa nu mai prezinta interes din acest punct de vedere. Pe de alta parte, pentru prestatorii stabiliti in tari cu o cota ridicata a TVA, pachetul de TVA 2015 ar putea reprezenta o oportunitate de extindere a vanzarilor in regiuni in care nivelul TVA este mai scazut."

In ce priveste aplicarea administrativa a regulilor, se stabileste "inregistrarea in scopuri de TVA in pana la 28 de State Membre (27 de inregistrari suplimentare) si aplicarea a tot atatea cote de TVA pentru operatiunile prestate".
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii


In acelasi timp insa, explica publicatia, pentru a simplifica intregul proces, Ghiseul Unic2 va permite prestatorilor comunitari de servicii BTE depunerea unui singur decont de TVA, consolidat, pentru declararea tuturor serviciilor si plata TVA intr-un singur Stat Membru.

Nu este insa eliminata obligatia prestatorilor de a raspunde in fata autoritatilor din fiecare Stat Membru pentru neconformarea cu obligatiile fiscale ce le revin, ceea ce ar putea genera o serie de implicatii adverse (obligatii suplimentare de TVA, amenzi pentru nedeclararea/ declararea cu intarziere a operatiunilor sau pentru neinregistrare, penalitati de intarziere), informeaza HotNews, precizand ca la aceasta data inca nu s-a stabilit modul in care vor fi derulate controalele fiscale asupra comerciantilor de produse digitale.

Se mentioneaza totodata ca vor fi influentate de noile modificari mai multe segmente din piata: companiile vizate trebuie sa revizuiasca strategia de vanzari pe termen lung, contractele aferente intregului lant de distributie, vor fi adaptate procesele si procedurile IT pentru a putea capta toate informatiile necesare, "determinand in mod corect locul in care este stabilit consumatorul si cotele de TVA aplicabile", iar comerciantii de produse digitale vor trebui sa evalueze si modul in care preturile modificate vor influenta deciziile de cumparare.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "In 2015 TVA-ul va fi mai mult decat o problema fiscala":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016