Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Venituri din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2025
Venituri din cedarea bunurilor. In ce conditii se face trecerea la platitor de TVA?
Tags: venituri din chirii, depasire plafon tva, platitor de tva

In cazul depasirii plafonului de TVA, chiar si atunci cand obtineti venituri din cedarea bunurilor, precum chirii, etc, trebuie efectuata trecerea la platitor de TVA. Iar in acest articol vom vedea care sunt conditiile pentru a deveni platitor de TVA si un exemplu util pentru contribuabili.

Avem aceasta speta. O persoana fizica obtine anual venituri considerabile din cedare folosinta bunuri. In ce conditii devine platitor de TVA? Care este plafonul si tipurile de venituri care intra in baza de calcul TVA?

Conditii pentru a deveni platitor de TVA

O persoana fizica din Romania care obtine venituri considerabile din cedarea folosintei bunurilor (de exemplu, chirii) poate deveni platitoare de TVA daca este considerata persoana impozabila in sensul art. 269 alin. (1) din Codul fiscal si depaseste plafonul de 300.000 lei cifra de afaceri intr-un an calendaristic (88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie).

1.Persoana fizica desfasoara o activitate economica cu caracter de continuitate (ex. inchiriere regulata a unor imobile) - devine persoana impozabila conform art. 269 alin. (1).
2.Cifra de afaceri depaseste plafonul de 88.500 euro (300.000 lei/an conform art. 310 alin. (1)).

Ce intra in calculul plafonului de 300.000 lei

Conform art. 310 alin. (2) din Codul fiscal, in baza de calcul se includ:
-Valoarea totala, exclusiv TVA, a prestatiilor de servicii si livrarilor de bunuri, inclusiv:
-chirii/imobile inchiriate, daca sunt considerate operatiuni economice (nu ocazionale),


-servicii efectuate cu caracter economic, chiar si daca sunt scutite fara drept de deducere, cu exceptia celor accesorii.
-Operatiuni scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e), f) de exemplu, inchirierea de bunuri imobile este scutita fara drept de deducere conform art. 292 alin. (2) lit. e), dar se include in plafon daca nu este accesorie unei activitati principale.

Ce nu se include in plafonul de platitor TVA

Ce nu se include in plafonul de platitor TVA:
-Vanzarea de active fixe (de exemplu, un apartament detinut in patrimoniul personal si vandut ocazional) conform exceptiei din art. 310 alin. (2).
-Activitatile care nu au caracter economic sau sunt ocazionale.

Exemplu trecere la platitor de TVA

O persoana fizica inchiriaza 3 apartamente in mod constant si obtine anual 150.000 lei/chirie/apartament = 450.000 lei/an - activitate economica + plafon depasit - obligatia de inregistrare in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. In prezent (legislatia este propusa pentru schimbare) daca se depaseste plafonul de 88.500 euro (300.000 lei) in luna aprilie 2025, notificarea la ANAF se depune pana la data de 10 mai 2025, urmand a fi inregistrata in scopuri de TVA incepand cu 01 iunie 2025.

Concluzie

Daca persoana fizica desfasoara o activitate economica de inchiriere cu caracter de continuitate, iar veniturile depasesc 88.500 euro (300.000 lei/an), are obligatia de a se inregistra in scopuri de TVA, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului.

Temei legal

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici 
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b). 
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit.



Raspunsuri oferite in luna MAI 2025 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016