Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
In randurile de mai jos, analiza noastra face referire la un import de servicii din Elvetia (servicii furnizate pe cale electonica reprezentand acces la o baza de date). Elvetia este statul din care se emite factura. Factura se emite fara TVA. Vom vedea daca este necesar sa se aplice TVA 20% si daca mai sunt obligatorii si alte taxe.
Locul prestarii operatiunii este in Romania - la beneficiar, conform art. 278 alin.2 din Codul fiscal, iar societatea din Romania este persoana obligata la plata tva astfel:- In situatia in care societatea Dvs. este inregistrata in scop de TVA in Romania, atunci veti aplica taxarea inversa prin aplicarea tva de 20% la valoarea facturii. Nota contabila 4426=4427;
- In situatia in care societatea Dvs. Nu este inregistrata in scop de TVA in Romania, atunci aceasta va trebui sa achite efectiv TVA la bugetul de stat, calculat prin aplicarea cotei de 20% la valoarea facturii primite, pana la data de 25 inlcusiv a lunii urmatoare celei in care a primit factura. Totodata, pana la aceasta data , va trebui sa depuna si Decont special de TVA cod 301 la organul fiscal.
In situatia in care accesul la baza de date – este considerat redeventa in scop fiscal, conform art. 223 alin.1 lit.d si normele metodologice de aplicare, precum si art 7 pct.36, in sensul ca suma platita este pentru folosirea unui drept de proprietate intelectuala, atunci se pune problema si platii impozitului pe veniturile nerezidentilor, care in lipsa unui Certificat de rezidenta fiscala este de 16%- retinut la sursa la data platii facturii catre nerezident. In cazul in care este considerata redeventa si aveti un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile elvetiene atunci se aplica cota de impozit pe redevente prevazuta in respectiva conventie, respctiv de 10%.
Conform codului fiscal, prin redeventa se intelege:
Art 7 pct 36:
"36. redeventa :
(1) Se considera redeventa platile de orice natura primite pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:
a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2025
b) dreptul de a efectua inregistrari audio, video, respectiv spectacole, emisiuni, evenimente sportive sau altele similare, si dreptul de a le transmite sau retransmite catre public, direct sau indirect, indiferent de modalitatea tehnica de transmitere - inclusiv prin cablu, satelit, fibre optice sau tehnologii similare;
c) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software;
d) orice echipament industrial, comercial sau stiintific, container, cablu, conducta, satelit, fibra optica sau tehnologii similare;
e) orice know-how;
f) numele sau imaginea oricarei persoane fizice sau alte drepturi similare referitoare la o persoana fizica.
(2) Nu se considera redeventa in sensul prezentei legi:
a) platile pentru achizitionarea integrala a oricarei proprietati sau a oricarui drept de proprietate asupra tuturor elementelor mentionate la alin. (1);
b) platile pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, inclusiv pentru instalarea, implementarea, stocarea, personalizarea sau actualizarea acestuia;
c) platile pentru achizitionarea integrala a unui drept de autor asupra unui software sau a unui drept limitat de a-l copia exclusiv in scopul folosirii acestuia de catre utilizator sau in scopul vânzarii acestuia in cadrul unui contract de distributie;
d) platile pentru obtinerea drepturilor de distributie a unui produs sau serviciu, fara a da dreptul la reproducere;
e) platile pentru accesul la sateliti prin inchirierea de transpondere sau pentru utilizarea unor cabluri ori conducte pentru transportul energiei, gazelor sau petrolului, in situatia in care clientul nu se afla in posesia transponderelor, cablurilor, conductelor, fibrelor optice sau unor tehnologii similare;
f) platile pentru utilizarea serviciilor de telecomunicatii din acordurile de roaming, a frecventelor radio, a comunicatiilor electronice intre operatori;"
"In aplicarea prevederilor art. 223 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal:
(1) Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.
(2) Nu reprezinta redevente, potrivit art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, sumele platite in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui element de proprietate inclus in definitie. Intermediarul distribuitor rezident nu plateste dreptul de a folosi marca sau numele sub care sunt vandute bunurile, el obtine doar dreptul exclusiv de a vinde bunurile pe care le cumpara de la producator.
(3) In cazul unei tranzactii care implica transferul de software, incadrarea ca redeventa a sumei care trebuie platita depinde de natura drepturilor transferate.
(4) In cazul unui transfer partial al dreptului de autor asupra unui software, suma care trebuie platita este o redeventa daca primitorul dobandeste dreptul de a utiliza acel software, astfel incat lipsa acestui drept constituie o incalcare a dreptului de autor. Exemple de astfel de tranzactii sunt transferurile de drepturi de a reproduce si distribui catre public orice software, precum si transferurile de drept de a modifica si a face public orice software.
