Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Deducere TVA constructie pe terenul administratorului

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: constructie, operatiuni taxabile, deducere tva, codul fiscal

Analizam astazi cazul unei societati care doreste sa construiasca o hala pe terenul administratorului. Autorizatia este obtinuta pe persoana fizica insa pentru ridicarea halei s-a contractat un credit pe firma si implicit pentru a folosi acest credit toate materialele au fost achizitionate tot pe firma. Vom stabili astfel daca se poate deduce TVA de pe aceste facturi prin semnarea unui contract in care firma se angajeaza sa constuiasca hala, urmand ca la finalizarea lucrarii persoana fizica sa nu mai incaseze banii pentru inchirierea halei. De asemenea, vom vedea daca inchirierea se va face pe baza unui contract inregistrat la Fisc.

Solutia consultantului:

In masura in care ulterior construirii halei, societatea o va utiliza pentru realizarea unor operatiuni ce dau drept de deducere a TVA, atunci consideram ca se poate deduce TVA. In acest sens este foarte important cum va fi utilizata hala de catre societate dupa finalizarea construirii acesteia. Daca va fi inchiriata de societate iar pentru facturarea chiriei se va opta pentru aplicarea TVA atunci TVA ramane deductibila. Daca insa facturile de chirie se vor face in regim de scutire, atunci TVA dedusa la constructia halei se ajusteaza.

Din informatiile furnizate intelegem ca hala va indeplini conditiile pentru a fi clasificata ca si bun de capital in conformitate cu prevederile art. 149 din Codul fiscal . In acest sens, perioada de ajustare a TVA in cazul constructiei este de 20 de ani. Cu alte cuvinte, hala ar trebui folosita de societate in scopul realizarii unor operatiuni taxabile pentru o perioada de cel putin 20 de ani. In caz contrar, apare obligatia ajustarii TVA dedusa. In acest sens, va trebui sa analizati de fiecare data daca utilizarea halei se face in scopul realizarii unor operatiuni taxabile sau nu.

Nu intelegem la ce va referiti cand spuneti ca inchirierea se face pe baza unui contract inregistrat la fiscl. In cazul in care hala este construita de societate, dar pusa la dispozitia administratorului gratuit, acesta inchiriind-o mai departe, consideram ca nu aveti drept de deducere a TVA. Mai mult decat atat, nu aveti nici macar dreptul deducerii cheltuielilor. Societatea nu poate sa construiasca hala si ulterior sa o puna la dispozitia asociatului fara a percepe un pret in acest sens, intrucat obiectivul ei este acela de a realiza activitati economice si de a inregistra profit.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Deducere TVA constructie pe terenul administratorului":
Rating:

Nota: 4.6 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016