Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depasire plafon TVA la incasare. Trecerea la impozit pe profit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Feb. 2019 Exclusiv
Tags: depasire plafon tva, tva la incasare, formular 97, opanaf 1503

O microintreprindere, platitoare de TVA la incasare, emite facturi in data de 4.02.19 in valoare de 2.600.000 lei care se incaseaza in aprilie 2019. Acesta este subiectul de la care va pleca specialistul nostru in analiza propusa astazi.

"Cu ce data se depune declaratia de iesire din sistemul de TVA la incasare si trecerea la impozit pe profit? Cand trebuie platit TVA aferent facturilor in 25.03.2019 pentru februarie sau 25.04.2019 pentru martie?
 

Raspunsil specialistului


Potrivit art. 282 alin. (7) lit. b) din Codul fiscal, in cazul facturilor pentru contravaloarea totala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, indiferent daca acestea sunt ori nu incasate, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa iesirea din sistemul TVA la incasare, se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine conform alin. (3) si (5).

In cazul facturilor pentru contravaloarea partiala a livrarii de bunuri sau a prestarii de servicii emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare, pentru care faptul generator de taxa intervine dupa data iesirii persoanei impozabile din sistemul TVA la incasare, se vor aplica prevederile alin. (3) si (5) numai pentru taxa aferenta contravalorii partiale a livrarilor/prestarilor facturate inainte de iesirea din sistem a persoanei impozabile.
 
Conform pct. 26 alin. (15) lit. b) din Normele metodologice de aplicare a Codului fiscal, in scopul aplicarii prevederilor art. 282 alin. (7) din Codul fiscal, in cazul unei facturi partiale emise de catre persoana impozabila inainte de iesirea din sistemul TVA la incasare, care nu a fost incasata integral inainte de iesirea din sistem, orice suma incasata/platita dupa iesirea furnizorului/prestatorului din sistemul TVA la incasare se atribuie mai intai partii din facturi neincasate/neplatite pana la iesirea din sistem, atat la furnizor, cat si la beneficiar.

Potrivit Procedurii de radiere, la cerere sau din oficiu, din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, aprobate prin Ordinul 1503/2016 (capitolul III), persoanele impozabile inscrise in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, care realizeaza o cifra de afaceri, determinata conform art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, care depaseste plafonul de 2.250.000 lei, au obligatia, potrivit art. 324 alin. (14) din Codul fiscal sa depuna notificarea prevazuta de lege (formular 097), completata potrivit modelului prevazut in anexa nr. 3 la ordin, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul.
 
Notificarile depuse se prelucreaza de organul fiscal in maximum 1 zi lucratoare de la depunere, iar persoanele impozabile care le-au depus sunt radiate din Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare incepand cu data de 1 a celei de-a doua perioade fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.

Persoanele impozabile aplica sistemul TVA la incasare pana la sfarsitul perioadei fiscale urmatoare celei in care plafonul a fost depasit.
Aceste dispozitii sunt aplicabile si persoanelor impozabile care au depasit plafonul de 2.250.000 lei in anul calendaristic in care au optat pentru aplicarea sistemului TVA la incasare.

Persoanele impozabile inscrise in Registrul persoanelor impozabile care aplica sistemul TVA la incasare, care realizeaza o cifra de afaceri, determinata conform art. 282 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal, care depaseste plafonul de 2.250.000 lei, au obligatia, potrivit art. 324 alin. (14) din Codul fiscal sa depuna formularul 097 Notificare privind aplicarea/incetarea aplicarii sistemului TVA la incasare (OPANAF nr. 1503/2016), pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare perioadei fiscale in care au depasit plafonul.
 
In concluzie, societatea depaseste plafonul de TVA la incasare in luna februarie 2019, depune formularul 097 pana pe 25 martie 2019 pentru iesirea din sistem si aplica in continuare TVA la incasare pana la data de 31.03.2019. Pentru facturile emise inainte de data iesirii din sistemul de TVA la incasare se continua aplicarea sistemului, respectiv exigibilitatea taxei intervine la data incasarii, in luna aprilie 2019 (ati mentionat ca aceste facturi se incaseaza in aprilie 2019, deci colectati TVA in aprilie si il platiti in mai).

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depasire plafon TVA la incasare. Trecerea la impozit pe profit":
Rating:

Nota: 4.45 din 5 din 10 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016