keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Ajustarea TVA in cazul clientilor incerti

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 28 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: clienti incerti, ajustare tva, provizion

In ce situatii se trec facturile de ajustare a bazei in D394 si cand se transmit clientului? Acesta este subiectul tratat de Costin Istrate - senior economist si auditor.

In studiul de caz propus astazi plecam de la urmatoarea situatie:

"O fisma doreste ca la inchiderea anului 2019 sa reanalizeze situatia clientilor incerti si a debitorilor diversi, pentru care s-au constituit provizioane in anii anteriori. Avem urmatoarele situatii:
 
1. Facturi emise in 2005, 2006:
 
a) Societatea respectiva este in functiune, se va reveni cu adresa la executorul judecatoresc;
 
b) Procedura in desfasurare, dar conform Raportului final intocmit de lichidator, nu exista premise de recuperat datoria;
 
c) Societatea a intrerupt temporar activitatea, din martie 2019;
 
d) Procedura in desfasurare;
 
e) s-a declarat falimentul, cf. hotararii judecatoresti.
 
In nici unul dintre cazurile de mai sus firma nu face ajustare de tva pentru ca nu mai este in perioada de prescriptie, conform Codului de Procedura fiscala. Se pot scoate din evidenta acesti clienti/debitori la 31.12.2019? Cheltuiala din contul 654 va fi deductibila pentru partea acoperita de provizion, adica 100%.?
 
2. Facturi emise in 2009, 2010: societatile sunt radiate din 2013, 2014, 2017, ianuarie 2019. Nu se face ajustare de tva, dar se pot scoate din evidenta acesti clienti/debitori la 31.12.2019?
 
3. Facturi emise in perioda 2017-2018: provizion inregistrat in 31.12.2018 cand s-a deschis procedura de insolventa, 4118=411; 6814=491 deductibila 30%, cf art. 26, lit. c din Codul Fiscal. Conform art. 287 lit d), ajustarea bazei de impozitare se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis intrarea in faliment.
 
Ajustarea 4118=4427 cu suma tva colectata in rosu se poate face la 31.12.2019?
 
Operatiunile 654=4118 si
 
491=7814 venit impozabil 30% se vor face cand se va pronunta inchiderea procedurii de faliment.
 

Raspunsul oferit de specialistul nostru Costin Istrate este urmatorul:

1. Societatea poate scoate din evidenta contabila clientii incerti sau debitorii constituiti, la data de 31.12.2019, insa cheltuiala ce se va inregistra in contul 654 va fi nedeductibila, datorita faptului ca in conformitate cu Codul Fiscal si normele aplicabile, in aplicarea prevederilor art. 26 alin. (1) lit. c) si j) (referitoare la ajustarile pentru deprecierea creantelor), creantele, altele decat creantele asupra clientilor reprezentand sumele datorate de clientii interni si externi pentru produse, semifabricate, materiale, marfuri etc. vandute, lucrari executate si servicii prestate, sunt cele inregistrate dupa data de 1 ianuarie 2016, iar facturile au fost emise emise in anii 2005-2006.
 
2. Societatea poate scoate din evidenta contabila clientii incerti sau debitorii constituiti respectivi, la data de 31.12.2019, eventual in baza confirmarilor obtinute de la ONRC cu privire la radierea entitatilor respective.
 
3. Conform Codului Fiscal, baza de impozitare se reduce in cazul in care contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate nu se poate incasa ca urmare a intrarii in faliment a beneficiarului sau ca urmare a punerii in aplicare a unui plan de reorganizare admis si confirmat printr-o sentinta judecatoreasca, prin care creanta creditorului este modificata sau eliminata. 
Ajustarea este permisa incepand cu data pronuntarii hotararii judecatoresti de confirmare a planului de reorganizare, iar, in cazul falimentului beneficiarului, incepand cu data sentintei sau, dupa caz, a incheierii, prin care s-a decis intrarea in faliment, conform legislatiei privind insolventa. 
 
Ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care s-a pronuntat hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare, respectiv a celui in care s-a decis, prin sentinta sau, dupa caz, prin incheiere, intrarea in faliment.
In cazul in care intrarea in faliment a avut loc anterior datei de 1 ianuarie 2019 si nu a fost pronuntata hotararea judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila de inchidere a procedurii prevazute de legislatia insolventei pana la aceasta data, ajustarea se efectueaza in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie 2019. Ajustarea este permisa chiar daca s-a ridicat rezerva verificarii ulterioare, conform Codului de procedura fiscala. 
 
Prin efectuarea ajustarii se redeschide rezerva verificarii ulterioare pentru perioada fiscala in care a intervenit exigibilitatea taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunea care face obiectul ajustarii. In cazul in care, ulterior ajustarii bazei de impozitare, sunt incasate sume aferente creantelor respective, se anuleaza corespunzator ajustarea efectuata, corespunzator sumelor incasate, prin decontul perioadei fiscale in care acestea sunt incasate.

Mai mult, Normele Metodologice ale codului mentionat precizeaza faptul ca in situatiile prevazute mai sus, furnizorii de bunuri si/sau prestatorii de servicii isi ajusteaza baza impozabila a taxei dupa efectuarea livrarii/prestarii sau dupa facturarea livrarii/prestarii, chiar daca livrarea/prestarea nu a fost efectuata, dar evenimentele prevazute intervin ulterior facturarii si inregistrarii taxei in evidentele persoanei impozabile. In acest scop furnizorii/prestatorii trebuie sa emita facturi cu valorile inscrise cu semnul minus cand baza de impozitare se reduce sau, dupa caz, fara semnul minus, daca baza de impozitare se majoreaza, care vor fi transmise si beneficiarului.
 
In cazul persoanelor care aplica sistemul TVA la incasare se opereaza anularea taxei neexigibile aferente livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii realizate.
 
In consecinta, in cazul in care hotararea judecatoreasca de confirmare a planului de reorganizare a fost pronuntata, iar societatea decide eliminarea creantei, va trebui sa emita o factura cu semnul minus, cu suma respectiva si sa o transmita reprezentantului beneficiarului aflat in faliment (eventual lichidatorului judiciar), ajustand astfel si TVA-ul afferent, efectuand totodata si inregistrarile contabile:

491. Ajustari pentru deprecierea creantelor - clienti (P) = 7812. Venituri din provizioane
 
4118. Clienti incerti sau in litigiu (A) =  %        (-)
                                                            7814. Venituri din ajustari pentru deprecierea activelor circulante   (-)
                      4427. TVA colectata (P)                                       (-)
 
Ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 287 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 282 alin. (9) din Codul fiscal, se inscriu in cadrul formularului (300) „Decont de taxa pe valoarea adaugata“, in conformitate cu prevederile Ordinului ANAF 2227/2019 si totodata in cadrul Declaratiei 394, cu conditia prealabila a verificarii valabilitatii codului TVA al clientului respectiv.
 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016