keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Informare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatori

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Dec. 2023
Informare ANOFM. Ucenicia la locul de munca - o solutie pentru angajatori
Tags: ucenicie, contract de ucenicie

Conform Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca, institutia ofera un numar de 37 de servicii si acorda 20 de masuri active menite sa sustina angajatorii si sa faciliteze accesul pe piata muncii a persoanelor in cautarea unui loc de munca.Printre masurile de stimulare a ocuparii fortei de munca se numara si stimularea angajatorilor careincheie contracte de ucenicie.

Ucenicia reprezinta formarea profesionala realizata la locul de munca in baza unui contract de ucenicie. Formarea profesionala se realizeaza de agen?iile pentru ocuparea fortei de munca prin centrele de formare profesionala din subordinea acestora si prin centrele regionale pentru formarea profesionala a adultilor ale ANOFM , precum si de alti furnizori de servicii de formare profesionala, din sectorul public sau privat, autorizati in conditiile legii.

Ce este contractul de ucenicie?

Este un contract individual de munca de tip particular, incheiat pe durata determinata, in temeiul caruia o persoana fizica, denumita ucenic, se obliga sa se pregateasca profesional si sa munceasca pentru si sub autoritatea unei persoane juridice sau fizice denumite angajator, care se obliga sa ii asigure plata salariului si toate conditiile necesare formarii profesionale.

Cui se adreseaza ucenicia la locul de munca: 

-persoanelor cu varsta de peste 16 ani, care doresc sa se concentreze pe invatare, pornind de la situatiile profesionale reale, concrete, cerute de practicarea unei ocupatii direct la locul de munca; 

-angajatorilor care doresc sa organizeze activitati de ucenicie la locul de munca potrivit domeniilor de activitate, pentru locurile de munca declarate vacante. 

Angajatorii care doresc sa organizeze activitati de ucenicie vor comunica agentiilor pentru ocuparea fortei de munca judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, in a caror raza isi au sediul, respectiv domiciliul, locurile de munca vacante care pot fi ocupate prin incheierea de contracte de ucenicie. Totodata, acestia au obligatia de a desemna un coordonator de ucenicie care indruma ucenicul in vederea dobandirii competentelor profesionale necesare calificarii pentru care se organizeaza ucenicia la locul de munca.

Angajatorul care incheie un contract de ucenicie, beneficiaza la cerere, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pe intreaga perioada de derulare a contractului de ucenicie de o suma in cuantum de 2.250 lei/luna, pe toata durata programului de ucenicie (intre 6 si 36 luni, in functie nivelul de calificare, respectiv de la 1 la 4).  

Modelul de conventie incheiata cu agentia judeteana/municipala pentru ocuparea fortei de munca: descarca aici.

Cine poate incheia contract de ucenicie

Este eligibila persoana care indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:

-face demersuri pentru a-si gasi un loc de munca, prin mijloace proprii sau prin inregistrare la agentia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi are domiciliul sau, dupa caz, resedinta ori la alt furnizor de servicii de ocupare, acreditat;

-a implinit varsta de 16 ani; 

-nu are calificare pentru ocupatia in care se organizeaza ucenicia la locul de munca; 

-indeplineste conditiile de acces la formare profesionala prin ucenicie la locul de munca, pe anumite niveluri de calificare.

Cetatenii straini, precum si apatrizii care au obtinut permis de munca in Romania, cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor semnatare ale Acordului privind Spatiul Economic European si membrii de familie ai acestora, se pot incadra in munca in calitate de ucenici.

*Maternitatea nu constituie motiv de discriminare in executarea uceniciei la locul de munca. 

**Ucenicii pana la varsta de 26 de ani au dreptul la intretinere, in acest caz, perioada de ucenicie este asimilata cu cea de continuare a studiilor, conform Codului civil.

Pentru a participa la un program de ucenicie, persoanele aflate in cautarea unui loc de munca trebuie sa se inregistreze in baza de date a AJOFM/AMOFM in raza careia au domiciliul sau resedinta, prezentand urmatoarele documente:

a) actul de identitate, in original ?i in copie;

b) actele de studii si de calificare, in original si copie;

c) declaratie pe propria raspundere potrivit careia persoana este apta de munca sau are eventuale restrictii medicale. Acceseaza aici modelul cererii pentru a beneficia de un program de ucenicie: model cerere. 

In scopul cresterii ocuparii pe piata muncii, accesarea masurilor de stimulare a angajarii, acordate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, va fi semnificativ imbunatatita prin digitalizarea serviciilor dedicate angajatorilor, odata cu finalizarea Platformei unice de livrare a serviciilor (PULS), care se realizeaza in cadrul proiectul „Relatia SPO cu angajatorii – eSPOR”.

Prin urmare, si in cazul subventionarii angajatorilor care incheie contracte de ucenicie, se va declara, in format online, lista locurilor de munca vacante si se vor parcurge online, toate fluxurile derularii conventiei incheiate in acest scop, cu agentiile judetene pentru ocuparea fortei de munca.



Sursa: ANOFM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016