keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Renuntare la calitatea de platitor de TVA. Pana cand poti anula inregistrarea

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 25 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: anulare inregistrare tva, ognr117/2010, plafon tva, anulare platitor tva

Conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 117/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind CF si reglementarea unor masuri financiar-fiscale, persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din Codul Fiscal (CF), care in cursul anului 2011 nu au depasit plafonul de scutire de 35.000 euro, pot solicita, pana la 20 ianuarie 2012, scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA.



Plafonul pana la care persoanele impozabile pot aplica scutirea de taxa pe valoarea adaugata (TVA), este de 35.000 euro la cursul de schimb de la data aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, respectiv 3,3817 lei pentru un euro (119.000lei).

Cifra de afaceri din anul precedent obtinuta sau, dupa caz, recalculata de catre contribuabilii infiintati in cursul anului, potrivit prevederilor art. 152 alin. (2) sau (5), din CF se calculeaza in lei, pe baza informatiilor din jurnalele pentru vanzari aferente operatiunilor efectuate in cursul anului calendaristic precedent celui in care se depune declaratia de mentiuni.

Contribuabilii care solicita anularea inregistrarii in scopuri de TVA depun la organul fiscal competent formularul 096 "Declaratie de mentiuni privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA in cazul persoanelor impozabile, inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, care in cursul unui an calendaristic nu depasesc plafonul de scutire prevazut la art. 152 din CF"  insotit de balanta de verificare sau jurnalul de vanzari, dupa caz si certificatul de inregistrare in scopuri de TVA in original.

Formularul se completeaza in doua exemplare inscriindu-se cu majuscule, citet si corect, toate datele prevazute, un exemplar, semnat si stampilat conform legii, se depune la unitatea fiscala, direct la registratura, sau la posta, prin scrisoare recomandata iar un exemplar se pastreaza de catre persoana impozabila.

Important! Anularea inregistrarii in scopuri de TVA va fi valabila din prima zi a lunii urmatoare celei pentru care s-a solicitat scoaterea din evidenta, respectiv din 1 februarie 2012.

Obligatii declarative si de plata a TVA

Pana la anularea inregistrarii in scopuri de TVA, persoanelor impozabile le revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 din CF. Persoanele impozabile care au solicitat scoaterea din evidenta in termenul mentionat, au obligatia sa depuna decontul de taxa prevazut la art. 156 indice 2 din CF pentru operatiunile realizate in cursul lunii ianuarie, pana la data de 25 februarie 2012 inclusiv. in ultimul decont depus, persoana impozabila are obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform art. 148 si 149 din CF.

Exemplul nr. 1 - ajustare TVA la stocuri

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din CF, care la 31 ianuarie 2012 are stoc de marfa in suma de 1.000 lei solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, deci trebuie sa efectueze ajustarea taxei deduse initial deoarece va desfasura operatiuni pentru care nu are drept de deducere a TVA. in acest caz, trebuie sa efectueze inventarierea marfurilor din stoc si sa determine pretul de achizitie pe fiecare produs si TVA dedusa, astfel:

- 10 bucati rochii la un pret de achizitie de 50 lei/buc = 500 lei x 24% = 120 lei TVA deductibila de ajustat;

- 20 bucati pantaloni la un pret de achizitie de 20 lei/buc = 400 lei x 24% = 96 lei TVA deductibila de ajustat;

- 10 bucati caciuli la un pret de achizitie de 10 lei/buc = 100 lei x 24% = 24 lei TVA deductibila de ajustat

Total TVA deductibila de ajustat este de 240 lei si se declara pana pe 25 februarie 2012 in decontul de TVA al lunii ianuarie, la randul "Regularizari taxa dedusa", cu semnul minus.

Exemplul nr. 2 - ajustare TVA la bun mobil cu durata normala de utilizare mai mica de 5 ani

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din CF achizitioneaza in luna ianuarie 2010 un autoturism in valoare de 50.000 de lei in vederea desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere si deduce integral TVA in suma de 9.500 lei. Durata normala de utilizare este de 4 ani (februarie 2010 - ianuarie 2014). in luna ianuarie 2012, solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, deci trebuie sa efectueze ajustarea taxei deduse initial deoarece va desfasura operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA. Ajustarea trebuie sa se faca pentru toata valoarea mijlocului fix ramasa neamortizata (februarie 2012 - ianuarie 2014).

- amortizare lunara: 50.000 : 48 luni = 1.042 lei

- valoare ramasa neamortizata: 1.042 lei x 24 luni = 25.008 lei

- TVA deductibila de ajustat: 25.008 x 19% = 4.752 lei.

Ajustarea se efectueaza conform pct. 61 alin. (6) si (7) din Hotararea Guvernului nr. 44/2004 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 571/2003 privind CF coroborate cu art. 128 alin. (4) lit. c) din CF, respectiv prin inscrierea TVA de ajustat ca TVA colectat in decont.

Exemplul nr. 3 - ajustare TVA la bun imobil

O persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 din CF achizitioneaza in anul 2008 un imobil in vederea desfasurarii de operatiuni care dau drept de deducere si deduce integral TVA in suma de 38.000 lei. in luna ianuarie 2012, solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, deci trebuie sa efectueze ajustarea taxei deduse initial deoarece va desfasura operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA. Perioada de ajustare este de 20 de ani, cu incepere de la 1 ianuarie 2008 si pana in anul 2027 inclusiv. Ajustarea trebuie sa se efectueze pentru toata taxa aferenta perioadei ramase din perioada de ajustare (2012 - 2027) si persoana trebuie sa restituie 16 douazecimi din TVA dedus la achizitie, in decontul lunii ianuarie 2012, astfel:

- 38.000 lei : 20 ani = 1.900 lei si 1.900 lei/an x 16 ani = 30.400 lei TVA deductibil de ajustat.

Ramane deductibil TVA aferent anilor 2008, 2009, 2010 si 2011.

Important! Anul schimbarii destinatiei 2012 intra in calculul ajustarii TVA deductibile.

Valoarea TVA rezultata in urma ajustarii se inregistreaza in decontul de TVA aferent lunii ianuarie 2012 la randul "Ajustari conform pro-rata/ajustari pentru bunurile de capital", cu semnul minus.

Atentie! In vederea ajustarii taxei deductibile aferente bunurilor de capital, persoanele impozabile sunt obligate sa tina un registru al bunurilor de capital, in care sa evidentieze pentru fiecare bun de capital, urmatoarele informatii:

- data achizitiei, fabricarii, finalizarii construirii sau transformarii/modernizarii;

- valoarea (baza de impozitare) a bunului de capital;

- taxa deductibila aferenta bunului de capital;

- taxa dedusa;

- ajustarile efectuate conform art. 149 alin. (4) din CF.

Aceasta situatie trebuie pastrata pe o perioada care incepe in momentul la care taxa aferenta achizitiei bunului de capital devine exigibila si se incheie la 5 ani dupa expirarea perioadei in care se poate solicita ajustarea deducerii.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016