Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Inregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Organizarea contabilitatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 23 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: omfp 2856/2017, codul fiscal, depasire plafon tva, formular 010, tva

In cazul unei societati care a devenit platitoare de TVA prin depasirea plafonului, pentru depunerea formularului 010 de mentiune pentru inregistrarea in scopuri de TVA prin depasirea plafonului se poate bifa optiunea de NU la pct.7?

7. Contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, conform art. 10 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare da datele de identificare ale persoanei care asigura organizarea si conducerea contabilitati si conform prevederilor art.10 alin. (3) din Legea nr. 82/1991 sunt prevazute in Anexa la declaratia de inregistrare fiscala NU si ce documente se depun impreuna cu formularul.

Despre acest subiect va vorbi expertul nostru Irina Dumitrescu, in cele ce urmeaza.
 

Raspunsul specialistului
 

O persoana juridica din Romania poate organiza contabilitatea in modalitatile reglementate la art. 10 din Legea 82/1991, actualizata, astfel:
 
”(2) Contabilitatea se organizeaza si se conduce, de regula, in compartimente distincte, conduse de catre directorul economic, contabilul-sef sau alta persoana imputernicita sa indeplineasca aceasta functie. Aceste persoane trebuie sa aiba studii economice superioare. Prin persoana imputernicita sa indeplineasca functia de director economic sau contabil-sef se intelege o persoana angajata potrivit legii, care are studii economice superioare si care are atributii privind conducerea contabilitatii entitatii. 
(3) Contabilitatea poate fi organizata si condusa pe baza de contracte de prestari de servicii in domeniul contabilitatii, incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.”
 
Asadar, nu este obligatorie organizarea contabilitatii pe baza de contracte de prestari servicii incheiate cu persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania. Ca atare, in formularul 010 la pct. 7 se va bifa:
- DA – daca contabilitatea este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, conform art.10 alin. (3) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
- Nu – daca contabilitatea nu este organizata si condusa pe baza de contracte de prestari servicii in domeniul contabilitatii, ci intr-un compartiment distinct conform art.10 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
 
Insa, la inregistrarea in scopuri de TVA prin optiune (conform art. 316 alin. (1) lit. c) din Codul fiscal) unul dintre criteriile pentru evaluarea riscului fiscal in cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA este legat de modul de organizare si conducere a contabilitatii. 
 
Aceste criterii se regasesc in Anexa nr. 5 la OMFP 2856/2017. In cazul persoanelor impozabile care solicita inregistrarea in scopuri de TVA potrivit art. 316 alin. (1) lit. a) si c) din Codul fiscal compartimentul de evaluare procedeaza la analiza criteriilor pentru evaluarea riscului fiscal prevazute la anexa nr. 5 la ordin, in vederea determinarii nivelului riscului fiscal. 
 
Fiecarui criteriu ii corespunde un punctaj negativ. Punctajul final care determina nivelul riscului fiscal se calculeaza prin insumarea punctajelor aferente fiecarui criteriu de risc la care se adauga 100 de puncte. Persoana impozabila prezinta risc fiscal ridicat daca punctajul obtinut este mai mic de 51 de puncte.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016