(5) In analiza caracterului unei tranzactii care implica transferul de software nu se tine cont de dreptul de a copia un program exclusiv in scopul de a permite exploatarea efectiva a programului de catre utilizator. In consecinta, o suma care trebuie platita nu este o redeventa daca singurul drept transferat este un drept limitat de a copia un program, in scopul de a permite utilizatorului sa-l exploateze. Acelasi rezultat se aplica si pentru drepturi de retea sau site, in care primitorul obtine dreptul de a face multiple copii ale unui program, exclusiv in scopul de a permite exploatarea programului pe mai multe computere sau in reteaua primitorului.
(6) Nu reprezinta redevente sumele platite de intermediarii distribuitori ai unui software in baza unui contract prin care se acorda frecvent dreptul de distributie a unor exemplare ale software-ului, fara a da dreptul de reproducere. Distributia poate fi facuta pe suporturi tangibile sau pe cale electronica, fara ca distribuitorul sa aiba dreptul de a reproduce software-ul. De asemenea, nu reprezinta redeventa suma platita pentru un software ce urmeaza a fi supus unui proces de personalizare in vederea instalarii sale. In aceste tranzactii, intermediarii distribuitori platesc numai pentru achizitionarea exemplarelor de software si nu pentru a exploata un drept de autor pentru software.
(7) Suma care trebuie platita pentru folosirea sau dreptul de a folosi ideile sau principiile cu privire la un software, cum ar fi schemele logice, algoritmii sau limbajele de programare, este o redeventa.
(8) Software este orice program sau serie de programe care contine instructiuni pentru un computer, atat pentru operarea computerului (software de operare), cat si pentru indeplinirea altor sarcini (software de aplicatie).
(9) In cazul unei tranzactii care permite unei persoane sa descarce electronic imagini, sunete sau texte, suma care trebuie platita nu este redeventa daca folosirea acestor materiale se limiteaza la drepturile necesare pentru a permite descarcarea, stocarea si exploatarea computerului, retelei sau a altui echipament de stocare, operare sau afisare a utilizatorului. In caz contrar, suma care trebuie platita pentru transferul dreptului de a reproduce si a face public un produs digital este o redeventa.
(10) Tranzactiile ce permit clientului sa descarce electronic produse digitale pot duce la folosirea dreptului de autor de catre client, deoarece un drept de a efectua una sau mai multe copii ale continutului digital este acordat prin contract. Atunci cand compensatia este esential platita pentru altceva decat pentru folosirea sau pentru dreptul de a folosi drepturile de autor, cum ar fi pentru dobandirea altor tipuri de drepturi contractuale, date sau servicii, si folosirea dreptului de autor este limitata la drepturile necesare pentru a putea descarca, stoca si opera pe computerul, reteaua sau alte medii de stocare, rulare sau proiectare ale clientului, aceasta folosire a dreptului de autor nu trebuie sa influenteze analiza caracterului platii atunci cand se urmareste aplicarea definitiei redeventei.
(11) Se considera redeventa plata facuta in scopul acordarii dreptului de folosinta a dreptului de autor asupra unui produs digital ce este descarcat electronic. Aceasta ar fi situatia unei edituri care plateste pentru a obtine dreptul de a reproduce o fotografie protejata de drept de autor pe care o va descarca electronic in scopul includerii ei pe coperta unei carti pe care o editeaza. In aceasta tranzactie, motivatia esentiala a platii este achizitionarea dreptului de a folosi dreptul de autor asupra produsului digital, adica a dreptului de a reproduce si distribui fotografia, si nu simpla achizitie a continutului digital.
(12) In cazul unui contract care implica folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, precum si transferul unei alte proprietati sau altui serviciu, suma care trebuie platita conform contractului trebuie sa fie impartita, conform diverselor portiuni de contract, pe baza conditiilor contractului sau pe baza unei impartiri rezonabile, fiecarei portiuni aplicandu-i-se tratamentul fiscal corespunzator. Daca totusi o anumita parte din ceea ce urmeaza a se asigura prin contract constituie de departe scopul principal al contractului, cealalta portiune fiind auxiliara, tratamentul aplicat portiunii principale de contract se aplica intregii sume care trebuie platita conform contractului.
(13) Este considerata redeventa si suma platita in cadrul contractului de know-how, in baza caruia vanzatorul accepta sa impartaseasca cunostintele si experienta sa cumparatorului, astfel incat cumparatorul sa le poata folosi in interesul sau si sa nu le dezvaluie publicului. In acelasi timp vanzatorul nu joaca niciun rol in aplicarea cunostintelor puse la dispozitie cumparatorului si nu garanteaza rezultatele aplicarii acestora.
(14) In cazul contractului de prestari de servicii in care una dintre parti se angajeaza sa utilizeze cunostintele sale pentru executarea unei lucrari pentru cealalta parte, suma platita nu constituie redeventa."
Conform Conventiei de evitare a dublei impuneri art 12, redeventa:
" ART. 12
Redevente
1. Redeventele provenind dintr-un stat contractant si platite unui rezident al celuilalt stat contractant sunt impozabile in acest celalalt stat.
