Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Evaziunea in randul intreprinderilor va fi mai dificila, in Romania si celelalte state membre, gratie pachetului legislativ privind transparenta fiscala, propus de Comisia Europeana in data de 18 martie 2015. Pachetul garanteaza ca toate statele membre detin informatiile de care au nevoie pentru a-si proteja bazele de impozitare si pentru a lupta in mod eficient impotriva intreprinderilor care evita plata taxelor.
Noi norme UE de transparenta fiscala
Un element-cheie al acestui pachet este propunerea de introducere a schimbului de informatii intre statele membre, automat si obligatoriu, cu privire la deciziile fiscale transfrontaliere. Comisia propune stabilirea unui calendar strict: la fiecare trei luni, autoritatile fiscale nationale vor trimite un scurt raport tuturor celorlalte state membre cu privire la toate deciziile fiscale transfrontaliere emise. Ulterior raportului, statele membre vor putea solicita mai multe detalii cu privire la una sau alta dintre aceste decizii.
Alte initiative din pachetul privind transparenta fiscala se refera la:
- evaluarea impactului introducerii de noi cerinte privind transparenta pentru companiile multinationale – Comisia va examina fezabilitatea introducerii de noi cerinte, cum ar fi publicarea anumitor informatii fiscale de catre acestea.
- revizuirea codului de conduita in domeniul impozitarii intreprinderilor – Comisia, in colaborare cu statele membre, va revizui atat codul, cat si mandatul grupului de lucru pe aceasta tema, astfel incat acestea sa devina mai eficiente si sa garanteze o concurenta fiscala echitabila si transparenta in UE.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Proceduri obligatorii pentru implementarea Standardelor de Control Intern Managerial
- Cuantificarea amplorii fraudei si evaziunii fiscale - Comisia, impreuna cu Eurostat, va colabora cu statele membre pentru a stabili cum poate fi obtinuta o estimare realista a nivelului fraudei si evaziunii fiscale.
- Abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii - Comisia propune abrogarea directivei privind impozitarea veniturilor din economii. Directiva este depasita de noile norme din domeniu, mai ambitioase.
Urmatorii pasi
Cele doua propuneri legislative din acest pachet vor fi transmise Parlamentului European si Consiliului pentru adoptare. Statele membre ar trebui sa se puna de acord asupra propunerii privind deciziile fiscale pana la sfarsitul anului 2015, astfel incat aceasta sa poata intra in vigoare la 1 ianuarie 2016.
Urmatoarea etapa va fi un plan de actiune privind impozitarea intreprinderilor, prezentat inainte de inceputul verii. Acest al doilea plan de actiune se va concentra pe masurile necesare pentru ca impozitarea intreprinderilor in cadrul pietei unice sa devina mai eficienta si mai echitabila. Masurile prevazute includ relansarea bazei fiscale consolidate comune a societatilor (CCCTB) si idei pentru integrarea noilor actiuni OCDE/G20 avand ca scop combaterea erodarii bazei de impozitare si a transferului profiturilor la nivelul UE.
Sursa: Comisia Europeana
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
EVAZIUNEA FISCALA, in vizorul guvernelor din UECe spune FMI despre reducerea TVA si la alte produseMinistrul Agriculturii: Alimente cu TVA redus inseamna reducerea evaziunii fiscaleNoi propuneri la nivel european pentru combaterea evaziunii fiscaleEste OFICIAL: ANAF a finalizat softul pentru popririUltimele articole
Schema speciala de TVA pentru firmele mici, anuntata de ANAF. Conditii de eligibilitatee-Factura: Ghid Complet pentru 2024Proiect: Finantele introduc numarul de identificare digitala, alternativ CNP-ului clasicFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CControale vamale in 2024. Cum vor fi verificate activitatile ilicite in vamaArticole similare
Romania a devenit membru in Forumul Global pentru Transparenta si Schimb de Informatii FiscaleMFP: Ce inseamna aderarea Romaniei la Forumul Global OECDTRANSPARENTA FISCALA pentru multinationale. Noile propuneri ale Comisiei EuropeneControale antifrauda cu implicatii de 2,6 miliarde de lei in luna iunie 2023Articole similare
Cum vom plati impozite pe locuinte cu 2.500% mai mari din 2016. Exemple calculRegimul fiscal aplicabil la scoaterea din evidenta a clientilor incertiModificarile Codului fiscal privind impozitul pe profit si impozitul pe venitul microintreprinderilorEmitere bon fiscal: Detalierea serviciilor prestateCodul Fiscal 2010 TITLUL VII - Capitolul I^1*) - Regimul accizelor armonizateUltimele articole
HG 1393/2024. 4 modificari importante aduse impozitului MICROMicrointreprindere in 2024. Cum poate iesi prin optiune de la plata TVADeclaratia 100 in 2024: pentru ce se depune, termene, mod de completareNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorE-TVA: Firme care inregistreaza diferente justificate intre D300 si decontul precompletat. Cum trebuie sa procedezeArticole similare
Proiect de modificare a normelor de aplicare a Codului fiscalModificari Codul fiscal pe capitole! Ce pregateste din toamna GuvernulConcluziile MFP dupa reuniunea Consiliului ECOFIN de la BruxellesCota impozit dividende nerezident persoana juridicaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"