Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Fonduri pentru tineri: Masuri noi din partea Comisiei Europene

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 11 Iul. 2014 Exclusiv
Tags: cheltuielile eligibile, comisia europeana, ocuparea fortei de munca, formare

Experti din partea Comisiei Europene si a statelor membre se reunesc la Bruxelles la 11 iulie pentru a accelera modalitatile de programare, precum si punerea in practica a initiativei "Locuri de munca pentru tineri", in cadrul unui seminar special organizat de Comisie. Obiectivul seminarului este de a colabora in ceea ce priveste programarea masurilor finantate in cadrul initiativei "Locuri de munca pentru tineri", astfel incat toate statele membre eligibile sa poata incepe sa primeasca fonduri cat mai curand posibil.László Andor, comisarul UE pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale si incluziune a declarat: "Multe state membre implementeaza in mod activ masuri care sa faca din garantia pentru tineret o realitate, cu ajutorul celor 6 miliarde de euro disponibile in cadrul Initiativei privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si al Fondului social european, in valoare de peste 10 miliarde de euro anual. Finantarea ILMT joaca un rol esential deoarece aceasta va sprijini in mod direct tinerii, oferindu-le o prima experienta la locul de munca, un stagiu, un contract de ucenicie sau cursuri de formare. Seminarul in cauza isi propune sa ajute statele membre sa accelereze programarea masurilor de sprijinire a tinerilor finantate prin Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor si sa utilizeze aceste fonduri cat mai bine".
    
    

Fondurile provenite din initiativa "Locuri de munca pentru tineri", programate impreuna cu cele din Fondul Social European in perioada 2014-2020, ar trebui sa fie utilizate pentru actiuni care vizeaza tinerii sub 25 de ani (sau, in cazul in care un stat membru decide astfel, de pana la 29 de ani), in special pe cei care nu sunt incadrati profesional si nu urmeaza niciun program educational sau de formare (denumiti NEET), in regiunile in care rata somajului in randul tinerilor a fost de peste 25% in 2012. 20 de state membre sunt eligibile pentru finantare prin initiativa "Locuri de munca pentru tineri", deoarece au astfel de regiuni. Prin finantarea acordarii directe de locuri de munca, de stagii, de contracte de ucenicie sau de cursuri de formare, initiativa "Locuri de munca pentru tineri" sprijina in mod direct aplicarea sistemelor nationale de garantie pentru tineret.
    
    

Cheltuielile sunt eligibile incepand cu 1 septembrie 2013, ceea ce inseamna ca finantarea se poate face retroactiv incepand cu acea data. Conform termenilor prevazuti in regulamentele adoptate de Consiliul de Ministri al UE si de Parlamentul European, autoritatile nationale trebuie sa prezinte Comisiei spre aprobare programe operationale care sa evidentieze masuri privind utilizarea finantarii prin Initiativa privind ocuparea fortei de munca in randul tinerilor. Pana in prezent, Comisia a adoptat programul operational special ILMT al Frantei (IP/14/622)iar proiectul de program operational special ILMT al Italiei este in faza finala a discutiilor cu Comisia. Alte state membre, inclusiv Bulgaria, Croatia, Irlanda, Polonia si Suedia sunt, de asemenea, in curs de implementare a proiectelor care urmeaza sa fie finantate in cadrul initiativei "Locuri de munca pentru tineri".
    
    

Context

Propunerea Comisiei privind o garantie pentru tineret a fost prezentata in decembrie 2012 (a se vedea IP/12/1311 si MEMO/12/938), adoptata oficial de Consiliul de Ministri al UE la 22 aprilie 2013 (a se vedea MEMO/13/152) si aprobata de catre Consiliul European din iunie 2013. Logica garantiei pentru tineret este foarte simpla: sa garanteze ca niciun tanar nu ramane somer sau inactiv pentru mai mult de patru luni. Conform initiativei privind garantia pentru tineret, tinerii sub 25 de ani ar trebui sa primeasca o oferta de buna calitate de munca, de ucenicie, de stagiu sau de continuare a studiilor in termen de patru luni de la intrarea in somaj sau de la terminarea studiilor. O astfel de reforma structurala reprezinta o investitie in capitalul uman.
    
    

Toate cele 28 de state membre au prezentat planurile lor de punere in aplicare a garantiei pentru tineret si fac primii pasi catre infiintarea sistemelor de garantie pentru tineret (detaliile sunt disponibile aici).


Fondul social european, care furnizeaza peste 10 miliarde de euro anual in perioada 2014-2020, reprezinta cea mai importanta sursa de finantare din partea UE pentru a implementa garantia pentru tineret.
    
    

Pentru a suplimenta sprijinul financiar acordat de UE regiunilor in care persoanele se confrunta cel mai mult cu inactivitatea si somajul in randul tinerilor, Consiliul si Parlamentul European au convenit sa creeze un instrument financiar specific – "Locuri de munca pentru tineri" (ILMT) — pentru statele membre cu regiunile in care rata somajului in randul tinerilor depaseste 25%. Finantarea ILMT include suma de 3 miliarde de euro dintr-o noua linie bugetara specifica a UE dedicata ocuparii fortei de munca in randul tinerilor (devansata pentru anii 2014-2015); o contributie cel putin egala va veni din alocarile din Fondul social european ale statelor membre.
    
    

Initiativa "Locuri de munca pentru tineri" este disponibila pentru a sprijini persoanele, in special NEET, mai degraba decat pentru a pune in aplicare reforme structurale (acesta din urma fiind sprijinita de FSE). ILMT poate fi utilizata pentru a sprijini activitati care includ o prima experienta la locul de munca, un stagiu, un contract de ucenicie, furnizarea de sprijin pentru infiintarea de intreprinderi pentru tinerii antreprenori, educatie si formare profesionala de calitate, programe de acordare a unei a doua sanse tinerilor care abandoneaza scoala si subventii specifice salariale si la recrutare.

Sursa: Comisia Europeana
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Fonduri pentru tineri: Masuri noi din partea Comisiei Europene":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016