2. Totusi aceste redevente sunt, de asemenea, impozabile in statul contractant din care provin, potrivit legislatiei acelui stat; daca persoana care primeste redeventele este beneficiara efectiva a acestora, impozitul astfel stabilit nu poate depasi 10% din suma bruta a redeventelor. Autoritatile competente ale statelor contractante reglementeaza de comun acord modalitatile de aplicare a acestei limitari.
3. Termenul redevente folosit in prezentul articol indica remuneratiile de orice fel platite pentru folosirea sau concesionarea folosirii unui drept de autor asupra unei opere literare sau stiintifice, inclusiv filmele de cinematograf, a unui brevet de inventie, a unei marci de fabrica sau de comert, a unui desen sau a unui model, a unui plan, a unei formule sau a unui procedeu secret, ca si pentru folosirea sau concesionarea folosirii unui echipament industrial, comercial sau stiintific si pentru informatiile in legatura cu experienta castigata in domeniul industrial, comercial sau stiintific."
Impozitul astfel retinut se declara prin Declaratia 100 pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare.
In situatia in care din analiza contractului rezulta cu sumele platite nu sunt de natura redeventelor, ci sunt prestari de servicii, atunci nu se retine la sursa impozit pe veniturile nerezidentilor.
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
REGIM TVA stocuri degradate neimputabile. DocumenteProbleme cu ajustarea TVA? Le rezolva Codul fiscal in 199 intrebari si raspunsuriFactura amenda auto. REGIM TVACe declaratii depune o societate nou infiintata? | REGIM TVARefacturare costuri. Ce REGIM TVA se aplica?Ultimele articole
Comert online. Regimul fiscal TVA in cazul vanzarii catre persoane din UEPersoane care obtin venituri din dividende si chirii. CAS, CASS si REGIM TVA in 2024TVA fara erori si ZERO amenzi! Folositi “Ghidul practic pentru determinarea corecta a locului prestarilor de servicii”Vanzare produse prin EMAG catre persoane fizice din alte state membre. REGIM TVAREGIM TVA aplicabil din 1 ianuarie 2023 pentru sucuri si bere fara alcoolArticole similare
Ordin privind documentele justificative ale furnizorilor de servicii medicaleCe regim TVA se aplica pentru servicii reparatii autoturism avariat?Deducere TVA leasing auto. Cum deducem corect?Plata unor cursuri de specializare. Emitem cu TVA factura catre societatea-mama?Efectele anularii inregistrarii in scopuri de TVAUltimele articole
Deducere TVA. 3 studii de caz de care au nevoie contribuabiliiAchizitie intracomunitara cu TVA. Cum se inregistreaza corect factura receptionata?Factura emisa de furnizor strain cu cod de TVA din Romania. Cum se inregistreaza TVA si ce declaratii se depun?FACTURA TVA emisa eronat. Cum se face corectareaImport nerezidenti si Formularul 090. Ce implicatii fiscale are societatea in Romania?Articole similare
Achizitii de servicii non-UE. Ce obligatii apar privind TVA-ul si impozitul pe veniturile nerezidentilor?IMPORT SERVICII electronice efectuat de un neplatitor de TVA. Ce declaratii se depun?Aplicarea taxarii inverse la serviciile primite din UE. Cum procedam corect?Import nerezidenti si Formularul 090. Ce implicatii fiscale are societatea in Romania?IMPORT SERVICII. Se inregistreaza in Declaratia 394?Ultimele articole
Factura de IMPORT SERVICII din Turcia. TVAArticole similare
Proiect MFP: Modificari privind radierea din Registrul operatorilor intracomunitariNoile cote de TVA, taxarea inversa si alte masuri privind TVA din 2016Se modifica procedura de rambursare a TVAVerificarea starii fiscale a partenerilor de afaceri. Cum procedam?Ce declaratii depunem pana la 25 mai 2015?Ultimele articole
Declaratia Unica in 2025. Principalele modificari fata de vechiul formularFormularele de inregistrare fiscala vor fi MODIFICATE, in conditiile aparitiei a doua impozite noiDepasire plafon TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVANOUTATE! A reintrat in vigoare, din 1 ianuarie 2025, taxa pe stalpPlatitor de impozit pe profit cu 1 ianuarie 2023. Poate trece la impozitarea micro din 2025?Articole similare
Declaratia Unica 2025. Doua schimbari majore, adoptate de Guvern!Salariatii in somaj tehnic, asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate (Comunicat CNAS)Operatorii economici care au inregistrat o cifra de afaceri mai mare de 1.000.000 euro vor intocmi raportarile contabile la 30 iunie 2021Este obligata o persoana impozabila dintr-un alt stat membru sa se inregistreze in scopuri de TVA?Decontul de TVAUltimele articole
Noi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorDigitalizare ANAF. Ce programe vor fi implementate de institutie in 2024ANOFM: La inceput de 2024 exista 43.800 locuri de munca vacante la nivel nationalInformare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatoriVechimea in munca necesara pensionarii pentru limita de varsta poate fi cumparata pana la sfarsitul anului 2024Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"