Tags: creante, contract de mediere, scaderea din evidente a createlor
Avem un contract de mediere prin care firma noastra renunta la o suma datorata de catre un client pentru un serviciu prestat. Nu s-a constituit provizion pentru suma respectiva. La stingerea creantei ce cont de cheltuiala folosim si daca aceasta cheltuiala este deductibila? Multumim!
Raspunsul specialistului:
Contractul de mediere este documentul incheiat intre partile aflate in conflict, pe de o parte si mediator, pe de alta parte, inainte de desfasurarea sedintelor propriu zise. Acesta se incheie in forma scrisa si trebuie sa cuprinda o serie de clauze obligatorii, prevazute de lege, in lipsa carora acesta este sanctionat cu nulitatea absoluta.
Obiectul contractului de mediere il constituie rezolvarea conflictului intervenit intre doua sau mai multe parti, prin procedura medierii.
Din informatiile prezentate, retinem ca in urma operatiunii de mediere, s-a convenit renuntarea la incasarea unei facturi de prestari de servicii si implicit, la scoaterea din evidenta a clientului respectiv.
Din punct de vedere contabil, potrivit prevederilor OMFP nr. 1802/2014, privind situatiile financiare anuale individuale si situatiile financiare anuale consolidate, creantele se prezinta in bilant la valoarea lor probabila de incasat.
Atunci cand se estimeaza ca o creanta nu se va incasa integral, in contabilitate se inregistreaza ajustari pentru depreciere, la nivelul sumei care nu se mai poate recupera, iar atunci cand nu mai este posibila incasarea ei se scoate din evidenta.
Scoaterea din evidenta, in speta d-voastra, s-a efectuat in baza contractului de mediere.
Initial, ati inregistrat deprecierea creantei respective prin articolul contabil:
6814 = 491
„Cheltuieli de exploatare „Ajustari pentru deprecierea
privind ajustarile pentru creantelor – clienti”
deprecierea activelor
circulante”
La sfarsitul anului 2020, in urma scoaterii din evidenta a creantei respective, ca urmare a intelegerilor convenite prin mediere, se efectueaza urmatoarele inregistrari:
491 = 7814
„Ajustari pentru deprecierea „Venituri din ajustari pentru
creantelor – clienti” deprecierea activelor circulante”
654 = 4118
„Pierderi din creante „Clienti incerti
si debitori diversi” sau in litigiu”
Din punct de vedere al prevederilor fiscale, veniturile si cheltuielile implicate sunt tratate astfel:
- cheltuielile din ”ct. 6814” au fost considerate nedeductibile, la momentul constituirii lor,
- veniturile inregistrate in ”ct. 7814” sunt neimpozabile, conform prevederilor art. 23 lit. d) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare deoarece au rezultat din anularea sumelor cu deprecierea creantelor care au fost nedeductibile initial,
- suma inscrisa in ”ct. 654” este nedeductibila deoarece se incadreaza in prevederile art. 25 alin. (4) lit h), in sensul ca anterior, valoarea deprecierii nu a fost acoperita ”de provizion, potrivit art. 26”.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Evidentiere creante incerte
Intrebare:
Soldul clientului 4111KOLOSALE s a trecut la clienti incerti cont 418 in luna 05.2018, nu s-a constituit provizion, in anul 2018 societatea a fost platitoare de impozit pe venit, de la 01.01.2025 a devenit platitoare de impozit pe profit.
Am primit aceste informatii despre dosarul debitorului KOLOSALE.
Cand se intocmeste factura de stornare a facturilor si cum se inregistreza pentru a beneficia atat de ajustrea tva-ului cat si de ajustarea bazei de...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Creanta neincasata. Tratament contabil si fiscal
Intrebare:
Societatea A platitoare de TVA si impozit pe profit a emis factura in data de 29.12.2023 scadenta la data de 28.01.2024 catre societate B in suma de 1.448.696 ron inregistrata in cont 4111. In data de 11.10.2024 se pronunta hotararea de intrare in faliment in procedura simplificata pentru societatea B. Societatea A a fost inclusa in tabelul definitiv cu suma de 1.618.548 ron (inclusiv majorari), aprobata. Tabelul s-a publicat in data de 02.12.2024.
Avand in vedere ca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incasare creanta pentru care s-a ajustat TVA
Intrebare:
Societatea a scos din evidenta o creanta neincasata (ajustand si TVA aferent) datorata de catre o persoana fizica autorizata pentru care procedura falimentului a fost inchisa in anul 2024, aceasta fiind radiata din Registrul Comertului. Ulterior, in anul 2025, persoana fizica a achitat o anume suma catre societatea noastra. Intrebarea care se pune este daca pentru suma incasata ulterior de la titularul debitorului radiat este obligatorie ajustarea TVA in favoarea...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Scoatere din evidenta creante neincasate
Intrebare:
In debitul contului 4118 o societate comerciala are inregistrate ajustari creante neincasate.
Deoarece clientii rau platnici figureaza radiati la Anaf, s-a decis scoaterea lor din evidenta.
E corecta inregistrarea 654=4118 100% deductibil si 491=7814 30% impozabil, 70% neimpozabil?
Se poate proceda la fel si in cazul celor inactivi pentru care a fost inregistrata ajustarea creantelor?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<